Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az árakból hozzuk ki a maximumot!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az árakból hozzuk ki a maximumot!"— Előadás másolata:

1 Az árakból hozzuk ki a maximumot!
Debrecen, 2015.október 15.

2 -A vágóhidak árai mára nagyon differenciáltá váltak!
-A felvevői piacok igényeihez egyre jobban kell igazodni. -A nagy mennyiségű, egységes árualap piacképes. -A vevői igények arra kényszerítik a feldolgozókat, hogy differenciálják az árakat

3 Tapasztalataink: -A vágóhidakon egyre kevésbé hullámzik a vágásminőség. -A súlyhatároktól való eltérést viszont nagyon szigorúan szankcionálják! -Maximálisan kihasználják a szerződésben megfogalmazott korlátok adta lehetőségeket.

4 -Osztályon kívüli állatok vágóhídra küldése=> komoly pénzlevonás!!!
-A korlátokhoz közeli állatok vágóhídra küldése=> támadási pont!!! - A részleges kobzás mindig a hasított felek mérése előtt történik! kg lehasításával egyből súlyalattivá válik sertésünk. -Néhány vágóhíd az úti apadóval is manipulál, ami a mi zsebünkre megy!

5 Mit kell tennünk, hogy a kialkudott árakból kihozzuk a maximumot?
Szövetkezet menedzsmentjének feladata: -A vágóhídi adatok korrekt gyűjtése és feldolgozása. -Ez alapján a vágóhidak minősítése, stratégia kialakítása=> minősítés, súlyhatárok, áralkuk, esetleg szerződés felmondása.

6 Szövetkezet tagjainak feladatai:
-A vágóhídi korlátok lehetőség szerinti betartása. -A diszpozícióban szereplő vágóhídi kritériumok alapos tanulmányozása. -A vágásminősítések lekövetése, különös tekintettel az oszt. kívüli részarány! -A heti igény leadásakor az állomány becsült átlagsúlyának megadása segíti a kedvező diszpozíció kialakítását. -Ne engedjük állományunk súlyát 90 kg alá és 130 kg felé=> rotáció tervezése!

7 A súlyprémium, illetve a súlylevonás a tagot illeti meg!
Nagyon fontos a szoros kommunikáció a tagok és a menedzsment között=> ennek eredménye a büntetések minimalizálása

8 Hogy dolgozunk mi? Kedd: Igények begyűjtése, eladási terv elkészítése
„Ami a tagnak 5 perc, az a menedzsmentnek 3 óra” Segítség=> faxon, ban, telefonon havi, heti igény leadása, utána csak telefonos pontosítás! Szerda: Árbizottság megbeszéli a következő heti stratégiát. Csütörtök: A megállapodások megkötése a vevőkkel, előző hét lezárása, számlák postázása=> ezért fontos a teljesítés 24 órán belüli elküldése! Péntek: Megállapodások lezárása, diszpozíciók elkészítése, kiküldése.

9 Milyen szállítói szerződések szerint dolgozunk?
1. Minősített vágás esetén Az árat mindig az „E” minőségi osztályba tartozó bázisár adja. Árkövetés esetén a bázis a ZMP bázisár. 2. Élő áras értékesítés esetén Az árakat a nettó, élő súlyra határozzuk meg, a kifizetés ez alapján történik, nincs minőségi megbontás. A nettósítás történhet: - telepi mérés 3-5 kg/db levonással - vágóhídon mért hasított súly, szorozva 1,213-mal 3. Export értékesítés Telepen mért és nettósított súly alapján történik a fizetés, az árat erre az átlagárra határozzuk meg. A szerződés mindig egyedi és minden teljesítésre külön kötjük.

10 Mi az árkövetés?

11 Az árkövetés lényege, hogy egy bázisárból képezzük az árakat.
Legnagyobb ilyen rendszer a német ZMP (Zentrale Mastschwein Preis) Ez az E osztályú 58 % színhúskihozatalú sertés ára SEUROP objektív minősítő rendszer: S 60 % felett E % között U % között R % között O % között P 40 % alatt

12 A A vágóhidak bónusz-málusz rendszert alkalmaznak.
Súlyhatár szerint (általában has.súly) Minőség szerint (SEUROP osztályonként +/ Ft/kg árváltozás) Van olyan rendszer is, ami egy bázis súlyhoz és egy bázis minőséghez köti az árat, az alatt büntet, felette premizál

13 Mikor kapjuk a legtöbbet?
Ha sertésünk: S és E minőségi osztályba tartozik (58 % felett!) kg élő súlyban van

14 Mikor vesztünk a szállításon?
Ha sertésünk: Osztályon kívüli! 74,3-85,3 kg élősúlyban van, akkor a mindenkori minősített árból - 42 Ft/kg-t vonnak le 74,3 kg élősúly alatt a minősített ár -84 Ft/kg 133,7-148,6 kg között minősített ár – 21 Ft/kg, 148,6 felett – 42 Ft/kg

15 Példa: 1 db „S” minőségi osztályba tartozó 83 kg súlyú sertés esetében -52 Ft-t vonnak le kg-ként. A 83 kg-os sertésnél ez 4316 Ft büntetést jelent! 1 db „S” minőségi osztályba tartozó 140 kg-s sertés esetében a minősített árból levonásra kerül - 21 Ft/kg. Ez 140 kg-os sertésnél 2940 Ft büntetést jelent!

16 Ny-Európai modell Új rendszer! Színhús %-ként változik az ár!
E osztályban 58-61% esetén % -ként +5 Ft/kg emelkedés Ez alatt 47-58% esetén %-ként -5 Ft/kg csökkenés

17 Mikor érjük el a legjobb árat?
Ha sertésünk: 58-61 % húskitermelésű kg élősúlyú Ilyenkor Ft/kg-t kapunk felárként!

18 Feladataink: -90 kg-nál kisebb és 130 kg-nál nagyobb sertést ne válogassunk!=> Ebből van a legtöbb probléma! -A súlyhatárokhoz közeli állatokat ne válogassunk!

19 IDEÁLIS SERTÉS 58 % színhús kitermelésű
A fentiek tükrében a legjobban értékesíthető IDEÁLIS SERTÉS 58 % színhús kitermelésű kg átlagsúlyú élősertés Nagyon fontos a homogenitás!!

20 Rotációnk körültekintő megtervezésével és a gondos válogatással az árakból valóban kihozhatjuk a maximumot!

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

22

23


Letölteni ppt "Az árakból hozzuk ki a maximumot!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések