Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mosonmagyaróvár, április 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mosonmagyaróvár, április 4."— Előadás másolata:

1 Mosonmagyaróvár, 2017. április 4.
Házkezelői fórum Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó program GINOP-8.4.1/A-17 A program hitelintézeti elvárásai Pénzügyi megoldások a Rajkai Takaréknál Mosonmagyaróvár, április 4.

2 A társasházak pénzügyi partnere = Rajkai Takarék
Megnevezés Darab Záró állomány Számlavezetett társasház: 393 Látra szóló és folyószámla betétek: 545 Lekötött betétek: 144 Hitelek: 89 Mérlegen kívüli tételek (Ft hitel limit számla): 8

3 A kölcsön Összege Minimum 500 ezer forint, maximum 7 millió forint (lakásonként!) Önerő elvárás Projekt elszámolható költségének minimum 10%-a Kölcsön kamata, díjak, jutalékok Kamat: 0%, egyéb díj nem kerül felszámításra (kivéve a harmadik felet illető díjak: pl. értékbecslés, közjegyző) Futamidő Türelmi idővel és rendelkezésre tartási idővel együtt maximum 20 év Rendelkezésre tartási idő 18 hónap Türelmi idő 12 hónap Projekt fizikai befejezésének határideje Szerződéskötéstől számított 12 hónap

4 Társasházként működő lakóépület/lakásszövetkezet által fenntartott lakóépület kölcsönre csak akkor lehet jogosult, ha kizárólag helyi önkormányzat, vagy kizárólag természetes személy(ek) tulajdonában álló önálló lakásokra jutó tulajdoni hányadok, vagy tulajdonában álló önálló lakások m2-ben kifejezett alapterületeinek összege eléri vagy meghaladja az összes önálló lakásra és nem lakás céljáró szolgáló önálló helyiségre jutó tulajdoni hányadok, vagy önálló lakás és nem lakás céljára szolgáló önálló helyiség m2-ben kifejezett alapterületei összegének 70%-át.

5 Társasházak és lakásszövetkezetek esetén kölcsön a KÖZÖS TULAJDONÚ RÉSZEK KORSZERŰSÍTÉSE CÉLJÁBÓL vehető fel! Közös tulajdonba tartozik az az épületrész, épület berendezés, nem lakás célú helyiség és lakás, amelyet az alapító okirat/alapszabály külön tulajdonként nem jelöl meg, illetve az, amit az alapító okirat illetve az alapszabály kifejezetten közös tulajdonnak nevez.

6 SPECIÁLIS ESET I. Amennyiben a társasház vagy a lakásszövetkezet hiteligénylő esetében a társasházban vagy a lakásszövetkezetben olyan lakás is található, amelynek (rész)tulajdonosa (lakásszövetkezet esetében a használati jog jogosultja) vállalkozásnak minősül, a rá eső hitelrész a hitelprogramok keretében nem finanszírozható! KIVÉVE: ha a vállalkozás nyilatkozik arra vonatkozóan, hogy Magyarországon belül korlátozott területre kiterjedően értékesít terméket, illetve nyújt szolgáltatást, és ügyfelei elsősorban magyar állampolgárok, és/vagy helyi lakosok. VAGY: a vállalkozás tulajdonában levő lakást műszakilag kizárják a beruházásból VAGY: a vállalkozás tulajdonában levő lakásra eső hitelösszegnek megfelelő összeget a vállalkozás vállalja

7 SPECIÁLIS ESET II. A társasház 1 vagy több lakása vonatkozásában a lakók természetes személyként igénylik a hitelt lakásuk energetikai korszerűsítésére

8 Nem lehet kölcsönfelvevő az a társasház illetve lakásszövetkezet, amely/amelynek:
- nem rendelkezik magyar adószámmal, a KHR nyilvántartás szerint hitelmulasztása nem, vagy veszteségleírással rendeződött, - potenciálisan gazdaságilag nem életképes, 60 napot meghaladó adótartozása, köztartozása, közüzemi díj tartozása van, amelyben tulajdoni hányad vagy m2 arányosan számolva 90 napon túli közös költség tartozással rendelkezők aránya eléri vagy meghaladja a 20%-ot, amelyről bebizonyosodik, hogy a finanszírozási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott vagy ilyen tartalmú nyilatkozatot tett, adatszolgáltatási vagy nyilatkozattételi kötelezettségének nem tesz eleget, mesterségesen teremtette meg a támogatási jogosultság megszerzéséhez szükséges körülményeket, az Áht. vagy más jogszabály értelmében nem részesülhet támogatásban, nem felel meg az Áht.-ben foglalt követelményeknek, a támogatási rendszerből való kizárás hatálya alatt áll, harmadik személlyel szemben olyan kötelezettsége áll fenn, amely a projekt céljának megvalósulását meghiúsíthatja, a hitelprogramban korábban nyújtott lejárt vagy nem teljesítő kölcsönnel rendelkezik. Kizárt az olyan lakásszövetkezet, amely jogerős végzéssel elrendelt csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt áll.

9 Milyen célra nyújtható a kölcsön?
Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek Támogatható tevékenységek Önállóan támogatható tevékenység Fűtött és fűtetlen teret elválasztó szerkezetek hőszigetelése Igen Nyílászárónak minősülő szerkezetek cseréje Árnyékoló, árnyékvető szerkezetek beépítése Nem Fűtési vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése Hő-visszanyerő hűtési rendszer kiépítése Meglevő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása Meglevő központi szellőző- és hűtőberendezések cseréje korszerűbb rendszerre Az épület közös használatú gépészeti rendszereinek korszerűsítése vagy cseréje

10 Megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek
Támogatható tevékenységek Önállóan támogatható tevékenység Napkollektoros rendszer telepítése (használati meleg víz) igen Brikett, pellet, fa-apríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése Igen Napelemes rendszer telepítése (kizárólag saját ellátáshoz) Hőszivattyú rendszerek alkalmazása (fűtésre /hűtésre /használati meleg víz termelésre /fűtésrásegítésre)

11 NEM NYÚJTHATÓ KÖLCSÖN Gazdaságilag nem életképes projekt finanszírozására, Vissza nem térítendő támogatás előfinanszírozására, Hitelkiváltásra, Visszaigényelhető ÁFA finanszírozására, Nem kizárólag természetes személyek tulajdonában álló ingatlanok korszerűsítésére, Hiteldöntés napján fizikailag, pénzügyileg befejezett beruházásra, Energia megtakarítást nem eredményező beruházáshoz, Olyan ingatlan korszerűsítéséhez, amelynek állékonysági problémája van, Olyan megújuló energia hasznosításával villamos energiát termelő rendszer kiépítéséhez, amellyel megterhelhető villamos energia mennyisége meghaladja az érintett ingatlan villamos energia igényét, Olyan hőtermelő beépítéséhez, amelynek teljesítménye meghaladja az épület hőigénye által indokolt teljesítmény 110%-át, Olyan ingatlan vonatkozásában, amely 180 napnál régebbi használatbavételi engedéllyel, vagy hatósági bizonyítvánnyal nem rendelkezik, Házközponti vagy távfűtéssel rendelkező társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás egyedi fűtésű lakássá történő átalakítására.

12 Kölcsön visszafizetésének forrása KÖZÖS KÖLTSÉG Társasházak és lakásszövetkezetek esetében a kölcsön visszafizetésének forrását a megemelt közös költség biztosítja! Amennyiben a jegyzőkönyvvel igazolt megemelt közös költség nem elegendő a kölcsön visszafizetéséhez, abban az esetben a beruházás NEM támogatható!!! Ha a lakók közül bárkinek 90 napot meghaladó közös költség elmaradása van – és a lakó műszakilag a beruházásból nem zárható ki, - a hitelezés feltétele, hogy a ház a rá eső hitelösszegnek megfelelő összeget óvadéki betétben helyezzen el, vagy a rá eső hitelösszegnek megfelelő közös költség emelést a többi tulajdonos vállalja!

13 Társasház, lakásszövetkezet esetén az elvárt fedezettség 20%!
Biztosítékok Társasház, lakásszövetkezet esetén az elvárt fedezettség 20%! Az alábbi biztosítékok fogadhatóak el: Ingatlanon alapított jelzálog Óvadék Követelésen alapított zálogjog

14 1. Ingatlanon alapított jelzálog A beruházás tárgya, azaz a társasház vagy lakásszövetkezet épülete nem kerül kötelezően biztosítékként bevonásra. Kiegészítő ingatlan fedezetnek hozható! A közös tulajdonban lévő önállóan forgalomképes ingatlan biztosítéki körbe történő bevonásához a jogszabályban foglaltaknak megfelelő szavazati aránnyal meghozott határozat szükséges.

15 2. Óvadék Óvadékként kizárólag fizetési számla követelésként elhelyezett és a Ptk. Vonatkozó rendelkezései szerinti óvadék fogadható el. Miből tudnak a társasházak, lakásszövetkezetek óvadékot nyújtani? Meglévő megtakarítás – pl. felújítási alap Egyszeri alkalommal történő nagyobb összegű közös költség befizetéséből képezhető

16 3. Követelésen alapított zálogjog A közös költség hiteltörlesztést biztosító részére zálogjog alapítható! Biztosítékként a követelésnek kizárólag azon része vehető figyelembe, ami egy olyan számlára érkezik, amely felett a végső kedvezményezett szabadon nem rendelkezik. FONTOS: a biztosítéki érték meghatározásánál jövőbeli bevétel nem vehető figyelembe!

17 A siker kulcsa a KÖZÖS KÉPVISELŐ
Aki felméri a társasház/lakásszövetkezet igényeit, lehetőségeit, korrektül tájékoztatja a lakókat, mérlegeli a lakók fizetési hajlandóságát, fizetőképességét, a megemelt közös költség fizethetőségét, tárgyal a kivitelezővel, kapcsolatot tart az energetikai szakértővel, műszaki ellenőrrel, bankkal.

18 A hitelkérelem alapja a közgyűlés/küldöttgyűlés által hozott határozat a kölcsönfelvételről és a közös költség megemelésről. A közös képviselő felelőssége, hogy ha alapító okirat, szmsz másképp nem rendelkezik, akkor az első közgyűlés/küldöttgyűlés határozat- képtelensége esetén a megismételt közgyűlésnek / küldött-gyűlésnek nincs minimum létszám igénye!

19 2017. április 24-től 2022. december 31-ig
A hitelprogram keretében 2017. április 24-től december 31-ig lehet hitelkérelmet benyújtani!

20 Köszönjük szépen a megtisztelő figyelmet!
Forduljanak a Rajkai Takarékhoz bizalommal! Kollégáink az MFB-s konstrukción túl továbbra is állnak rendelkezésükre számlavezetési, megtakarítási és hitel termékeinkkel! Köszönjük szépen a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Mosonmagyaróvár, április 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések