Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAlíz Rácz Megváltozta több, mint 8 éve
1
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó finom illatokat: fahéj, narancs, vanília és még sorolhatnám. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége.
2
Fahéj: Szinte mindent, amit édesítünk fűszerezhetjük fahéjjal. Leveseket, kompótokat, lekvárokat, pudingokat és még sok minden mást. Az őrölt fahéj a tejberizs elmaradhatatlan ízesítője.
3
Vanília: Minden édességnek elmaradhatatlan ízt kölcsönöz a vanília. A vanília rudat ételekbe is belefőzhetjük, de tálalás előtt távolítsuk el. A vanília rúd egy forró csokinak is kitűnő kiegészítő eleme.
4
Csillagánizs: Illata olyan, mint az ánizsé, de aromája és íze teltebb, tüzesebb és nehezebb annál. Az ánizshoz hasonlóan, a csillagánizst is karácsonyi süteményekhez használjuk. Vigyáznunk kell azonban, hogy a csillagánizst időben eltávolítsuk az ételből, különben túl erősen fűszeres lesz. Fekete teában inkább az édes-fűszeres aromáját érezhetjük.
5
Gyömbér: Csípős, fűszeres, különleges aromája nem csak sütemények, de húsok, halak, levesek, curryk főszereplője is lehet. Tisztít és gyógyít is
6
Szegfűszeg: Ezt a kellemes illatú, jellegzetesen kesernyés ízű fűszernövényt befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, sütemények, mártások, savanyúságok, olykor sültek ízesítéséhez használhatjuk. Apróra őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen fűszere.
7
Szerecsendió: Kellemesen aromás, de erős fűszer. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
8
Méz: Ugyan nem fűszer, de a karácsonyi receptek egyik meghatározó és nélkülözhetetlen összetevője. Használhatjuk húsokhoz, kompótokhoz, italokhoz. Ezenkívül egészséges is.
9
Koriander: Az ételízesítés terén a gyökere, magja, és a levele is felhasználásra kerülhet. Fűszerként leggyakrabban a magját használják, egészben főként savanyúságokhoz, de a belőle készült őrlemény, amely enyhén citrusos ízt ad az ételeknek.
10
Készítette: Nagy Szimonetta, Rohács Katalin, György Réka 8.a
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.