Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyi védett értékek bemutatása a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyi védett értékek bemutatása a"— Előadás másolata:

1

2 Helyi védett értékek bemutatása a
védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték található. Ezek egy része országosan védett, de számos (30 feletti érték) fővárosi védelem alatt álló.   A helyi védett területek jobb megismerésével szeretnénk a helyi értékek védelmének szükségszerűségére felhívni a Főváros lakosságának ezen belül a fiatalok figyelmét felhívni és növelni az elkötelezettséget a helyi értékek védelme irányába. Ezek a természeti, kulturális értékek kiváló alkalmat adnak a fővárosi lakosok számára a környezettudatos, egészséges, és valamennyi társadalmi réteg számára elérhető kikapcsolódásra. Lényeges hogy az iskolások ismerjék a budapesti, a környezetükben lévő, ezért nagyon könnyen elérhető – helyi természeti értékeket. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyerekek már fiatal korukban megismerjék környezetüket és az abban rejlő természeti, kulturális értékeket. Kirándulások, természetismereti rendezvényeink ezt a célt is szolgálják. A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

3 A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.
A Magyar Természetvédők Szövetsége 1989-ben alakult, 33 szervezet alapította. Több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, amelynek fő célja a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. A tagság kiterjed Magyarország 19 megyéjére és a fővárosra.  A Szövetség rendszeresen szervez szemléletformáló akciókat Budapesten. Kiemelten foglalkozik a helyi védett értékekkel, az elmúlt évben Budapest mellett öt megyében helyi védett értékekkel foglakozó kampányt is folytatott, és ezt a tevékenységet kívánja 2016-ban is folytatni. Honlapunk címe: Együttműködő partnerek:  Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága segítséget nyújt a tablók tartalmának összeállításához, kiadványokhoz, kirándulásokon túravezetést biztosít. A rendezvények lebonyolításában együttműködünk a Közép-Magyarországi Zöldkörrel. Záró rendezvényünkön melyet később pontosítunk, a legalább 4 alkalommal résztvevőket tárgyjutalomba részesítünk.    Természetismereti kiadványunk több természetvédelmi területről és az ott található tanösvények bemutatásáról természeti értékről szól mely elérhető és letölthető az MTVSZ honlapjáról. Pld. Naplás-tó; Margit-sziget, Róka-hegyi kőfejtő,Gellért-hegy-zöld turistaút, Kis-Sváb-hegy.  A védett értékek bemutatása több fővárosi rendezvényen: a Föld Napján – kapcsolódva a Duna Ipoly Nemzeti Park rendezvényéhez -, BTSSZ Sas-hegyi ünnepségén, BTSSZ találkozókon, a Magyar Természet napján, közvetítjük a helyi értékekkel kapcsolatos üzeneteket. A rendezvényre kiállított sátorban tablókat állítunk ki, illetve játszóházat szervezünk gyerekeknek és felnőttek számára is. A rendezvényen természetvédelmi totót tölthetünk ki, amelyek a helyi védett értékekkel és a környezetbarát életmóddal kapcsolatos kérdéseket tartalmazzák. A totót kitöltőket ajándékokkal motiváljuk. Várunk minden érdeklődő, természetet kedvelő és védő, Budapestet szerető lakost. Legyünk lokálpatrióták, ismerjük meg Budapest természeti értékeit. A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

4 A tamariska (Tamarix tetrandra) 3-4 m magasra megnövő cserje
A  tamariska (Tamarix tetrandra) 3-4 m magasra megnövő cserje. Május elején nyíló rózsaszín virágai rendkívül szép látványt nyújtanak például egy útmenti fásításban. Gyors növekedésű, vékony vesszejű cserjék, apró, pikkelyszerű levelekkel. Idővel felkopaszodva alacsony, görbe törzsű fácskává is megnőhetnek. Díszük finom, fátyolszerű lombjuk és dús virágzásuk. Rendszeres nyírás mellett sövénynek is alkalmasak. A nálunk telepített fajok két nagyobb csoportba sorolhatók, a lombfakadás idején ill. nyáron nyíló tamariskák csoportjára. 

5 Az állatvilágból a következő homoki fajokat célszerű kiemelni:
A Tamariska-domb Budapest XXI. kerületében, Csepelen található homokbucka, amely a jégkorszak végén, a földtörténeti jelenkor elején alakult ki. Védetté nyilvánítását nem csak a geológiai értéke indolta, hanem a területén megtalálható homokigyep-életközösség is, melyben számos védett növény- és állatfaj található, egy részük pannon endemikus faj. A védett terület nagysága 5,9575 hektár. Az állatvilágból a következő homoki fajokat célszerű kiemelni: szongáriai cselőpók imádkozó sáska sisakos sáska A területén élő homokpusztai gyep növényzetéből a következő fajok fordulnak elő: Budai Imola Érdes Csüdfű Homoki fátyolvirág Homoki Csüdfű Homoki imola Homoki bakszakáll Homoki árvalányhaj Báránypirosító Fényes poloskamag Kései szegfű Itt szokott áttelelni az erdei fülesbagoly

6 Csepel egy szép zöld területe. Ösvényekkel, pihenő helyekkel.
Maga a terület nem túl nagy, de kis sétákra ideálisan alkalmas.

7 Élőhelykezelés a Tamariska-dombon.
Tanösvényről Bővebben A teljesség felé, videó kirándulásról. Tamariska park. Élőhelykezelés a Tamariska-dombon. Egy abszurd történet vége.

8 Sétát teszünk a Csepeli Kis-Duna partján

9


Letölteni ppt "Helyi védett értékek bemutatása a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések