Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alternatív GNSS adatszolgáltatás kataszteri munkákhoz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alternatív GNSS adatszolgáltatás kataszteri munkákhoz"— Előadás másolata:

1 Alternatív GNSS adatszolgáltatás kataszteri munkákhoz
Busics Imre osztályvezető Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Telefon: +36 (1) – Fax: +36 (1) – Honlap:

2 JOGI ALAPOK 2012. évi XLVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről (Fttv.) A térképészetért felelős miniszter felelősségi körébe tartozó állami alapadatok és térképi adatbázisok vonatkoztatási és vetületi rendszeréről, alapadat-tartalmáról, létrehozásának, felújításának, kezelésének és fenntartásának módjáról, és az állami átvétel rendjéről szóló 15/2013. (III. 11.) VM rendelet (Rendelet)

3 ALAPELV Az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis tartalmának megváltoztatására irányuló munkákat az állami alapadatok kötelező felhasználásával úgy kell elkészíteni, hogy a keletkező új földmérési alapadatok változtatás nélkül beilleszthetőek legyenek az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis állományába (Fttv. 23. § (6)).

4 TERMINOLÓGIA: ETRS89 vonatkoztatási rendszer
koordináta-rendszer + alapponthálózat… Megvalósítás: ETRF89, ETRF90, ETRF91, ETRF92, ETRF93, ETRF94, ETRF96, ETRF97, ETRF2000 Hálózata: korábban EUREF (passzív), ma: EPN (aktív hálózat) ETRS: European Terrestrial Reference System

5 TERMINOLÓGIA: Az ETRS89 hazai megvalósítása
állami GNSS infrastruktúra Korábban OGPSH (passzív) Ma: GNSSnet.hu (aktív hálózat)

6 TERMINOLÓGIA: ETRS89 – HD72 transzformáció
GNSS rendszer EOVA/EOMA EHT2 / VITEL: automatikusan, az országban bárhol, megoldja az optimális lokális transzformációt

7 A lokális transzformáció alapja
2015 előtt 2015 után OGPSH pontok 340 OGPSH pont szintezett magassága (DE: keverten a Bendefy és EOMA rendszerben, inhomogén pontossággal) GPS-gravimetriai geoid OGPSH pontok 534 EOMA-INGA pont szabatos Balti magassággal és szabatos ETRS89 koordinátákkal Gravimetriai geoid HGGG1998 magassági alapfelület HGGG2014 magassági alapfelület VITEL2009 VITEL2014

8 A transzformáció alapja, közös pontjai
OGPSH INGA pontok szabatos ETRS koordinátákkal és magassággal+gravimetriai geoid OGPSH pontok szintezett magassággal+gravimetriai geoid VITEL2014 VITEL2009

9 TERMINOLÓGIA: Referenciapont
a 15/2013. (III. 11.) VM rendelet szerint Referenciaállomás: az aktív GNSS hálózat részét képező, hitelesített és minőségbiztosítással ellátott permanens állomás Permanens állomás: ismert alapponton folyamatosan észlelő GNSS vevőberendezés Bázisállomás: ismert vagy az adott munka folyamán meghatározott alapponton az adott feladathoz telepített GNSS vevőberendezés

10 GNSS TECHNOLÓGIÁK utófeldolgozásos saját bázis valós idejű
gyors statikus kinematikus félkinematikus valós idejű hagyományos RTK autonóm mérés Ebből mi számít állami alapadatnak? (mérésszolgáltatás?)

11 szolgáltatáson alapuló
GNSS TECHNOLÓGIÁK valós idejű szolgáltatáson alapuló egybázisos RTK átvett bázis hálózati RTK Ebből mi számít állami alapadatnak? (mérésszolgáltatás)

12 A KGO utólagos ADAT-SZOLGÁLTATÁSA
RINEX nyers adatok a referenciaállomásokról Virtuális RINEX adatok tetszőleges ref. pontra

13 A KGO valósidejű ADAT-SZOLGÁLTATÁSA
Hálózati RTK szolgáltatások Egybázisos RTK szolgáltatások

14 (LEHETSÉGES) KÖVETELMÉNYEK A PERMANENS ÁLLOMÁSOKKAL SZEMBEN
hosszú távú pontjel stabilitás (jobb mint +/- 1 cm), kitakarás és zajmentesség; kell-e mozgásvizsgálati vagy őrhálózat a magaspont-jellegű permanens állomások létesítése esetén; hányad rendű pont legyen a permanens állomás alappontja; permanens állomások alappontjainak állami átvétele;

15 RENDELETI KÖVETELMÉNY A PERMANENS ÁLLOMÁSSAL SZEMBEN
A Rendelet a GNSS alkalmazásával végzett alappont-meghatározásokat és GNSS részletmérést az alábbiak szerint szabályozza: " Amennyiben az alappont-meghatározás a GNSSnet.hu hálózattól független, külső permanens állomásra támaszkodik, akkor az állomás koordinátáit minden földmérési munkánál ismételten meg kell határozni a hivatalos vonatkoztatási rendszerben, és csatolni kell a leadandó munkarészekhez. A külső permanens állomás meghatározása és az új alappontok meghatározására irányuló mérések között eltelt idő nem lehet több 7 napnál." (Rendelet 47. § (2)) (Mi a teendő, ha ez már létező állami alappont?!)

16 KÉRDÉS: meghatározás vagy ellenőrzés??
Ha meghatározás, akkor az kiváltható-e más módszerrel, például (folyamatos) monitoring vizsgálattal? Erre a Rendelet nem tartalmaz előírásokat, de szakmai alapon a kérdés megválaszolható. Szakmai vélemény szerint IGEN, kiváltható folyamatos monitoring vizsgálattal, amennyiben ez a monitoring vizsgálat a hivatalos vonatkoztatási rendszerben történik, dokumentált, reprodukálható.

17 Leadandó munkarészek Igazolás a rendszer használatáról/Műszaki leírás,
Monitoring vizsgálati jegyzőkönyv illetve ezek publikált változataira vonatkozó hivatkozás, …..

18 Megvalósítható-e a hálózatok integrációja?
Vannak-e előnyei az alternatív szolgáltatók megjelenésének? Az integrációnak feltételei vannak. Más szolgáltatók megjelenése esetén az előnyök a felhasználói oldalon (alternatíva, szolgáltatási verseny a vevőért, fejlesztések gyorsabb átfutása, árverseny/árcsökkentés?) Hogyan viszonyuljunk ehhez?

19 Hogyan viszonyuljunk ehhez?

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Busics Imre osztályvezető Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály Telefon: Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Telefon: +36 (1) – Fax: +36 (1) – Honlap:


Letölteni ppt "Alternatív GNSS adatszolgáltatás kataszteri munkákhoz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések