Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, 2016. november 11. A „Munkaalapú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, 2016. november 11. A „Munkaalapú."— Előadás másolata:

1 „Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, november 11. A „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt és a komplex módszertani kézikönyv bemutatása Előadó: Tamásné Lehoczki Aranka osztályvezető Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály

2 „ A tanulás nem felkészülés az életre,
a tanulás maga az élet.” John Dewey

3 „Work-based Learning in CVET – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt / Erasmus+ KA2 Stratégiai partnerségek / Háttér: Új kihívások a munkaerőpiac és a szakképzés előtt, szakemberhiány, a szakképzésből kilépők szakmai tudása nem felel meg a munkaadói igényeknek, kulcskompetenciák hiánya. Európában napirenden van a szakképzés gyakorlatközpontú megújítása, cél, hogy a munkaalapú tanulás váljon az európai szakképzési rendszerek alappillérévé. A munkaalapú tanulás megkönnyíti a tanulásból a munkába való átmenetet, hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez. Kevés olyan szakmai anyag van, amelyet a munkaalapú tanulást bevezetni szándékozó szervezetek jól tudnának hasznosítani.

4 „Work-based Learning in CVET –
Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Pályázati prioritás: Magas minőségű munkaalapú tanulás fejlesztése A projektet megvalósító konzorcium: Vezetője: Békés Megyei Kormányhivatal A konzorcium tagjai: ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület Gyulahús Kft. Etelä-Savon Koulutus Oym, Finnország, Mikkeli C.I.O.F.S. Formazione Professionale, Olaszország, Róma Wissenschaftsladen Bonn EV, Németország, Bonn

5 „Work-based Learning in CVET –
Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Cél: A felnőttek szakképzésében alkalmazható munkaalapú tanulás komplex módszertanának kidolgozása nemzetközi együttműködésben finn, német és olasz modellek alapján. Olyan komplex módszertan kidolgozása, melyet az Európai Unió valamennyi tagállamában is jól lehet hasznosítani,alkalmazni, összhangban van az Európai Uniós törekvésekkel és az EQAVET (Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer) munkacsoport által meghatározott minőségi követelményeknek megfelelően kerül összeállításra.

6 Az Európai Bizottság mellett működő EQAVET munkacsoport a tagállamok jó gyakorlatai alapján a munkaalapú tanulás 6 minőségi ismérvét, ún. építőelemét határozta meg: Tervezés: A partnerekkel együttműködve meg kell tervezni a gyakorlati képzést, hogy biztosítva legyen a gyakorlat kapcsolódása a képzési célok teljesítéséhez. Fejlesztés: A teljes képzési folyamatot nyomon kell követni, hogy szükség esetén beavatkozhassanak, fejleszthessék a gyakorlati képzést. Reakció: Folyamatosan követni kell a tanuló haladását és szükség esetén – az egyéni sajátosságai, igényei figyelembe vételével - be kell avatkozni. folyamatba. Kommunikáció: A gyakorlati képzéshez kapcsolódóan biztosítani kell a tanulók és a partner szervezetek megfelelő és naprakész tájékozottságát. Felkészítés: A gyakorlati képzésért felelős valamennyi szereplőnek jól felkészültnek kell lenni feladatai teljesítésére. Értékelés: Megfelelő időközönként át kell tekinteni és értékelni kell a gyakorlati képzési folyamatot, a tanulók elért eredményeit. Az EQAVET munkacsoport által készített útmutató és a 6 építőelem elérhetőek a oldalról.

7 „Work-based Learning in CVET –
Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Célcsoport: A felnőttek szakképzésében, szakmai továbbképzésében és foglalkoztatásában érintett szervezetek szakemberei, vezetői, a munkahelyen történő gyakorlati képzés lebonyolításáért felelős szervezetek vezetői, szakemberei, oktatói. Végső felhasználók: A szakképzetlen és/vagy a munkaerő-piacon nem keresett szakképzettséggel rendelkező, az elhelyezkedéshez szükséges kompetenciákkal nem rendelkező álláskeresők, illetve a munkáltatónál munkaviszonyban álló, de képzés nélkül munkanélküliséggel veszélyeztetett felnőttek. A pályázat benyújtása: A projekt időtartama:

8 A komplex módszertani kézikönyv elkészítésének folyamata
A külföldi partnerszervezetek egységes szempontrendszer szerint elkészítik a felnőttek szakképzésében általuk alkalmazott munkaalapú tanulás folyamatait, jó gyakorlatait tartalmazó kézikönyvet. Hazai és külföldi szakirodalom (tanulmányok, cikkek, EU-s ajánlások, stb.) felkutatása, tanulmányozása Nemzetközi partnerségben fejlesztett komplex módszertani kézikönyv tesztelés előtti 1.verzió

9 A projekt eredménye folyamatait,
A kézikönyv tartalmazza a felnőttek szakképzésében, szakmai továbbképzésében alkalmazható munkaalapú tanulás folyamatait, minőségi megszervezésének építőelemeit - az EQAVET munkacsoport által meghatározott 6 építőelem szerinti bontásban és iratmintáit. A komplex módszertani kézikönyv elérhető a oldalon a „Nemzetközi projektek” link alatt.

