Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Január, Február, Március

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Január, Február, Március"— Előadás másolata:

1 Január, Február, Március
Népi jeles napok Január, Február, Március

2 Boldogasszony hava, Vízöntő hava
Január Boldogasszony hava, Vízöntő hava

3 „Januárt, ha eső veri, Kamra, erszény megszenvedi.”
Január 6. – Vízkereszt, a háromkirályok napja Karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdete „Hogyha csepeg vízkereszt, s keréknyomba vizet ereszt.” Január 18. – Piroska napja „Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy.” Január 20. – Fábián és Sebestyén napja ezen a napon ébrednek fel a fák

4 Január 22. – Vince napja (győzelmes) „Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince. Gabonával, pajta, csűr, Mihály úgy jó, édes bort szűr.” „Ha megcsordul Vince, Tele lesz a pince.” Január 25. – Pál napja „Pálfordulás – télfordulás” „Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.” „Pál fordulata hogyha tiszta, Bőven terem mező, puszta.” „Ha fényes szent Pál, minden termés szépen áll.”

5 Böjtelő hava, Halak hava
Február Böjtelő hava, Halak hava

6 „Ha rajzik a muslica februárban, Lesz még zimankó márciusban.”
Február 2. – Gyertyaszentelő „Ha a medve szép időt lát, tovább folytatja az álmát, de ha hideg, csúf az idő, akkor már a tavasz megjő.” „Gyertyaszentelő melege, sok hó és jég előjele. Gyertyaszentelő hidege, kora tavasz hírnöke.” „Ha Gyertyaszentelőn havaz, közel a tavasz.” „Ha fénylik Gyertyaszentelő a szűrödet vedd elő.” Február 3. – Balázs napja. Balázsolás vagy Balázs-áldás Balázs-járás

7 Február 6. – Dorottya napja
„Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” (a fagyot) Február 14. – Bálint napja Régen Bálint napján ültették a kotlós tyúkot a tojásokra, hogy kiköltsék a csibét. Ezen a napon kezdenek el párosodni, fészket rakni a verebek. Február 16. – Julianna napja „Ha Juliska fésülködik, A tavasz már közeledik.”

8 „Mátyás jeget tör, ha talál, Ha nem talál, csinál.”
Február 24. – Mátyás napja „Mátyás jeget tör, ha talál, Ha nem talál, csinál.” „Mátyás szűre ujjából ereszti ki a tavaszt.” „A Mátyás napi szél Kevés tojást ígér.” „Ha Mátyás napján a szúnyogok játszanak, Tavaszkor a méhek s bárányok megfáznak.”

9 Farsangi időszak, bőjt Vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó (6-8 hét) Hamvazószerda a nagyböjt kezdete, a böjt a húsvétot megelőző negyven hétköznapot ölelte fel (a vasárnapok nem estek böjt alá).

10 Böjtmás hava, Kos hava, Kikelet hava
Március Böjtmás hava, Kos hava, Kikelet hava

11 „Amilyen a március kilencedik napja, Olyan lesz az egész hónap folyamatja.” „Márciusi hó még zsákban sem jó.” „Ha száraz március, nedves április és hűvös május.”

12 Március 12. – Gergely napja „Gergely napja ritkán hogy jó,
I. Gergely pápának, a diákok védőszentjének ünnepe „Gergely napja ritkán hogy jó, hideg, szeles, sokszor van hó.” Március 18, 19, 21. – Sándor, József, Benedek. „Sándor, József, Benedek, Zsákban hozzák a meleget.” Sándor: „Sándor napja ma vagyon, Átbillegtem a fagyon. Ha egy garast adnátok, Tudom, meg nem bánnátok.” József: A madarak e napon szólalnak meg. E napon kell elkezdeni a szántást Benedek: ha ezen a napon dörög , akkor száraz lesz a nyár.

13 Március 25. –Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.
Ezen a napon kezdték a metszést. „Gyümölcsoltó hidege, téli hónap megölője.”

14 Szent György hava, Szelek hava
Április Szent György hava, Szelek hava

15 „Áprilisnak szárazsága, jó gazdának bosszúsága, Áprilisnak nedvessége, fáknak termőképessége.”

16 Április 6. - Irén napja Április 14. – Tibor napja
Ha Irén napján esik az eső, szűk lesz az esztendő.” Április 14. – Tibor napja Ezen a napon szólal meg a kakukk Meg lehet kezdeni a szalonnát „Rét, ha nem zöld Tiborra Nem igen jutsz jó borra.” „Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, Akkor jó lesz a szénatermés.”

17 Április 24. – Szent György napja
Legenda: sárkány ölő Valóság: Kappadókia tehetős családból származó katona, 303 kivégzés

18 Hagyományok Szokások:
Pásztorünnep (állatok kihajtása, pásztor fogadás) Szokások: Fürdés a folyóban→ egészség Harmat gyűjtés→ kenyér tésztába gyógyerő Gyógyfű gyűjtés éjszaka→ gyógyerő Dologtiltó nap→ „Szent György – napkor üngöt varrtam, Márok napján mögvakuttam. Lányok, lányok, vigyázzatok, Szent György napon ne varrjatok.”

19 Időjósló nap: „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.”
„Gergely napi szél Szent György napig él.” „Amelyik irányból hallható e napon az égzörgés, abból az irányból várható egész évben az eső.” A várható termésre így jósoltak ezen a napon: „Ha Szent Györgykor vagy előtte megdördül az ég, jó lesz a termés.” „Ha Szent György napján ess, Pityókát az aljba ne ültess, Mert az a nyár esős lesz.”

20 „Fülemüle ha hallgat Márk napján, a tavaszban jelent az változást,
Április 25. – Márk napja Kukorica ültetés Búzaszentelő körmenet „Fülemüle ha hallgat Márk napján, a tavaszban jelent az változást, Ha pedig énekel jó kedvűen, vígan, a jó kedve jó tavaszra mutat.” Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

21 Pünkösd hava, Ígéret hava, Ikrek hava
Május Pünkösd hava, Ígéret hava, Ikrek hava

22 „Május, hogyha igen nedves: Június majd száraz leszen
„Május, hogyha igen nedves: Június majd száraz leszen.” „Májusi eső aranyat ér.”

23 „Fülöp, Jakab hűvös, nedves,
Május 1. Májusfa állítás cserébe hímzett zsebkendő Mosakodás „aranyvízben” Időjóslás: „Fülöp, Jakab hűvös, nedves, Középszerű, kis termés lesz, Hogyha pedig meleg, s tiszta Bőséges terméssel bíztat.” Május 4. – Szent Flórián napja Ősi módon új tüzet gyújtottak Tűzoltók, kéményseprők, kovácsok védőszentje

24 Május 12-13-14 – Pongrác, Szervác, Bonifác „Pongrác napi esőtől
Május 6. – Babvető János Ekkor vetik a hüvelyeseket Május – Pongrác, Szervác, Bonifác Fagyosszentek, három szigorú úr, szőlőfagyasztók „Pongrác napi esőtől nő a fű a mezőkőn, de búcsúzz el a szőlőtől.” „Szervác, Pongrác, Bonifác sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz.”

25 Május 25. Orbán napja „Szervác, Pongrác, Bonifác,
Rajzanak „Orbán bogarai” „Szervác, Pongrác, Bonifác, hárman tesznek egyet, virágjában leszedik a barackot s a meggyet. Orbán sereghajtónak a végére maradt, ő szedi le azután, ami még megmaradt.” „Tiszta Orbán napja Édest ereszt hordód csapja. Hogyha pedig esős, szomorú, Lészen a bor jó savanyú.”

26 „Ha kiseprűzik Orbánt nem lesz már hideg.”
Szőlőhegyeken kápolna, szobor állítása szép idő: koszorú, bór Rossz idő: megvesszőzés, kicsúfolás sárral dobálás „Ha kiseprűzik Orbánt nem lesz már hideg.”

27 „Rövid mint a pünkösdi királyság”
Pünkösdi ünnepkör pentacoste= 50. nap A Szentlélek eljövetelének ünnepe Az egyház születésnapja Hagyomány: Pünkösdi király választás „Rövid mint a pünkösdi királyság” Pünkösdi királyné járás

28 Szent iván hava, Nyárelő hava, Napisten hava
Június Szent iván hava, Nyárelő hava, Napisten hava

29 „Júniusi derű: bőség, Júniusi sár: szükség
„Júniusi derű: bőség, Júniusi sár: szükség.” „Júniusi sár koldusbotot nyomhat a gazda kezébe.”

30 „Hogyha Medárd pityereg, negyven napig csepereg.”
Június 1. – Gyermek nap Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.) Június 8. - Medárd napja Szent Medárd püspök legendája „Hogyha Medárd pityereg, negyven napig csepereg.” Június 10. – Margit napja Általában esik a megfigyelés szerint „Pisis”, „hugyos”, „retkes”

31 Június 24. – Szent Iván napja
A nyári napforduló ünnepe tűzrakás→ védelem a ködtöl, dögvésztől, jégesőtől, jó termés, gyógyulás Esti tűzugrás szerető keresés „Hosszú mint a Szent Iván-i ének” Hagyomány szerint ekkora „szakad” meg a búza gyökere „János napi zivatar, Negyven napig elkavar.” „János napján hallgat el a kakukk, bereked.” Június 29. – Péter és Pál Megkezdődik az aratás „Péter- Pálka búza érik, eljuttatjuk újkenyérig.”


Letölteni ppt "Január, Február, Március"

Hasonló előadás


Google Hirdetések