Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaJázmin Illésné Megváltozta több, mint 8 éve
1
FOODAPEST 2010. Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos
2
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Tartalom Közelmúlt Magyar Élelmiszerkönyv Gyártmánylap Jelen Élelmiszerjelölés Magyar Élelmiszerkönyv Közeljövő Szakképesítési rendelet Kistermelői rendelet módosítása Engedélyezésekről szóló új rendelet Magyar Élelmiszerkönyv
3
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ előírásai 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – közösségi irányelvek átvétele 57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet – nemzeti termékleírások 152/2009. (XI. 12) FVM rendelet – minden ami előírás
4
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól Technikai változás Minden előírás a rendelet melléklete lesz Részekre, fejezetekre tagolás Az eddigi módosítások átvezetve Hatálytalanítás bonyolultsága (sor / előírás) További előírások megjelenése folyamatos, addig az 56/2004. és az 57/2004 FVM rendeletek hatályban maradó része érvényes
5
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu 1. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú előírása az élelmiszerek tápérték jelöléséről 2. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-87/250 számú előírása a végső fogyasztóknak szánt alkoholtartalmú italok alkoholtartalmának jelöléséről 3. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/35 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerekről 4. melléklet - Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/36 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékekről 5. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-95/2 számú előírása az édesítőszereken és a színezékeken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról 6. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/60 számú előírása az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményeiről 7. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/128 számú előírása az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményeiről 8. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2008/84 számú előírása az színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer adalékanyagok tisztasági követelményeiről 9. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-83/417 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt tejfehérjékről (kazeinekről és kazeinátokról) 10. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről 11. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása a gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről 12. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről
6
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól Tartalmi változás MÉ 1-1-90/496: RDA értékek MÉ 1-2-94/35, MÉ 1-2-94/36, MÉ 1-2-95/2: a volt mellékletek maradnak, „quantum satis” bevezetése MÉ 1-2-95/2: nitrit-nitrát kifejezése MÉ 1-2-81/712 (adalékanyag tisztaság vizsgálati módszerek), MÉ 1-2-88/388 (aroma), MÉ 1-2-89/107 (adalékanyag általános előírás): hatályon kívül kerül. Kisebb változások a méz előírásban és az alkoholtartalom jelölésében MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények o Füstölés, érlelés, pácolás fogalmaiban változás o Jelölések megfogalmazásainál változás
7
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ 1-3/13-1 Húskészítmények előírás változása Húsdefiníció: meghivatkozva a 853/2004/EK r. és a jelölési rendelet MSM: 853/2004/EK r. meghivatkozása Húspép törölve Hagyományos pácolás, hagyományos érlelés, hagyományos füstölés törölve Füstölés „Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a húskészítmények füstölt ízének és színének kialakítása, az eltarthatóság növelése, a termék jellegének kialakítása. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából annak regenerálásával.” Jelölés: törölve a füstölésre, pácolásra, érlelésre, a hústartalom jelölésére vonatkozó részletes rendelkezések, átfogalmazva az összetett készítmény (pl. zöldséges párizsi) minőségére utalás – mindezek az általános jelölési szabályokból levezethetők, tehát nem a követelmény szűnt meg!
8
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Hatálybalépések 1-1-90/496, 1-1-87/250, 1-2-2008/60 1-2-2008/128, 1-3-83/417, 1-3-2001/110, 1-3-2001/112, 1-3/13-1 megjelenést követő 15. nap 1-2-2008/842010. február 13. 1-2-94/35, 1-2-94/36, 1-2-95/22010. január 20. 1-2-81/712, 1-2-89/107 hatályon kívül kerül: 2010. január 20. 1-2-88/388 hatályon kívül kerül: 2011. január 20.
9
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása) 13. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 számú előírása a tejtermékekről 14. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-2009/32 számú előírása (a volt 1-2-88/344 előírás) az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerekről 15. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-76/621 számú előírása az étolajokban, zsírokban, valamint hozzáadott étolajat és zsírt tartalmazó élelmiszerekben megengedett erukasav-tartalomról 16. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-89/108 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerekről 17. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-92/2 számú előírása A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőmérsékletének hatósági ellenőrzésére vonatkozó mintavételi eljárásról és vizsgálati módszerről 18. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1999/4 számú előírása Kávé- és cikóriakivonatokról 19. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről 20. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/111számú előírása Emberi fogyasztásra szánt egyes cukortermékekről 21 – melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/113 számú előírása Az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott gesztenyekrém termékekről 22. melléklet - A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/114 számú előírása a részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (Sűrített tej és tejpor) (egységes szerkezetben az MÉ 1-3-2007/61 előírással)
10
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Következő sorozat (a 152/2009. FVM rendelet módosítása) az új kiadásokon túl MÉ 1-3-2001/112 kiegészítése (Brix értékek) Nitrit-nitrát fejléc hiba javítása (MÉ 1-2-95/2) Hatálytalanítások kiegészítése Tartalmi változások Tejtermékek – MÉ 1-3/51-1 – a Húskészítmények előíráshoz hasonlóan módosul a füstölés tekintetében, + köv. dia extrakciós oldószerek új szám MÉ 1-2-2009/32 Tejpor szabályozás egységes szerkezet (MÉ 1-3-2001/114 és 1-3- 2007/61)
11
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu MÉ 1-3/51-1 Tejtermékek előírás változása A rész a) Füstölés Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel a tejtermék füstölt ízének, esetenként színének, továbbá egyéb termékjellemzőinek kialakítása, valamint egyes terméktípusok eltarthatóságának növelése. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából, annak regenerálásával. b) Füst ízesítés Olyan művelet, amelyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a tejtermékbe juttatják (bekeverés, injektálás stb.) B rész - termékcsoportok Savanyú tej(készítmény): félzsíros (0,5-3% közötti zsír) helyett zsírszegény a zsírfokozat!
12
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Tej zsírtartalom és zsírfokozat Zsírtartalom1234/2007/EK Megnevezések Régi MÉ 2-51 Megnevezések EK joganyagban helyesbítés lesz: legfeljebb 0,5% fölözött tejsoványfölözött (sovány) tej 1,5 – 1,8%félzsíros tejzsírszegényzsírszegény tej 2,8%---félzsíros (2009. május 1-ig) legalább 3,5%teljes tejzsírosteljes tej A joganyag helyesbítéséig minden elfogadható. 2,8%-os tej nevezhető félzsírosnak. EU jogszabály helyesbítés ill. FVM Közlemény kihirdetés alatt
13
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap 157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet Magyarországon működő élelmiszer előállítók Feldolgozott termék Felhasználónak szánt termék (végső fogyasztó + további felhasználó) Nem kell gyártmánylap: o bor o külön jogszabály szerint: kistermelő vendéglátó
14
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap Nem kell külön gyártmánylap Különböző névleges mennyiség Különböző ízesítés Azonos termék különböző előállító hely Azonos termék különböző csomagolás A változó elemeket egyértelműen meg kell adni A gyártmánylap a forgalombahozatalt megelőzően el kell készüljön (raktáron tartás már forgalomba hozatal!) Naprakészen kell tartani Megőrzés: 3 év Hatályba lépés 2010. január 1. Átmeneti idő: 2011. január 1.
15
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Gyártmánylap Tartalmi követelmények a mellékletben I. Élelmiszer előállító adatai II. Az élelmiszer leírása Megnevezés, felhasznált anyagok (mennyiség nélkül), technológiai segédanyagok, technológia rövid leírása, csomagolás III. Élelmiszerbiztonsági jellemzők IV. Minőségi jellemzők Összetétel, érzékszervi, tápérték V. Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időtartam VI. Tárolási feltételek VII. Jelölés VIII. Egyéb
16
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Jelölési rendelet módosítása Dátumjelölés sorrendjének módosítása nap/hónap/év Kiegészítés, pontosítás hónap jelölése arab, teljes szó, rövidítés, idegen nyelv – 05.; május, máj., may Sorrend feltüntetés marad, 2011. december 31- ig Hatályba lép: 2010. július 1. Átmeneti idő: 2011. december 31.
17
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Jelölési formamódosításköltség Minőségét megőrzi (év,hónap,nap): 10.12.06.”grafikaigen Minőségét megőrzi: 2010.12.06.dátumsorrendnem Minőségét megőrzi (nap, hónap, év)*: 06.12.10.nem Minőségét megőrzi: 06.12.2010.nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (év, hónap): 11.07.grafikaigen Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: 2011.07.dátumsorrendnem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig (hónap, év)*: 07.11.nem Minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig: 07.2011.nem Fogyasztható (hónap, nap): 09.12.grafikaigen Fogyasztható (év, hónap, nap): 09.09.12grafikaigen Fogyasztható: szept.12.dátumsorrendnem Fogyasztható: 2010.12.06.dátumsorrendnem Fogyasztható: IX.12.dátumsorrend arab szám nem Fogyasztható (nap, hónap)*: 12.09.nem Fogyasztható (nap, hónap, év)*: 12.09.2009.nem Fogyasztható: 12. szept.nem Fogyasztható: 12. IX.arab számnem * Javasoljuk a sorrend megtartását!!
18
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Javasolt megoldás: Minőségét megőrzi: 06.12.2010. Minőségét megőrzi (nap/hó/év): 06.12.10.
19
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Közeljövő Szakképesítési rendelet Kistermelői rendelet módosítása Engedélyezésekről szóló új rendelet Magyar Élelmiszerkönyv Folyamatosan, az összes I. köteti előírás megjelentetése, + módosítások (neotám, tisztasági követelmények, 1-2-95/2 felhasználható adalékok módosítása) MÉ plusz : a méz után egyes feldolgozott gyümölcsökre, tejtermékekre – különleges minőség kommunikálása szabályozottan.
20
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu Codex elérhetőség: Általános www.fvm.hu / Élelmiszeripar konkrét www.codexalimentarius.net EU elérhetőség: általános információ egyes témákról www.fvm.hu / Élelmiszeripar jogszabály szöveg nyomtatva: EU Hivatalos Lapja (Euro Info Service -1137 Bp. Szt. István krt. 12. www.euroinfo.hu) jogszabály szöveg elektronikusan (magyarul) www.im.hu http://ccvista.taiex.be/downlood.asp (CELEX szám) http://europa.eu.int/eur-lex/lex/hu/index.htm http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOIndex.do?ihmlang=hu Nemzeti joganyag elérhetőség: Magyar Közlöny, Complex adatbázis (CD Jogtár) minisztériumi honlapok Magyar Élelmiszerkönyv: Magyar Közlöny, FVM Értesítő, FVM honlap ECO-Invest Kft. - Élelmiszer lemeztörvénytár - www.eco-invest.hu
21
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. : 06 1 301 4110 : csabane.osz@fvm.gov.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.