Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaTamás Vincze Megváltozta több, mint 8 éve
1
Mit kell tudni a gyógyszer interakciókról? Dr. Vas Ádám kutatási főtanácsadó Richter Gedeon Nyrt egyetemi tanár SZTE ÁOK I. Belklinika Hatások és ellenhatások - konferencia a gyógyszer-interakciókról. Medical Tribune Budapest, 2009. október 13.
2
Mottó Az orvoslás veszélyes művészet ( ha nem cselekszünk ésszel )
3
Interakció = kölcsönhatás Egyén és környezete között ( lásd.: napszaki ritmus, klima, flora és fauna ) A gyógyszer és a szervezet között Két vagy több gyógyszer között: szervezeten kívül ( fiziko-kémiai inkompatibilitás ) szervezeten belül ( ez fő témánk )
4
A probléma mértéke 2008-ban az Egyesült Királyságban több, mint 800.000 mellékhatást jelentettek be Hazánkban ez a szám 300-400 évente (!!!) Ezek mögött áll(hat): orvosi tévedés ( túladagolás, rossz vényfelírás stb. ) öngyógyszerelés gyógyszer-gyógyszer interakció gyógyszer-egyéb szer interakció egyéni érzékenység
5
Mit mutat az irodalom/internet? ( PubMed/Google ) drug interactions: 179.728 / 32.200.000 címszó herb-drug interactions: 788 / 1.900.000 címszó juice-drug interactions: 833 / 447.000 címszó
8
Az interakció következményei A kívánt hatás: fokozódik csökken A nem kívánt hatás: fokozódik csökken …vagyis az interakció nem feltétlenül az ördögtől való!
9
Az interakció helyszínei ( minden szinten szinte minden… ) Felszívódás Eloszlás Receptorkötődés Metabolizmus Kiválasztás
10
Az interakciókat befolyásoló tényezők A genetikai háttér ( egyéni és rasszra jellemző eltérések ) A fennálló kórállapotok Az étrend A beteg életkora ( gyermekkor – öregkor ) Áldott állapot A gyógyszer dózisa
11
Interakció a felszívódásban GI pH változása GI motilitás változása GI enzimgátlás GI abszorpció gátlása ( ABC proteinek ) Élelmiszer – gyógyszer kölcsönhatás
12
Élelmiszer – gyógyszer interakció Az elfogyasztott élelmiszer révén: Mechanikus gát képződhet GI motilitása megváltozhat GI pH-ja megváltozhat Mikroszómális enzimindukció vagy gátlás ( pl: grapefruitlé által okozott gátlás ) következhet be a bélfalban Vizelet pH megváltozhat
15
Interakció az eloszlás során Fehérjekötőhelyről való leszorítás
17
Interakció receptorszinten Kompetitív antagonizmus Nem kompetitív antagonizmus Vegyes gátlás Szinergizmus: addició potencírozás Biológiai antagonizmus ( különféle receptorokon kifejtett egymás hatását kioltó hatás )
18
Metabolizmus I. Fázis reakciók ( oxidáció, redukció, hidroxiláció ) - mikroszómális - nem mikroszómális II. Fázis reakciók ( konjugáció ) A végeredmény poláros, ionizált, hidrofil metabolit, ami kiürülhet a szervezetből
20
A metabolizmust befolyásoló tényezők Genetikai háttér Táplálkozás Élvezeti szerek ( dohány, alkohol, drog ) Testtömeg ( anorexia – obesitas ) Betegségek Életkor ( újszülött – felnőtt – idős ) Terhesség
21
Interakció a metabolizmusban Mikroszómális enzimindukció ( de novo fehérjeszintézishez kötött, időbe telik, míg kialakul ) Mikroszómális enzimgátlás ( prompt )
24
Interakció a renális kiválasztás során A vizelet pH-jának változása Tubuláris szintű kompetíció
25
BPH
28
Interakcióban gyakran résztvevő gyógyszercsoportok Antiarrhythmiás szerek Antikoagulánsok Savszekréciót csökkentők Antidiabetikumok Citosztatikumok Pszichotróp szerek Szívgligozidok Theophyllin
31
Köszönöm szíves figyelmüket és további hasznos tanácskozást kívánok!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.