10 „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.”
Konfuciusz Munkaalapú tanulás Ma még nincs egységesen elfogadott fogalom meghatározása. A munkaalapú tanulás két legfontosabb sajátossága: Az ismeretek és készségek átadására valódi munkafolyamatokba illeszkedő gyakorlati tevékenység során kerül sor és nem elméleti magyarázatok révén. A munkaalapú tanulás tudatosan egyesíti az elméletet a gyakorlattal. A tanulásra az osztálytermen kívül, egy valódi munkahelyen, vagy pedig szimulált munkakörnyezetben (mint pl. egy tanműhelyben) kerül sor. Két fő típusa: Apprenticeship training: a hazai szakpolitikában használatos fordítás alapján a kézikönyvben a tanulószerződéses típusú képzést jelenti. On-the-job training: a kézikönyvben az együttműködési megállapodás alapján szervezett gyakorlati képzést jelenti.

11 A módszertani kézikönyv tartalomjegyzéke
Ajánló I. Bevezető II. A kézikönyv elkészítésének háttere III. A munkavégzésre alapozott gyakorlati képzés helye, szerepe az európai szakképzésben IV. A felnőttek munkaalapú formális szakképzésének megszervezése IV.1. A munkaalapú tanulás folyamata a felnőttek szakképzésében IV.1.1 A tanulószerződéses típusú munkaalapú képzés főbb ismertetőjegyei és folyamata IV.1.2 Az együttműködési megállapodása alapján tervezett munkaalapú képzés főbb ismertetőjegyei és folyamata IV.2. A felnőttek formális szakképzése minőségi megszervezésének építőelemei (tervezés, fejlesztés, reakció, kommunikáció, felkészítés, értékelés) V. A felnőttek munkaalapú nem formális szakmai továbbképzésének megszervezése Zárszó Felhasznált szakirodalom Mellékletek

12 A munkaalapú tanulás folyamatának bemutatása

13 A munkaalapú tanulás minőségi megszervezésének
építőelemeinek bemutatása JAVASLATOK, JÓ GYAKORLATOK: FIGYELEMFELHÍVÁS VESZÉLYRE, BUKTATÓRA:

14 A módszertani kézikönyv további fejlesztése
A kézikönyv tesztelés előtti 1.verziójának véleményeztetése a szakképzéssel érintett szakemberekkel – ig, a tesztelés előtti 2.verzió elkészítése, elfogadása A tesztelés előkészítése és a módszertan tesztelése az ALFA KISOSZ és Gyulahús Kft. által szervezett Húskészítmény gyártó OKJ-s képzésben 2017. február-április Módszertani kézikönyv véglegesítése a tesztelés eredményének és a nemzetközi partnerek értékelésének figyelembe vételével – ig

15 A projekt további fő tevékenységei
A projekt hatásának mérésére kérdőíves felmérések lebonyolítása – a gyakorlati képzőhely és felnőttképzési intézmény szakemberei, valamint a képzésben résztvevők körében – a projekt kezdetekor és a módszertan kipróbálását követően. (2016. május és június) Partnerszervezetek közötti tapasztalatcsere a nemzetközi találkozókon. Multiplikációs rendezvények szervezése valamennyi partnerországban a projekt eredményeinek népszerűsítése céljából. (2016. november: Magyarországon, október: minden partnerországban) Zárótanulmány készítése Javaslat készítés a hazai bevezetéshez, projekt zárása – ig

16 Kérjük szíves együttműködésüket ! NEKÜNK FONTOS AZ ÖNÖK VÉLEMÉNYE!
Várjuk a véleményeket, javaslatokat december 15-ig a módszertani kézikönyv tesztelés előtti 1.verziójához a címre. NEKÜNK FONTOS AZ ÖNÖK VÉLEMÉNYE!

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6. Tel: Web:


Letölteni ppt "„Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, 2016. november 11. A „Munkaalapú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések