Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EU ismeretek BEVEZETŐ ELŐADÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EU ismeretek BEVEZETŐ ELŐADÁS"— Előadás másolata:

1 EU ismeretek BEVEZETŐ ELŐADÁS
2017. szeptember 12.

2 EU ismeretek kollokvium; 2 előadás/hét; 2 kreditpont Tantárgyjegyző:
Horánszky Beáta egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki Intézeti Tanszék Tel.: Fax:

3 TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK
Az aláírás megszerzésének feltételei: részvétel az előadásokon, meghívott előadó esetén az előadásokon kötelező a részvétel, a zárthelyi dolgozat min. elégségesre történő megírása A tárgy kollokviummal zárul!!! (Megajánlott jegy lehetséges!!!)

4 TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK
Minden egyéb kérdésben a Kar tanulmányi és vizsgaszabályzata az irányadó.

5 ZÁRTHELYI DOLGOZAT IDŐPONTJA
SZÁMONKÉRÉS ZÁRTHELYI DOLGOZAT IDŐPONTJA (UTOLSÓ ÓRA): - PÓTZÁRTHELYI MEGÍRÁSA - MEGAJÁNLOTT JEGY

6 MIRŐL LESZ SZÓ A FÉLÉVBEN?
EU története EU intézményrendszere EU pénzügyi rendszere EU jogrendszere Szakpolitikák KÖRNYZETVÉDELEM ENERGIAPOLITIKA

7

8

9

10 FELHASZNÁLT IRODALOM Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról,
HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest, 2011. Kende T. (szerk.) Bevezetés az Európai Unió politikáiba, KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó, Budapest, 2015.

11 AJÁNLOTT WEB-OLDAL europa.eu

12

13

14 AJÁNLOTT WEB-OLDAL

15

16 TOVÁBBI TUDNIVALÓK A TÁRGGYAL, AZ ÓRÁKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKAT A
NEPTUN RENDSZEREN KERESZTÜL KÖZÖLJÜK!

17 FIGYELEM!!! AZ ELŐADÁSOK ÉS A ZÁRTHELYI DOLGOZAT ÍRÁSÁNAK IDEJE ALATT: MOBILTELEFON, LAPTOP, TABLET, PDA, PSP, iPOD, és egyéb technikai eszközök HASZNÁLATA NEM MEGENGEDETT!!!

18 ÁLTALÁBAN AZ EURÓPAI UNIÓRÓL

19 „28 demokratikus európai ország egyedülálló gazdasági és politikai társulása”
Célja: Béke, jólét és szabadság az EU 500 millió polgára számára – egy igazságosabb és biztonságosabb világban

20

21 21

22 EU ÉS A NAGYVILÁG - TERÜLET
Terület, 1000 km²-ben 16 889 9327 9159 4234 365 EU Kína Japán Oroszo. USA 22

23 TERÜLET - TAGÁLLAMONKÉNT
23

24 EU ÉS A NAGYVILÁG - LAKOSSÁG
Lakosság millió főben, (2015) 1339 510,4 307 128 142 EU Kína Japán Oroszo. USA 24

25 LAKOSSÁG –TAGÁLLAMONKÉNT

26 Szolidaritás a gyakorlatban: az EU kohéziós politikája
2007–2013: 347 milliárd euró támogatás a kevésbé fejlett régiók és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára az infrastruktúra és a vállalkozások fejlesztésére, a környezet védelmére és a munkavállalók képzésére 4 Regionális Alap 4 Szociális Alap 4 Kohéziós Alap Konvergencia-célkitűzés: az alapok 81,5%-a azokhoz a régiókhoz kerül, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az EU-átlag 75%-át Regionális versenyképességi és foglalkoztatási célkitűzés

27 A MINDENNAPOKBAN… Az EU területének nagy részén útlevél és határellenőrzés nélkül utazhatunk. Saját használatra korlátozások nélkül vásárolhatunk más országok olcsóbb termékeket kínáló üzleteiben, és nem kell kiegészítő adókat fizetnünk. Az eurót hivatalos pénznemként használó országokban az árak könnyen összehasonlíthatók. Az egységes piacon kialakult verseny jobb minőséget és alacsonyabb árakat eredményezett. Olcsóbb lett a telefonálás, az internet és a légi közlekedés. Fogyasztóvédelmi szabályok védenek minket a hibás vagy gyenge minőségű termékektől függetlenül attól, hogy azokat helyben vagy egy másik uniós országban vásároltuk. Az uniós polgárok élhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak egy másik uniós országban, és akár nyugdíjba is vonulhatnak ott.

28 A MINDENNAPOKBAN… A TANULÁS KÖNNYEBB LETT KÜLFÖLDÖN.
(COMENIUS, ERASMUS, LEONARDO, GRUNDTVIG, „FIATALOK LENDÜLETBEN „ PROGRAMOK) A KÖRNYEZETVÉDLEM EGYRE NAGYOBB HANGSÚLYT KAP MEGJELENT AZ ÖKOCÍMKE – JELÖLÉS 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁM AZ EU EGÉSZ TERÜLETÉN ÖSSZEHANGOLT SZABÁLYOZÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, JÁRVÁNYÜGYBEN SZIGORÍTOTT ELLENRŐZÉS AZ EU KÜLSŐ HATÁRAIN EU-TÁMOGATÁSSAL A KOHÉZIÓS POLITIKA RÉSZEKÉNT ÚJÚLNAK MEG ISKOLÁK, UTAK, EÜ-INTÉZMÉNYEK, STB.

29 AZ EU JELKÉPEI AZ EURÓPAI ZÁSZLÓ
kört alkotó 12 csillag jelképezi a tökéletesség, teljesség és egység eszményét. Az európai népek közötti szolidaritást és harmóniát jelképezi. A csillagok száma és a tagállamok száma között nincs összefüggés. a 12-es szám a tökéletesség szimbóluma, egyben az év hónapjaira és az óralapra is utal. A kör pedig az egység szimbóluma. A zászlót 1986 óta használja valamennyi európai intézmény

30 Az egyes intézmények hivatalos jelképei
Bizottáság Parlament Tanács Európai Központi Bank Ombudsman Európai Befektetési Bank Gazdasági és Szociális Bizottság

31 AZ EU JELKÉPEI AZ EURÓPAI HIMNUSZ
Nem csupán az Európai Unió, hanem tágabb értelemben vett Európa himnusza is. Ludvig van Beethoven 1823-ban komponált IX. Szimfóniájából származik. A szimfónia utolsó tételében Friedrich von Schiller 1785-ös versét, az Örömódát zenésítette meg Beethoven. (A vers Schiller idealista látomását fejezi ki az emberek között kialakuló testvériségről.) Ha európai himnuszként csendül fel, szöveg nélkül adják elő.

32 AZ EU JELKÉPEI EURÓPA NAP – MÁJUS 9.
Az EU eszmei hátterét május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter fogalmazta meg először. Nyilatkozatában felhívta Franciaországot, Németországot és más európai államokat, hogy egyesítsék szén- és acéltermelésüket, ezzel megteremtve az „európai szövetség első konkrét alapjait”. Ezt a „Schuman-nyilatkozatot” tekintjük az EU megszületéséhez vezető első lépésnek. Tulajdonképpen ez a nap az EU „születésnapja”.

33 AZ EU JELKÉPEI EU JELMONDATA EGYSÉG A SOKFÉLESÉGBEN
Először 2000-ben kezdték széles körben használni. A jelmondat arra utal, hogy az Unió egyesíti az európaiakat, hogy együtt érjék el a közös célokat: békét és jólétet, illetve az Európában honos különféle kultúrák, hagyományok és nyelvek sokféleségükkel gazdagabbá teszik a kontinenst.

34 24 HIVATALOS NYELV 34

35 A BŐVÍTÉS LÉPCSŐFOKAI + 2013 Horvátország 35 1973 1952 1981 1986 1990
1995 2004 2007 Horvátország 35

36 „EGY HELY AZ UNIÓBAN” Bármely európai ország csatlakozhat, ha
stabil demokráciával rendelkezik, tiszteletben tartja a törvényességet, tiszteletben tartja az emberi jogokat és a kisebbségek védelmét, rendelkezik működő piacgazdasággal, rendelkezik az EU-törvények bevezetésére alkalmas közigazgatással. Az aláírt csatlakozási szerződést az Európai Parlamentnek, a tagjelölt országok és az EU összes tagországa parlamentjének is jóvá kell hagynia!

37 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "EU ismeretek BEVEZETŐ ELŐADÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések