Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADHEZÍV TECHNIKA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADHEZÍV TECHNIKA."— Előadás másolata:

1 ADHEZÍV TECHNIKA

2 ADHEZÍV FOGÁSZAT I. Indikáció:
Adhéziónak nevezik az anyagok összetapadását, mely képes ellenállni a szétválasztó erőknek. Fogászatban: anorganikus foganyag bondanyaggal cserélődik ki (rezinnel). Bondanyag – adhezív 2 típus: mikromechanikai/kémiai Indikáció: a fogszabályozás, a fémmentes adhezív hidak, csapok, csonkfelépítések készítésekor. Diastema zárás

3 ADHEZÍV FOGÁSZAT II. A konzerváló fogászati gyakorlatban a legnagyobb jelentősége a műanyag bázisú tömőanyagokkal készített töméseknél van. Adhezív technikával felhasználható tömőanyagok: kompozitok, üvegionomer cementek, hibrid-ionomerek, kompomerek,

4 AZ ADHEZÍV TECHNIKA ELVE I.
A fog szövetei savas pH hatására demineralizálódnak. Egy kavitás falait megfelelő koncentrációjú savval kezelve felszínükön jellegzetes mikroszkópos rajzolat alakul ki, mind a dentinen, mind a zománcon.

5 AZ ADHEZÍV TECHNIKA ELVE II.
Megfelelő konzisztenciájú és kémiai tulajdonságú ragasztóanyagot használva, az befolyik a felszín mikroszkópikus egyenetlenségeibe és ott mikromechanikai, kémiai kötést hoz létre. A ragasztó és a tömő anyag hasonló kémiai karakterű, így közöttük kémiai kapcsolat alakul ki. Ezen kötés képes a rágás során fellépő erőknek ellenállni.

6 AZ ADHEZÍV TECHNIKA FIZIKAI ALAPJAI
A tömőanyagok felhasználhatóságát, tapadását a felszíni jelenségek befolyásolják. Ezek: felületi feszültség, felszíni energia nedvesítő képesség kapillaritás adhézió

7 FELSZÍNI ENERGIA- FELÜLETI FESZÜLTSÉG I.
Az anyagok felületén az atomok és molekulák nagyobb energiával rendelkeznek, mint a belül elhelyezkedők. Oka: az asszimmetrikus erőhatás - eltérő határfelület, a mélyebben lévő molekulák egymással állnak kölcsönhatásban míg a felszíni részecskék a környezettel is, a részecskék közti kohéziós erők eredője a folyadék belseje felé mutat. Mértéke: A felületi feszültség miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot igyekeznek felvenni (gömb) – cseppképződés.

8 FELSZÍNI ENERGIA- FELÜLETI FESZÜLTSÉG II.
Minél nagyobb egy anyag felületi feszültsége, annál kisebb az extenziója és a penetrációs képessége. Gyakorlati jelentőség: bondok savazott fogfelszínbe történő penetrációja

9 NEDVESÍTŐ KÉPESSÉG a folyadékcsepp kiterjedése szilárd felszínen. A határfelületek által bezárt szöggel jellemezzük (nedvesítési peremszög) 0°-os szög teljes nedvesítést jelent, ebben az esetben a folyadék teljesen szétterül a szilárd felszínen 90° felett rossz a folyadék nedvesítő képessége, csepp alakban marad A jó nedvesítő képesség elősegíti a kapilláris penetrációt és az adhéziót. Jelentősége szintén a bondok felhasználása során van.

10 KAPILLÁRIS PENETRÁCIÓ
A folyadékok felületi feszültsége nyomást indukál, ami a folyadékot a kisebb résekbe, tubulusokba préseli. Foka függ a felületi feszültségtől, a θ szögtől, a tubulus sugarától (r), a folyadék sűrűségétől (d) és a gravitációs konstanstól. / ђ= 2γcosθ/rdg / Ha a θ szög 90°-nál kisebb, a folyadék a tubulusokba áramlik. Így: egy alacsony viszkozitású, felületi feszültségű, jó nedvesítő képességű folyadék gyorsabban penetrál a kapilláris résbe.

11 AZ ADHÉZIÓ Típusai: MECHANIKUS: mikroszkópos mechanikus összekapaszkodással jön létre. ( bond- zománc kapcsolata ) KÉMIAI: kémiai kötés létrehozásán alapul a két fázis között. Diffúziós összetapadás jellemzi, mert az egyik anyag bediffundál a másik felszíni rétegébe és ott egy kémiai kötésekkel kapcsolódó kevert réteg alakul ki. ( dentin- bond kötődés )

12 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE I.
A mikroretentív üreg kialakítása, fogszín meghatározás, alábélelés. Alapos izolálásban dolgozunk (kofferdam, vattarolni). Matrica, cell csík behelyezése, gondos kiékelés.

13 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE II.
A matrica, ék behelyezése általában már a savas kondícionálás előtt ajánlott, mert így elkerülhető a szomszédos fog sérülése a savazás során, a bond approximális térbe folyása, megelőzhető a sulcusfolyadék, vér üregbe jutása a savazás után. A fényvezető ék szerepe: a matricát helyben tartja, a fogakat enyhén szeparálja, a gingivális túltömést megakadályozza, segít az üreg izolálásában, átlátszó matrica esetén segít a gingivális szél megvilágításában.

14 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE
Savazás: a gyártó utasításai szerint savazás 15 s-ig a dentinen, 30 s-ig a zománcon mosás, óvatos szárítás ( enyhén nedves cavitás falak )

15 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE VI.
Savazás: a gyártó utasításai szerint A legújabb rendszerek önsavazóak, bennük a savas karakterű monomerek kondícionálják a foganyagot amíg kémhatásuk nem semlegesítődik ( 30s ig várni kell a megvilágítással ). Ezen anyagok esetén a savazás, bondozás egy lépésben történik.

16 Savazás Kondícionálás a zománcon:
Lépesméz rajzolat: a zománcprizmák magja oldódik >mikrotag (bond) A prizmák perifériája demineralizálódik >macrotag Kevert forma Makro-és mikrotagek az alapjai a zománc mikromechanikai bondozásának. Kontamináció nyállal, vérrel, sulcusfolyadékkal!

17 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE
A bond felvitele: kis ecsettel, speciális applikátorral történik. A IV. Generációs bondoknál a dentint és a zománcot is bevonjuk dentinbonddal, a gyártó utasításának megfelelően 1 vagy 2 rétegben, ha kell megvilágítjuk. Ezt követi a zománcbond felvitele a teljes üregfelszínre, amit levegővel elvékonyítunk, majd polimerizáljuk. Az V. Generációs bondok esetén ( dentin és zománcbond egyben ) 1 vagy 2 rétegben felvisszük az anyagot ( típustól függően ) a teljes üregfelszínre, majd polimerizáljuk. A VI. Generációs adhezívek használatakor 30s-ot kell várni (termékfüggő ) a monomerek semlegesítéséig, majd polimerizálni.

18 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE VIII.
Kémiai kötésű tömőanyag használata A két pasztát műanyag lapoccal összekeverjük (fémspatulával tilos! ) a gyártó utasításának megfelelően. Általában 30s alatt kell homogénre keverni, levegőbuborék nélkül. Bevitel az üregbe: kéziműszerrel, fecskendős kiszerelés esetén a fecskendővel.

19 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE IX.
Először egy kis adag bevitele és tömörítése az üreg legmélyebb részére, majd a cavitast feltöltjük. Ha tapad a műszerhez, kevés bonddal nedvesítjük a műszert. Az extrém felesleg eltávolítása után - III és IV osztály esetén - feszítsük a tömésre a szalagot, tartsuk így a teljes polimerizációig. A feldolgozási idő általában 1 perc.

20 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE X.
Fotopolimerizációs tömőanyag használata A tubusból az anyagot éles vágással kell kivenni, hogy levegőzárvány ne kerülhessen bele. A tubus tetejét azonnal zárni kell, mert bár lassabban, de a tömőanyag a környezet fényeire is megköt. Az üregbe rétegenként visszük, részben a helyes szín kialakítása érdekében, részben mert maximum 2mm-es vastagságú anyagot tudunk átvilágítani. A dentin színének utánzására az opak színárnyalatok, az éli részek áttetszőségére az incisal árnyalat használatos.

21 AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE XI
AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE XI. . Fotopolimerizációs tömőanyag használata II. A rétegek kötődnek egymáshoz, nem kell újra savazni, bondozni. Az egyes adagok megvilágítási ideje s. A lámpát megfelelően közel, de a tömés és a matrica érintése nélkül kell tartani. Mindig törekedni kell a fogszövetek felőli megvilágításra, mert a tömőanyag ( és a bond is ) a fény irányába zsugorodik. Ellenkező esetben a tömés elhúzódik a fogtól.

22 A KOMPOZIT TÖMÉSEK KIDOLGOZÁSA I.
A durvább felesleg eltávolítására alkalmasak a speciális turbinába fogható gyémánt fine, ultrafine kidolgozók. Változatos alakban, finírozószettek formájában kerülnek forgalomba. A finomabb korrekciókhoz lassú fordulaton használhatóak a különböző szemcsemérettel gyártott, hajlékony, abrazív korongok ( Sof-lex korong ), finírozó kövek.

23 A KOMPOZIT TÖMÉSEK KIDOLGOZÁSA II.
A végső polírozásra különböző formájú gumi alapú polírozók (lassú fordulaton ), az approximális részeken polírozó csíkok használatosak ( alumínium-oxid, cirkónium-szilikát bevonat ). A polírozó csíkokat úgynevezett cipőfényesítő mozdulattal kell használni, csak a megmunkálandó felszínre ráfeszíteni. Artikulációs papírral ellenőrizzük a korrekt érintkezést.

24 ROSSZ FELDOLGOZÁSI TECHNIKÁBÓL ADÓDÓ HIBÁK II.
Az anyag bevitele túl nagy adagokban történt, esetleg levegőzárványok vannak jelen. A megvilágítás túl rövid, távoli, vagy nem a fog felől történt. Kidolgozás inadekvát eszközzel, a tömés, a foganyag, esetleg a szomszédos fog is sérült. A polírozás túl nagy fordulaton, nagy hőhatással történt. Az artikuláció ellenőrzése elmaradt.


Letölteni ppt "ADHEZÍV TECHNIKA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések