Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaOrsolya Bognár Megváltozta több, mint 8 éve
1
CSOMAGOLÁSI ISMERETEK Készítette: Nagy Melinda
2
1.Csomagolástechnikai alapfogalmak 1.1 Csomagolás fogalma : Értelmezése kettős, egyrészt jelenti azoknak a műveleteknek az összességét mellyel kialakítják az áru burkolatát, másrészt jelenti a burkolatot alkotó anyagok és eszközök összességét. A csomagolás a minőség megőrzésének kulcskérdése.
3
1.2 A csomagolás feladata Az áru védelme a külső környezeti hatásokkal szemben A termék biztonságos és ésszerű egységbe foglalása A fogyasztói igények kielégítése, érékesítés elősegítése
4
Külső környezeti hatások igénybevételek Mechanikai hatások Napsugárzás Páratartalom, nedvesség Hőmérséklet Levegő oxigénje Fizikai szennyeződések Kémiai szennyeződések Mikroorganizmusok Rovarok, rágcsálók Ember
5
Egységbe foglalás Jellemző forma, alak adás Szabványosított ill. az Európai Unió előírásainak megfelelő nagyság, tömegben, térfogatban vagy méretben megállapított méretsorok Disztribúciós folyamat elősegítése, a szállítás-anyagmozgatás valamint a tárolás- raktározás megkönnyítése
6
csomagolás mint az áru néma eladója Értékesítés elősegítése avagy a csomagolás mint az áru néma eladója Információ hordozó (jelölések) Reklámfelület (színek és ábrák) Önkiszolgálás lehetőségének megteremtése Áru és a csomagolás közötti összhang Fogyasztói szokások figyelembevétele
7
1.3 Csomagolási formák felhasználási cél szerint 1.3.1 Szállítói csomagolás: Elsődleges a védelmi funkció, fontos a megfelelő szakítószilárdság. Megkönnyíti a mozgatást,tárolást. Gyakran összetett: külső és belső csomagolásból áll.
8
1.3.2. Gyűjtő csomagolás: Több csomagolási egység kerül egy egységbe. Fő feladata a nyilvántartás, árukezelés és tárolás megkönnyítése, esetleg árukihelyezés értékesítésre.
9
1.3.3. Fogyasztói csomagolás: Fontos a vásárlói döntés befolyásolása, az értékesítés elősegítése. Elvárások:esztétikus higiénikus könnyen kezelhető tájékoztat
10
1.4. OP modell Optimális csomagoláson azt értjük, ha a csomagolás: - ÁRUBARÁT - VEVŐBARÁT - KÖRNYEZETBARÁT - GAZDASÁGOS tehát minden igényt kielégít a lehető legkisebb összköltség mellett.
11
Árubarát Az áru jellegének megfelelő (halmazállapotának, tömegének, érzékenységének, nem lép vele kölcsönhatásba, nem migrál) Megfelelően védi az árut, biztosítja a minőségmegőrzést Szinkronitás Termékcsaládokra jellemző figyelemfelkeltő arculat
12
Vevőbarát Higiénikus Könnyen nyitható esetleg visszazárható Megfelelő design, formatervezett Kis tömeg Biztonságos eredet, original Valós információt nyújt Estleg szolgáltatást nyújt
13
Környezetbarát Környezetbarát anyag Újrahasznosítható anyagok, recicling technológiák Környezetbarát csomagolástehnológia Környezetbarát csomagoló eszközök Visszatérő csomagolás, többutas csomagolás Eldobócsomagolásoktól való tartózkodás (hulladék invázió), szelektív gyűjtés és hulladékfeldolgozás Minél kisebb környezetterhelési értékszám (csomagolás ökológiai mérleg)
14
Gazdaságosság Előállítási költségek:-nyersanyag -bér -energia -gépek Alul és túlcsomagolás Ezekből eredő árukárok Piaci igények
15
2. Csomagolószer fogalma Csomagolószer Csomagoló anyagok pl:papír Csomagoló eszközök pl:papírdoboz Csomagolási segédanyagok pl:cimke
16
2.1.Csomagolóanyagok 2.1.1. Papír alapú csomagolás Előnyei Olcsó Könnyű Színezhető Nyomtatható Környezetbarát Széles választék Jól társítható Hátrányai Alacsony szakítószilárdság Nedvességre érzékeny Tűzveszélyes Nem aromazáró Vízgőzáteresztő
17
A csomagolóanyagok 30%-át teszi ki. Négyzetméter tömege szerint osztályozzák:- lemez 240 g/m 2 fölött -karton 180-240 g/m 2 -papír 180 g/m 2 alatt (selyem,kalap,zsír,nátron,félfament es,famentes,pergamen stb.)
