Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAdrián Horváth Megváltozta több, mint 8 éve
1
Élelmiszerbank Magyarországon 2015.
5
BÚZA
6
Paradoxon
7
Élelmiszerbank – az ügyünk kettős Az élelmiszerfeleslegek összegyűjtése, ezáltal a környezeti teher csökkentése Éhezés és alultápláltság csökkentése – nélkülözők segítése Több százezer rászoruló nem jut elég élelmiszerhez. Évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Több tízezer tonnányi megmenthető élelmiszerfelesleg.
8
Pozícionálás Környezetvédelmi és segély funkciók egyben Szolgáltató (élelmiszeres vállalatok felé)/Ellátó (segélyszervezetek felé) Lefedettség: Teljes Magyarország
9
Alapelveink: Ingyenesen kapjuk és adjuk az élelmiszert Függetlenség (politikailag, világnézetileg) Átláthatóság Önkéntes erőforrás bevonása Igazságosság (a kiosztásban) Megbízhatóság: jó partnerek vagyunk, betartjuk az ígéreteinket Professzionalizmus Etikus Adománygyűjtő Szervezet vagyunk
10
Miért válik feleslegessé? Lejárat – főként pékáruk, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsfélék Bolt/üzlet/piac zárásakor megmaradó készlet Élelmiszergyártóknál - gyártási, csomagolási, egyéb hibák, visszamondott/visszautasított megrendelések, „piros zóna” Rendezvények, vásárok után megmaradó feleslegek Mezőgazdasági termelőknél – hibás termények, túl alacsony piaci ár
11
Mit mentünk? I. Az Élelmiszerbank a feleslegeket veszi át… Például: lejárat közeli csomagolási hibás/sérült esztétikai (pl. szín, méret) hibás szezon utáni (pl. mikulás csoki, fagyi) exportból visszamaradt gyártási „selejt” (pl. ízkeveredéses joghurt, alultöltött konzerv) vagy bármi, ami felesleg, de fogyasztható
12
Mit mentünk? II. Át tudjuk venni: Bármilyen, feleslegessé vált, jó minőségű, csomagolt, lejárati idővel ellátott élelmiszer Tartós élelmiszerek (pl. rizs, tészta, konzerv, tea, kávé) Italok (pl. gyümölcslé, palackozott víz) Friss gyümölcs, zöldség Pékáru Hűtést igénylő élelmiszerek - Friss hús, tejtermék (pl. joghurt, tej, sajt) Mélyhűtött élelmiszerek
13
Menthető, de… Jelölési hibás termékek Jelölést pótolni és/vagy nyilatkozat az átadás-átvételkor Készételek Pontos szabályok jelenleg kidolgozás alatt
14
Mit nem mentünk? Nem tudjuk átvenni: Kereskedelmi forgalomba nem hozható termékek: - Lejárt - Romlott - Kilyukadt Alkohol Nyers hal
15
Speciális mentés: böngészés Betakarítatlan termények Termelő felajánlására Betakarítás önkéntesek bevonásával
16
Hogyan működünk? Az élelmiszer útja:
17
Élelmiszeres partnereink – kikről van szó? Zöldség-gyümölcs termelők Élelmiszer feldolgozók Nagykereskedők Áruházláncok Élelmiszerboltok (vegyes, hús, zöldség, pékség) Éttermek, konyhák, rendezvényszervezők, cukrászdák
18
Kikkel dolgozunk együtt?
19
Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk Több mint 220 szervezettel működünk együtt országszerte. Többek között: gyermekotthonok, nevelőotthonok családsegítő szolgálatok, átmeneti otthonok hajléktalanellátók, -szállók idősotthonok Fogyatékkal élők intézményei
20
Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk II. Az Élelmiszerbank fontos segítséget nyújt a szervezeteknek: Államilag nem támogatott étkezést tudnak nyújtani Kiegészítik, változatosabbá, táplálóbbá tudják tenni a gondozottjaik étkezését Pénzt spórolnak, amivel az ellátás színvonalát tudják emelni (pl. több pénz jut oktatásra, eszközökre)
21
Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk III. Monitorozás, ellenőrzés: Az összes szervezetet évente/kétévente pályáztatjuk Minden átvett kg élelmiszerrel el kell számolniuk felénk (átvevő személy neve, címe, átvett kg) Minden beérkező elszámolást ellenőrzünk Szükség esetén helyszíni ellenőrzést végzünk Minden panaszt kivizsgálunk A problémás szervezeteket tiltólistára tesszük és kizárjuk
22
Nyomon követhetőség Az adatbázisunk minden átvett termék teljes követhetőségét biztosítja (tudjuk, melyik szállítmányból mikor melyik szervezetnek milyen mennyiséget adtunk)
23
Élelmiszerbiztonság Minden vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályt betartunk Raktárunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel Hűtést igénylő élelmiszerek esetén a szállítás és tárolás során is biztosítjuk a hűtőlánc megtartását Munkatársaink és önkénteseink is rendelkeznek érvényes egészségügyi kiskönyvvel Biztosítani tudjuk az élelmiszerek végfelhasználókig történő nyomon követését
24
Két fő működési folyamatunk Centralizált Decentralizált, expressz
25
Alaptevékenységen felüli programjaink Vállalati kapcsolódási pontok: Együnk Egymásért Örökbefogadás Program Élelmiszerbank Futás Önkéntes napok Jótékonysági konyha Egyéb: Élelmiszerlavina Adománykonvoj Karácsonyi Gyűjtés Projektek: Fusions: élelmiszerpazarlás NCTA: vidéki hálózat
26
Adománylavina Zöldség Búza Konzerv Müzli- szelet Tészta Növényvédőszer Napraforgó Étolaj
27
Karácsonyi Gyűjtés Élelmiszergyűjtés kiválasztott helyszíneken, önkéntes csapatokkal 2015. November 27-29. 2014: - 257 áruházi helyszín, 3500 önkéntes - 195 tonna gyűjtött élelmiszer a rászorulóknak
28
1500 tonna (Élelmiszerbank 2014) 1 800 000 tonna
29
Stratégiai irányok Mentett élelmiszerfelesleg folyamatos növelése Élelmiszeripari partnerek körének bővítése Express elszállítás kiterjesztése: Tesco, Auchan Vendéglátásban keletkező feleslegek megmentése Mezőgazdasági feleslegek felkutatása
30
Nemzetközi Kapcsolatok Élelmiszerbankok Európai Szövetség tagság Európai Bizottság: aktív részvétel az élelmiszerpazarlással foglalkozó munkacsoport munkájában Brüsszelben Fusions: Kutatás fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem. Forward: Food recovery project – online képzés kidolgozása az élelmiszerpazarlás csökkentésére
31
Kontakt Térfy Anna ügyvezető Magyar Élelmiszerbank Egyesület 1172 Budapest, Lokátor u. 3. mobil +36 30 499 2549 terfy.anna@elelmiszerbank.hu
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.