Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közlekedéskinematika folyt és kitűzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közlekedéskinematika folyt és kitűzés"— Előadás másolata:

1 Közlekedéskinematika folyt és kitűzés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék ÉPÍTŐGÉPEK MUNKACSOPORT VASÚTI PÁLYÁK Közlekedéskinematika folyt és kitűzés Összeállította: Gyimesi András Budapest

2 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika - átmenetiívek
Koszuinusz átmeneti ív kitűzése: Érintőszög függvény: Érintő hajlása az ÁV-ben (l=L): x,y koordináták meghatározása: Gyimesi András 2013.

3 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika - átmenetiívek
Koszuinusz átmeneti ív kitűzése: étmeneti ív geometria y=f(x) ordinátája: az ÁV pont ordinátája: (x=L) A köríveltolás értéke: Gyimesi András 2013.

4 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika - átmenetiívek
Az átmeneti ív hosszát a h vektor képletéből számítjuk, annak feltételezésével, hogy az átmeneti ív mértékadó pontjában a megengedettnél nagyobb harmadrendű jellemző nem ébred. Klotoid átmenetiív L hossza: Koszinusz átmenetiív hossza: Magyarázat: Harmadrendű derivált képletébe van G=1/R behelyettesítve Tessenek letölteni, és átbogarászni: BME-Út és Vasútépítési tanszék (Építőmérnöki Kar) Liegner – Vasútigörbület-átmeneti geometriák és alkalmazásuk A fentieknél részletesebben (több esettel is)

5 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika – túlemelés
A túlemelés szükségességéről: Centrifugális gyorsulás: Szabad oldalgyorsulás: Kocsiszekrény vezérléssel ellátott vasúti jármű: Kocsiszekrény exta β fokkal dől βmax=10° (j.h.) A szabad oldalgyorsulás (a0) megengedhető nagyságának megállapításánál figyelembe kell venni azt a hatást is, hogy a vágánygeometria alapján számított oldalgyorsulás érékénél nagyobb gyorsulás ébred valójában a járműben, mivel a rugók egyenlőtlen összenyomódása miatt a tömegközéppont az elméletihez képest a körív külső oldala felé tér ki. Gyimesi András 2013.

6 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika – túlemelés
Maximális túlemelés: a0max=1m/s2  mmax=150 mm Optimális túlemelés: Miért lényeges ez: VEGYES forgalom, különböző terhelésű és sebességű vonatok Mi történik ha nem jó a túlemelés: Túlemelés hiány: kisebb túlemelés mint ami ideális lenne az adott szerelvényre ekkor a0 pozitív (görbületi középpontból kifelé mutató)  külső sinszál igénybevétele nő (+utaskényelem) Túlemelés felesleg: a0 negatív (befelé mutat) a járművet a belső sinszál vezeti túlterhelés + irányszabályozás a külsőn  hiba, rángatás … Gyimesi András 2013.

7 Vasúti pályák – vasúti közlekedéskinematika – túlemelésátmenet
A túlemelésátmenet célja: az ív külső illetve belső sinszálai közötti magasság-különbségeknek az átmenet hosszában történő fokozatos változásával, a vágány egyes keresztmetszeteiben a szükséges nagyságú túlemelést biztosítja. Túlemelésátmenet eleje: zérus (vagy kisebb) túlemelés Túlemelásátmenet vége: mindenkori nagyobb túlemelés Túlemelésátmenet hossza: minden esetben megegyezik az átmeneti ív hosszával és azzal egybe esik. Túlemelés geometriája: megegyezik az átmenetiív görbületátmeneti geometriájával. Klotoid átmenetiív esetén: [mm] Gyimesi András 2013.


Letölteni ppt "Közlekedéskinematika folyt és kitűzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések