Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."— Előadás másolata:

1 A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban Készítette: Szabó Csilla

2 IDÉZETEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 “A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út.” Arnold H. Glasgow “Az ember az egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből az orvosa él meg.” Egy egyiptomi piramison talált felirat, i.e. 3000 körül

3 FÉLELMEINK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

4 TÉMÁK Elhízás 2-es típusú cukorbetegség Magas vérnyomás Metabolikus szindróma Csontritkulás Szív- és érrendszeri betegségek Daganatos betegségek TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

5 ELHÍZÁS Társadalmi teher, mely gyorsan súlyosbodik Epidemiológiai adatok 2030-ra a világ felnőtt népességének majdnem fele elhízott lesz TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

6 ELHÍZÁS Az elhízás okai Állapotfelmérés lehetőségei- BMI TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

7 ELHÍZÁS Nagy zsiradék- és cukortartalmú ételek fogyasztásának jelentősége az elhízásban Biokémiai útvonalak (szénhidrátok, zsírok) Zsírsejtek tulajdonsága: hypertrófia – hyperplasia Az elhízás típusai-kockázatok TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

8 ELHÍZÁS Étkezési szokások Az elhízás társbetegségei TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

9 ELHÍZÁS Tanácsok az elhízás megelőzésére és súlycsökkentésre TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

10 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Jóslatok WHO adatok TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 A diabétesz „olyan csendes járvány, amelynek felbecsülhetetlen mértékű emberi, társadalmi és gazdasági következményei vannak”. L. Lazouras, ENSZ, 2006

11 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Honnan tudhatom, hogy cukorbeteg vagyok? TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

12 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Szövődmények TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

13 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Mit kell tudni a glikémiás indexről? TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

14 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Tanácsok a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére és súlycsökkentésre mozgás gyümölcs- és zöldség fogyasztás GI figyelése rendszeres étkezés túlsúly kerülése TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

15 MAGAS VÉRNYOMÁS 90%-ának kiváltó okát nem tudjuk 140/90 Hgmm fölötti vérnyomás Magyarországon a felnőtt lakosság 25-30%-ának magas a vérnyomása Szövődmények TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

16 MAGAS VÉRNYOMÁS Hogyan kerüljem el a magas vérnyomás kialakulását? Kerüljük a magas sótartalmú ételeket Kálium, kálcium, magnézium pozitív hatása Telített zsírsavak kerülése Alkoholfogyasztás, dohányzás abba hagyása Fizikai aktivitás TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

17 METABOLIKUS SZINDRÓMA Fogalom meghatározás-”halálos négyes” Nyugati típusú táplálkozás egyik következménye Mit tehetek a kialakulása ellen? 1.Cukrok, zsírok fogyasztásának csökkentése 2.GI, rostdús ételek 3.Rendszeres fizikai aktivitás 4.Elhízás elkerülése 5.C-vitamin, E-vitamin, omega-3 pozitív hatásai TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

18 CSONTRITKULÁS Fogalom meghatározás Csontsűrűség maximuma Nők,férfiak közti különbség 1 millió ember érintett hazánkban TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

19 CSONTRITKULÁS A csontritkulás és a táplálkozás kapcsolata 1.Kalciumbevitel jelentősége 2.Foszfor/ kalcium arány 3.Oxálsav, fitinsav hatása a kalcium felszívódására 4.Laktóz 5.Zsiradékban gazdag ételek TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

20 CSONTRITKULÁS Mire figyeljek, hogy elérjem maximális csontsűrűségem? tej, tejtermék fogyasztása rendszeres fizikai aktivitás oxálsavban, fitinsavban gazdag ételeket együtt kalciummal ne fogyasszunk TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

21 SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Epidemiológiai adatok Betegség hátterében: érelmeszesedés, plakk kialakulása TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

22 SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Érelmeszesedést kialakító tényezők 1.Elhízás 2.Inzulinrezisztencia 3.Magas vérnyomás 4.Dohányzás 5.Szérum LDL magas szintje (telített zsírsavak, transzzsírsavak jelentősége) TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

23 SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Transzzsírsavak TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

24 SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Prevenció 1.Dohányzás mellőzése 2.Rendszeres testmozgás 3.Zöldség-, gyümölcs-, teljes kiőrlésű gabona fogyasztása 4.Halfogyasztás: omega-3 zsírsav 5.Margarin, kekszfélék kerülése 6.Normál vérnyomás-NaCl bevitel 7.Normál testsúly megtartása TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

25 DAGANATOS BETEGSÉGEK A világ vezető halálokai közé tartoznak Genetikai hajlam, életmódbeli tényezők Környezeti tényezők-táplálkozás, étrendi szokások Jóléti társadalmak táplálkozása  tüdő-, emlő-, prosztata- és a végbél-vastagbél- daganatok TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

26 DAGANATOS BETEGSÉGEK GI traktus 1.Szájüreg- és garat 2.Gyomor rizikófaktorok, megelőzés 3.Vastagbél Rostfogyasztás előnyei TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

27 DAGANATOS BETEGSÉGEK Általános életmódbeli tanácsok a daganatos betegségek megelőzéséhez 1.Növényi eredetű táplálékok fogyasztása 2.Kevés feldogozott élelmiszer 3.Normál testsúly megtartása 4.Cukrokban, telített zsírsavakban gazdag ételek kerülése 5.Odaégett ételt ne fogyasszunk, grillezett ritkán 6.Sózás helyett- zöldfűszerek használata TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

28 ÖSSZEFOGLALÁS Elhízás jelentősége, tévhitek „Nem kell fogynom. Így tetszem magamnak és a túlsúly nem betegség.” „Alig eszek, mégis hízok!” „Naponta csak kétszer eszek, ez is sok?” „Ha nem iszok akkor kisebb lesz a súlyom, tehát fogyok.” „ A gyümölcslé egészséges bármennyit ihatok belőle.” „Gyorsdiétával néhány hét alatt leadom a súlyfeleslegemet.” „Csodaszerrel nem kell kevesebbet ennem és lefogyok.” „A sport fárasztó. Inkább csak koplalok” „De jó! Lefogytam! Most már bármennyit ehetek!” TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

29 ÖSSZEFOGLALÁS Tanácsok az egészséges életmód kialakításához 1.Rendszeres fizikai aktivitás 2.Napi 5-6-szori rendszeres kisétkezés 3.Minden étkezésnél zöldség-, gyümölcs fogyasztás 4.Teljes kiőrlésű termékek fogyasztása 5.Alternatív ételkészítés- új receptek 6.2-3 liter ivóvíz fogyasztása 7.Kristálycukor, cukros ételek, italok kerülése-helyette? 8.Telített zsírsavban gazdag ételek mellőzése-helyette? 9.Relaxáció, motiváció 10.Minőségi pihenés, alvás TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

30 ÖSSZEFOGLALÁS Rendszeres fizikai aktivitás TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

31 ÖSSZEFOGLALÁS A döntés a miénk!!! TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

32 ÖSSZEFOGLALÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Testünk a kert, akaratunk a kertész.” William Shakespeare

33 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések