Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaCsaba Bognár Megváltozta több, mint 8 éve
1
ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Gabonakutató Nonprofit Kft. 355. Tudományos Kollokvium 2014. 05.30.
2
Triticale (X Triticosecale Wittmack) az első ember által alkotott gabonanövény: búza ( Triti cum aestivum) X rozs (Se cale cereale) 19. század második felétől keresztezések; Kiss Árpád magyar nemesítő állította elő az első fajtákat a világon, a Triticale No. 57 és a No. 64 1968-ban kaptak minősítést; jelenleg 25 fajta a magyar Nemzeti fajtajegyzékben, ebből 7 magyar nemesítésű. 2
3
Termőterülete Világ Magyarország www.faostat.fao.org 3
4
Felhasználás takarmányozásra megújuló energiaforrásként humán célú felhasználás ??? 4
5
A gabonafélék táplálkozásban betöltött szerepe a táplálkozási piramis alapját képezik a napi energiabevitel 28%-át adják mindkét nem esetén a szénhidrátbevitel fele gabonafélék fogyasztásából ered a fehérjebevitel mintegy negyedét biztosítják élelmi rost bevitel harmada származik cereáliákból (Sarkadi Nagy et al., 2012) 5
6
(Healthgrain forum, 2012) elhízás↓2-típusú DM↓ szív- és érrendszeri megbetegedések ↓ vastag- és végbél daganatok ↓ Teljes őrlésű liszt bevitel ↑ élelmi rost bevitel ↑ bioaktív komponensek ↑ bélműködés↑ glikémiás index ↓ jóllakottság érzés ↑ fermentáció a vastagbélben ↑ inzulin iránti érzékenység ↑ Tumor növekedés ↓ vérlipidek ↓ antioxidánsok ↑ gyulladáscsökkentő anyagok ↑ 6
7
Irodalmi adatok (%)BúzaTritikáléRozs Nyersfehérje9-1713-166-15 Nyerszsír1,8-2,71,5-2 Keményítő54-7054-6453-65 Élelmi rost10-1213-1613-21 Hamu1,3-2,11,4-2,91,6-2,1 (Andersoon, 2009; Dewettinck et al, 2008; Gibreel et al., 2011; Mergoun et al., 2008; Pena, 2004; Rakha et al., 2011; Zilic, 2011) 7
8
Vizsgálati anyagok 3 tritikálé fajta ( GK Idus, GK Rege, GK Szemes ) és 7 törzs ( Tc 1,2,3,4,5,6,7 ) vizsgálata és összehasonlítása 2 búza fajtájával ( GK Békés, Jubilejnaja-50 ) és 1 rozs fajtával ( Wibro ) 2 termőhely: Kiszombor, Szeged évjárat: 2012, 2013 8
9
Vizsgálati módszerek Nedvességtartalom-mérés (gyors, szárításos) Nyersfehérje-tartalom mérés (Dumas) Sikérmosás (MSZ EN ISO 21415/1:2007) Gluteninek és gliadinok aránya (RP-HPLC) Nyerzsírtartalom-mérés (MSZ 6369-12:1979) Hamutartalom-mérés (MSZ 6369-3:1987) Élelmi rosttartalom-mérés (MÉ, 3-2-2008/1 számú irányelv) Arabinoxilán tartalom meghatározás (GC) Elemösszetétel meghatározás (ICP-OES) Statisztikai analízis (ANOVA, t-próba) a StatSoft STATISTICA 12 program segítségével. 9
10
Eredmények (%)Búza átlagTritikálé átlagRozs Nyersfehérje12,9 12,5 12,68 Nyerszsír1,44 1,12 1,26 Keményítő62,1 61,4 57,9 Élelmi rost9,42 12,0 15,15 Hamu1,54 1,64 1,66 10
11
Fehérje tartalom 11
12
Sikér tartalom 12
13
A sikér gliadin frakcióinak aránya 13
14
A sikér glutenin frakcióinak aránya 14
15
Nyers zsír tartalom 15
16
Élelmi rost tartalom 16
17
Élelmi rost - Arabinoxilán tartalom A/X arány 0,690,660,590,620,660,60,580,680,720,750,650,60,67 17
18
Arabinoxilán tartalom 18
19
Keményítő tartalom 19
20
Keményítő korreláció 20
21
Ásványi anyagok a tritikálé gazdag: Ca, Mg, P, K, Cu, Zn, Fe tekintetében; a fenti elemek koncentrációja meghaladja a búza és a rozs referenciákban mért értékeket; szignifikáns termőhelyi hatás, a kiszombori termőhely átlag értékei magasabbak; GK Rege fajta kiemelkedő. 21
22
Összegzés a beltartalmi mérések eredményei az irodalmi adatokat tükrözik, a tritikálé eredményei a búza és a rozs értékei között vannak; a GK Idus nyerszsír és élelmi rost tartalomban kiemelkedő; a GK Rege ásványi anyagokban gazdag; a GK Szemes minden jellemzőben jól teljesít, de nem kiemelkedő; élelmi rost, keményítő és ásványi anyagok tekintetében szignifikáns különbség a termőhelyek között. 22
23
GK Szemes Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Mindennapi kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 10,21 6 Nyerszsír0,01 0,05 - Hamu1,56 1,61 3 Élelmi rost3,17 4,53 43 Keményítő49,1 47,1 -4 (mg/kg) Ca188 169 11 P1256 1035 21 K1635 1277 28 Mg368 259 42 Zn10,2 7,5 36 Fe15,3 13,1 17 Cu2,85 2,14 33 23
24
GK Rege Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Dieteikai kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 7,89 -18 Nyerszsír0,01 0,21 - Hamu1,56 2,4 154 Élelmi rost3,17 10,09 318 Keményítő49,1 40,91 -16 24
25
Köszönet Balázs Gábor Bíró Attiláné Harasztos Anna Helga Haskó Anita Kertész Zsófia Kovács Zsuzsa Marosi Dóra Szabóné Czank Bernadett Szalainé Bubori Erika Szűcsné Makay Erika Ez a tanulmány a GOP-1.1.1-11-2012-0044 számú pályázata segítségével valósulhatott meg.
26
Köszönöm a figyelmet! bernadett.lango@gabonakutato.hu
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.