Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Városfejlesztési alpolgármester

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Városfejlesztési alpolgármester"— Előadás másolata:

1 Városfejlesztési alpolgármester
ASP SZEGEDEN Nagy Sándor Városfejlesztési alpolgármester

2 Szeged bemutatása Szeged megyei jogú város, Magyarország negyedik legnagyobb városa, a hét regionális központ egyike, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye székhelye. Magyarország negyedik legnépesebb városa (2009) re már várhatóan a harmadik. Története az új-kőkorig nyúlik vissza (Kr. e. 5000), amikor Szeged és környéke már lakott terület volt. Napjainkban a régió központja, nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetemi- és kulturális város, és a turisták körében is népszerű. Szeged az M5-ös autópálya, az 5-ös, a 43-as, 47-es és az 55-ös utak találkozópontja, hazánk egyik legjelentősebb, dinamikusan fejlődő közlekedési csomópontja. Gazdasági szempontból hazánk élelmiszeriparának egyik központja. A Szegeden és környékén fűszerpaprikát termesztenek és dolgoznak fel (Szegedi Paprika), mely karöltve a szalámi gyártással (Pick Szalámi) nemzetközi hírnévre tettek szert. Kimagasló kulturális eseménynek számít a nyaranta mûködõ Szabadtéri Játékok, melyet 1931 óta rendeznek. A Szegedi Tudományegyetem pedig az Academic Ranking of World Universities (A világ egyetemeinek tudományos rangsorolása) listán az ország legjobb minősítésű egyeteme.

3 Szeged - Főbb mutatószámok, adatok
év állandó lakcímre bejelentett népesség száma lakónépesség száma Iktatott ügyiratok száma ügyintézők száma 2002 irat NA 2003 irat 551 Fő 2004 irat 547 Fő 2005 irat 2006 irat 2007 irat 515 Fő 2008 irat 2009

4 Elektronikus önkormányzati szolgáltatások
Négy fokozatban az 1. a legalacsonyabb, a 4. a legmagasabb szintű szolgáltatásokat nyújtja. Magyarországon a bevezetése ban megkezdődött Szeged e-közigazgatás 3. szintű rendszerét 2007-ben adták át A rendszer olyan felépítésű, hogy Szeged MJV igényein túl kisebb településeket is képes hatékonyan kiszolgálni. 2009. október 01-től az elektronikusan indított ügyek fogadását köteles az önkormányzat biztosítani az ügyfélkapun keresztül.

5 Az ASP (Application Service Provider)
Mi az ASP ? Az ASP (Application Service Provider) Olyan informatikai szolgáltatási lehetőség, ahol egy központi informatikai alkalmazást további külső felhasználók számára tesznek elérhetővé. Gyakorlatban: Egy központi informatikai rendszer bizonyos szolgáltatásainak igénybevételi lehetőségeit biztosítják további felhasználók, jellemzően kisebb települések számára.

6 Szeged 1. Település 2. Település 3. Település …. ASP
Egységes ügyintézési folyamat modell alkalmazása Szeged ASP szolgáltató 1. Település 2. Település 3. Település …. ASP szolgáltatások felhasználói

7 Szélessávú VPN kapcsolat
Technológiák Az ASP szolgáltatásainak szoftveres technológiai alapjait a nyílt szabványú Open Source termékek képezik. Alapfeltételek: Biztonságos kapcsolat (szerver-kliens) - Gyors adatátviteli sebesség Szélessávú VPN kapcsolat Stabil, robosztus szerver oldali háttér A kliens oldali számítógépek erőforrás igénye minimális! Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata zászlajára tűzte a nyílt szabványokon alapuló, és nyílt forráskódú eszközök, megoldások alkalmazását.

8

9 Partnereink az ASP szolgáltatásban
Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, valamint intézményei: oktatási, egészségügyi, kulturális, szociális terület, étkezési terület Budapest, XI. kerületi Polgármesteri Hivatal – Újbuda és GAMESZ-e. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (Egyesítés előtt. Informatikai- és Hírközlési Minisztérium) Szeged Kistérség Többcélú Társulása Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Törökbálint Város és Intézményei Szarvas Város és Intézményei Elek Város és Intézményei Sopron Megyei Jogú Város IGSZ-e és Intézményei Békés Megye Hivatala és Intézményei Orosháza Város és Intézményei Abony Város és Intézményei Szarvasi TISZK Már most ASP szolgáltatások az ország egész területén. Kisebb önkormányzatoktól a nagyobbakig is!

10 Miért jó az Ön önkormányzatának csatlakozni?
- Biztosítja a jogszabályi megfelelőséget: pl. korszerű elektronikus ügyintézés, jogszabálykövetés. - Saját fejlesztés helyett gazdaságosabb szolgáltatás-igénybevétel - Olcsóbb üzemeltetés: Nem kell szerver, nem kell üzemeltetésre költeni. - Alacsony indulási költség: 5% önrésszel: oktatás, bevezetés, szükséges számítógépek egyéb hardver szoftver elemek. - Szigorú információbiztonsági szabályok alkalmazása, auditált rendszerek. - Nincsenek Licenc díjak, csak tervezhető alacsony havi költségek. - 5 évre a pályázat biztosítja a biztos működést. - A szegedi önkormányzat teljes garanciát vállal – akár plusz forrás bevonásával – a központ megfelelő működtetésére.

11 A csatlakozás azonnali előnyei:
Technológiai fejlesztés A csatlakozók a pályázat keretein belül 95%-os támogatás mellett építik ki a szükséges hardware környezetet. Beleértve az internethez, ASP szolgáltatóhoz való csatlakozást is. Ügyvitel fejlesztés Komplett ügyviteli rendszerek állnak rendelkezésre a csatlakozást követően, melyek segítségével napi gyakorlattá válik az elektronikus ügyintézés. A csatlakozó önkormányzat ügyfelei (a lakosok) ugyanazon szolgáltatásokat használhatják saját településükön, mint bármely nagyváros lakói.

12 A csatlakozás hosszú távú előnyei:
- Az ügyviteli rendszerek folyamatos fejlesztése, üzemeltetése biztosítja az ügyintézés zavartalanságát, miközben az üzemeltetés költségeit minimális szinten tartja. (Pályázati követelmény is!) - A modern informatikai eszközök alkalmazása segíti a városvezetői munkát, megkönnyíti a költségvetés tervezését, vagy az üzemeltetésben jelentkező esetleges kiugró költségek felderítését.

13 Miért épp Szeged? E-GO díj Az ASP szolgáltatói feladatok egyik vetülete a lakosság felé történő kommunikáció, melyet Szeged esetében a Települési Önkormányzatok Szövetsége – nagyvárosi kategóriában – 2007-ben első, 2008-ban második díjjal ismert el. 100%-os saját tulajdonú cégén keresztül 2002-óta ASP szolgáltatóként tevékenykedik. Hivatali dolgozók száma a 2002-es adathoz képest csökkent, az iktatott ügyek száma pedig a duplájára emelkedett. Ezáltal kimondható : A szegedi informatika már bizonyított, és több éves tapasztalattal rendelkezik az ASP szolgáltatások terén.

14 Miért jó választás Szeged, mint ASP központ?
Az ASP központ megvalósítása illeszkedik - az innovációra és tudásalapú gazdaságfejlesztésre épülő BIOPOLISZ program megvalósításához, amely eredményeképpen Szeged 2015-re nemzetközileg ismert és elismert tudásvárossá válik, ahol a tudásintenzív ipar és üzleti szolgáltatások dinamikus gazdasági fejlődést generálnak; jóléti és fejlődési perspektívát kínál nemcsak Szeged, hanem a Dél-alföldi régió és a határokon átnyúló eurorégió szereplői, lakói számára. - a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter – Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudásbázisára, és a klaszter tagvállalatainak gyakorlati eredményeire támaszkodó üzleti együttműködéseihez és innovatív fejlesztéseihez.

15 A csatlakozás lehetősége:
Hogyan csatlakozhat? Jelen stádiumban mindössze egy szándéknyilatkozat aláírására van szükség a csatlakozásról. Ez a nyilatkozat nem kötelező érvényű, hiszen az üzemeltetés pontos költségei még nem ismertek. Leadható több szándéknyilatkozat is!

16 Köszönöm a figyelmüket! Kérdés esetén forduljanak bizalommal hozzánk!
Elérhetőség: Szegfű László - Informatikai osztályvezető Telefon: /


Letölteni ppt "Városfejlesztési alpolgármester"

Hasonló előadás


Google Hirdetések