18
Papírból készült csomagoló eszközök Hajlékonyfalú:zsákok,lapos tasakok,talpas zacskók,nyelves dobozok,átlapolt dobozok Merevfalú:glolok dobozok,ládák
19
2.1.2.Fém alapú csomagolás: Előnyei Nagy szakítószilárdság Tökéletes áruvédelem Vízgőz és aromazáró Jól alakítható Hőtűrő, higiénikus Litografálható Hátrányai: Drága Vegyileg érzékeny Korrodálódhat Nem átlátszó Nehezebben feliratozható
20
Acél Feketelemez: egyik oldalán ónozott Merevfalú eszközt készítenek belőle, hordót, kannát,vödröt és régen konzervdobozt Fehérlemez: mindkét oldalán ónozott Gold lakkal bevonható, vernírozható, ezáltal litografálhatóvá válik. Merev falú csomagoló eszköz, a mai konzervdoboz anyaga.
21
Alumínium Könnyebb,korrózióállóbb,korszerűbb. Eszközeinek csoportosítása: ~Fóliák: 0,01-0,03 mm ~Hajlékonyfalú csomagolóeszközök: 0,5mm-ig pl:tubusok,dobozok,palackok,tálcák ~Vastagfalú csomagoló eszközök: hordók,kannák
22
2.1.3.Üveg Előnyei Átlátszó Színezhető Vízgőz és aromazáró Vegyileg ellenáll Hőálló Nyomástartó Választéka nagy Környezetbarát Hátrányai Törékeny Nehéz Fényáteresztő Helyigény (göngyölegként) Drága
23
Üvegből készült csomagolóeszközök ~Térfogat szerint: Kis térfogatú (ampullák,fiolák) Közepes térfogatú (palackok,konzerves üvegek) Nagy térfogatú (demizson,ballon) ~Szájnyílás szerint: Szűk szájúak:átmérő 1/3-nál kisebb száj pl:butéliák Széles szájúak:1/3-nál nagyobb pl:konzerves üvegek
24
2.1.4. Textil Előnyei: Festhető Nyomtatható Könnyű Környezetbarát Főleg gyűjtő és szállítói csomagolás Hagyományos Hátrányai: Kis szakítószilárdság Alacsony áruvédelem Nehezen sterilezhető Nem aromazáró Kis választék (bála, zsák, táska, háló)
25
2.1.5. Fa Előnyei: Környezetbarát Nagy szakítószilárdság Könnyen megmunkálható Gyűjtő és szállító csomagolásként alkalmas Hagyományos Hátrányai Nagy fajsúly Nagy helyigény Nem higiénikus Tökéletlen zárás Korhad Tűzveszélyes Drága Kis választék:hordó, konténer,láda(hollandi, hűtőházi,hevederes)
26
2.1.6.Műanyagok Előnyei: Olcsó Sokféle nyersanyag Változatos formák Kis fajsúly Színezhető Nyomtatható Aroma és vízgőzzáró Hátrányai: Környezetszennyező Könnyen szennyeződik Elektrosztatikus Öregednek Felületi karcokban mikróbák
27
Műanyagok fajtái Óriás molekulájú mesterségesen előállított szerves vegyületek. Csomagolástechnikában a hőre lágyuló fajtákat alkalmazzák, így könnyen megvalósítható az alakítás és a zárás. Hajlékony falú 1mm-nél vékonyabb csomagoló eszközök pl: tasak, zacskó, zsák, zsugorfólia Merevfalú 1 mm-nél vastagabb pl: tubus, pohár, tálca, doboz, láda, hordó, palack, rekesz
28
Nyersanyagainak csoportosítása Természetes Celofán (viszkóz) Cellulóz-acetát CA Polimerizációs polietilén PE Polipropilén PP Polisztirol PS Polivinilklorid PVC Polivinilidénklorid PVDC Polikarbonát PC Polietilén-tereftalát PE
29
Polikondenzációs: Poliamid PA (nylon) Poliaddiciós: Poliuretán PU
30
2.2. Csomagolási segédanyagok Tökéletesítik a csomagolástechnikát Záróelemek:kupak,fedél,tépőzár,dugók, koronazár,zsineg,klipsz, Párnázóanyagok:légpárna,buborékfólia, hullámpapír,szálas anyagok,habosított műanyagok Páramegkötők:szén,bentonit,aktív baumit, szilikagél, Rögzítők:pánt,szalag,zsineg,zsugorfólia, ragasztó,falapok, Egyebek:cimkék,díszítőelemek
31
3.Korszerű csomagolás Fő fejlődési irány a kombinált vagy társított csomagoló anyagok jelentik. Az egyik anyag kedvezőtlen tulajdonságait a másik anyag hozzáadásával korrigálják, lehet két vagy több anyag. A társítás végezhető bevonással, rétegzéssel, merítéssel koextrúzióval(elegyítés) és átitatással.
32
Társítások fajtái Papír-viasz Papír-műanyag(PE,PVC) Fém-műanyag Üveg-műanyag Műanyag-műanyag(PE,PVC,PP) Papír-fém-műanyag(PE) Aroma, fény és vízgőzzáróak,tetszetőssek de rendkívül környezetszennyezők.
33
Aszeptikus csomagolás Lényege a csíramentes áru, csomagolóanyag és gyártási körülmény. Sterilezni lehet hőkezeléssel, mikrohullámmal, infra besugárzással.A társított anyag hét rétegű(PE-karton-PE-karton-PE-alu-PE) Technológiái: – PURE-PAK, – BLOCK-PAK, – TETRA-PAK (TETRA CLASSIC, TETRA BRIK, TETRA REX, TETRA KING, TETRA TOP)
34
Egyéb modern csomagolások Vákuum csomagolás Védőgázas csomagolás (CO 2,N 2 ) Zsúgorfólia Mélyhúzásos csomagolástechnika Rado csomagolás Többkamrás rendszerek Széles hőtűrési spektrumú műanyag Csíraölő felületbevonás műanyagokon Freonmentes aerosolos csomagolás Passzív inteligens csomagolás(kívül) Aktív inteligens csomagolás(belül elnyel vagy kibocsát) Indikátor csomagolás Gyerekzár
35
4.Jelölés A csomagolásnak lényegretörő és valóságos információkat kell hordoznia közérthetően, magyar nyelven, jól látható helyen. A jelölés tartalmát a termék jellege, a betűk méretét az áruegység mérete határozza meg. Törvények és rendelkezések: 2003.LXXXII.Élelmiszertörvény MÉ 19/2004.FVM-ESZCSM-GKM 167/2004.FVM-EÜM-GKM 38/2005.FVM-EÜM-GKM
36
Kötelező jelölés Termék megnevezése Összetevők felsorolása Nettó tömeg vagy térfogat Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő Tárolási feltételek,használati útmutató Gyártó vagy forgalmazó neve és címe Ezen követelmények bemutatása példákon keresztül
Hasonló előadás
© 2025 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.