Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaFruzsina Pintérné Megváltozta több, mint 8 éve
1
Hatósági díjak változása
2
BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében: - bor - likőrbor - pezsgő - minőségi pezsgő - illatos minőségi pezsgő - szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor - gyöngyözőbor - szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor - szárított szőlőből készült bor - túlérett szőlőből készült bor - borecet
3
A forgalomba hozni kívánt tétel a) első 50 hektoliteréig 7500 Ft b) 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 Ft c) 500. hektoliterétől további 26 100 Érzékszervi vizsgálat 3 000 Ft.
4
ÉLELMISZERHIGIÉNIAI HATÓSÁGI VIZSGÁLATOK ALAPDÍJA (A LÉTESÍTMÉNYBE BEÉRKEZETT ÁLLATOK DARABSZÁMÁRA VONATKOZÓAN ) 3.1. Patás állatok húsvizsgálata (Ft/darab) 3.1.1. felnőtt szarvasmarhafélék egyedenként 800 Ft 3.1.2. szarvasmarhafélék 6 hónapos korig egyedenként 320 Ft 3.1.3. egypatások és lófélék egyedenként 500 Ft 3.1.4.1. sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege 25 kg-nál kevesebb egyedenként, trichinella vizsgálattal 80 Ft 3.1.4.2. sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege 25 kg-nál kevesebb egyedenként, trichinella vizsgálat nélkül 30 Ft
5
3.1.4.3. sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege legalább 25 kg egyedenként, trichinella vizsgálattal 150 Ft 3.1.4.4. sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege legalább 25 kg egyedenként, trichinella vizsgálat nélkül 100 Ft. 3.1.5.1. juh vagy kecske, amely vágott testének tömege 12 kg-nál kevesebb egyedenként 30 Ft. 3.1.5.2. juh vagy kecske, amely vágott testének tömege legalább 12 kg egyedenként 45 Ft
6
3.2. Baromfi húsvizsgálata (Ft/darab) 3.2.1. Gallus nembe tartozó baromfi és gyöngytyúk egyedenként 1 Ft. 3.2.2. kacsa és lúd egyedenként 2 Ft 3.2.3. pulyka egyedenként 5 Ft 3.3. tenyésztett nyúl egyedenként 1 Ft 3.4. strucc, emu, nandu, kazuár egyedenként 90 Ft 3.5. baromfi a strucc, emu, nandu és kazuár kivételével és a nyúl kistermelőnél egyedenként 18 Ft.
7
3.6. Vadon élő állatok húsvizsgálata (Ft/darab) 3.6.1. Apróvad 2 Ft 3.6.2. Nagyvad 3.6.2.1. vaddisznó egyedenként 270 Ft. 3.6.2.2. egyéb nagyvad egyedenként 90 3.7. Halak és akvakulturában tenyésztett állatok vizsgálata 3.7.1. az első 50 tonnáig az adott hónapban megkezdett tonnánként 180 Ft 3.7.2. 50 tonna fölött megkezdett tonnánként 90 Ft
8
Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén, a kihelyezett termék előtt fel kell tüntetni - a kistermelő nevét, - címét vagy a gazdaság helyének címét, - termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel).
9
Csomagolt élelmiszer értékesítésénél, a csomagoláson fel kell tüntetni - kistermelő nevét, - címét vagy a gazdaság helyének címét, - termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel), - fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát - tárolási hőmérsékletet fogyaszthatósági időtartammal rendelkező élelmiszerek esetében - termék (nettó) tömegét,
10
- a kiskereskedelmi, vendéglátó egységek részére történő értékesítés esetén fel kell tüntetni még az összetevőket, csökkenő sorrendben való felsorolással. (A kistermelői rendelet nem írja elő a végső fogyasztó részére történő értékesítés esetében az összetevők felsorolását a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben, de javasoljuk ezt feltüntetni.) - 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsMGKM együttes rendeletben meghatározott jelölést
11
A megnevezésnek vagy a megnevezés kiegészítésének utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére (például porított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, füstölt, „sugárkezelt” vagy az „ionizáló sugárzással kezelt”, „védőgázas csomagolásban”).
15
Nem kötelező az összetevők felsorolása a következő termékek esetében: a) friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy más hasonló kezelésnek alá nem vetett burgonyát, b) szénsavas víz, amelynek jelölésében a szén-dioxid hozzáadását deklarálták, c) erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elő, illetve más anyagot nem adtak hozzá, d) sajt, vaj, savanyú tej- és tejszínkészítmények, amennyiben az előállításukhoz a tej eredetű alapanyagon, enzimeken, mikrobatenyészeten, továbbá a friss és ömlesztett sajttól eltérő sajtok esetében az előállításhoz szükséges étkezési són kívül más anyagot nem használtak fel, e) egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható.
16
Fel kell tüntetni: a) az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen az „édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukrot és édesítőszert együtt tartalmazó élelmiszereken a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést; b) aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést;
17
d) az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint e) húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik. Őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás.
18
f) 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése g) a töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van. h) a fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja
19
Gyűjtött gomba csak szakellenőri engedéllyel értékesíthető.Az engedélyt jól látható módon kell elhelyezni.
20
TOJÁS: A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelőnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy régión belül (40 km; megye és Budapest) működő helyi piacon, házhoz szállítással értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot (tartásmód, országkód, telep, termelő), amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. Egyéb esetben a tojás a termelőkód felbélyegzésével értékesíthetı a 1234/2007/EK (589/2008/EK) rendelet szerint.
21
TEJ, tejtermék jelölése: Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén az értékesítés helyén, jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve „nyers tejből készült” jelölést.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.