Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara."— Előadás másolata:

1 A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara 2004. március 11.

2 A magyar állattenyésztés fejlesztési lehetőségei A.  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek A.  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek (Teleki Pál nyomán)

3 B. A sajátos magyar lehetőségek kihasználása  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken  A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termékelőállítás  A piac  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken  A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termékelőállítás  A piac

4 1. Tradicionális magyar fajok és fajták  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad

5        2. Környezetileg érzékeny területek adatai mai létszám (tradicionális fajok)  Terület  Állateltartó képesség  Állatlétszám (öko)  Terület  Állateltartó képesség  Állatlétszám (öko)

6 3/1. Kívánalmak a legelővel szemben  ~ 180-250 napos idény  feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek  feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös)  legeltetési módok  „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés”  ~ 180-250 napos idény  feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek  feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös)  legeltetési módok  „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés”

7 3/2. A legelő felszerelése  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)

8 3/3. Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)

9  Vemhes üsző  60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés  Vemhes üsző  60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés 3/4. Legeltetési modell: Kőtelek (Nö. Genetik)

10 4/1. A legelőn előállított alapanyagok élelmiszerbiztonsága, megfelelő minősége  állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig)  eredetvédelem  gazdagok n-3 zsírsavakban  állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig)  eredetvédelem  gazdagok n-3 zsírsavakban

11 Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak?  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

12 Honnan származnak az n-3 zsírsavak?  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)

13 A szarvasmarhák és a juhok legeltetése megkétszerezi a hús n-3 zsírsavtartalmát. (K. Ender 2003.) (Más fajoknál is van emelkedés)

14 A hosszú hátizom zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1

15 A hosszú hátizom konjugált linolsav tartalma IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003

16 4/2. Félkész termékek  Konyhakészek (grillhúsok, húspor)  fűszerezés, csomagolás  hazai receptek  árukapcsolás  Konyhakészek (grillhúsok, húspor)  fűszerezés, csomagolás  hazai receptek  árukapcsolás

17  Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos  szalámi, kolbász  Tej  túró, sajt, kefir, egyebek  Tojáspor  Export lehetőség  Awassi Rt. (Bakonszeg)  Zalahús Rt.  Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos  szalámi, kolbász  Tej  túró, sajt, kefir, egyebek  Tojáspor  Export lehetőség  Awassi Rt. (Bakonszeg)  Zalahús Rt. 4/3. Termékek

18 Omega termékek a greifswaldi vágóhídról  Kialakuló együttműködés a Zalahússal  „Szilaj” termékcsoport  Kialakuló együttműködés a Zalahússal  „Szilaj” termékcsoport

19 5. A piac 5/1. Pozitív, célzott marketing szükséges  A célzott marketing mellett szólnak  A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat  Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával  Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód  A célzott marketing mellett szólnak  A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat  Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával  Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód

20 5/2. Keresleti piacot kell kialakítani Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre

21 5/3. A legelőn előállított alapanyag megfelelő mennyisége  Elegendő alapanyag (állatlétszám) szükséges az EU kapujában álló állattenyésztés öko ágazatához

22 5/4. Az alapanyag növelésének módszerei  fajtatiszta tenyésztés  keresztezés  biotechnológia módszerek  integráció  fajtatiszta tenyésztés  keresztezés  biotechnológia módszerek  integráció

23 Modell a létszámnöveléshez (pl. magyar szürke) összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap

24 Az integráció  Lehetséges modellek  1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Lehetséges modellek  1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  3. Vegyes  baromfi, sertés, ló

25 Lehetséges integrátorok  szakmai (tenyésztő egyesület) egységek  befektető egységek  feldolgozó egységek  szakmai (tenyésztő egyesület) egységek  befektető egységek  feldolgozó egységek

26 Eszközök, eredmények az EU kapujában  biztos eredetű speciális termék  garantált mennyiség  látvány gasztronómia  konferencia gasztronómia  foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus  biztos eredetű speciális termék  garantált mennyiség  látvány gasztronómia  konferencia gasztronómia  foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus

27 Az öko alapanyagok és a belőlük készült termékek  Tegnap: életfeltételt  Ma: életmódot  Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is  Tegnap: életfeltételt  Ma: életmódot  Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is

28 „A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.” (Brillat Savarin)


Letölteni ppt "A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara."

Hasonló előadás


Google Hirdetések