Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felső tagozat. 2.(2) Milyen gyorsan múlik el, ha haragot érzel valaki iránt? A válaszlapon X-szel jelöld, hogy melyik viselkedés a legjellemzőbb rád!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felső tagozat. 2.(2) Milyen gyorsan múlik el, ha haragot érzel valaki iránt? A válaszlapon X-szel jelöld, hogy melyik viselkedés a legjellemzőbb rád!"— Előadás másolata:

1 Felső tagozat

2 2.(2) Milyen gyorsan múlik el, ha haragot érzel valaki iránt? A válaszlapon X-szel jelöld, hogy melyik viselkedés a legjellemzőbb rád! A. Akár mi is történt, egy pillanat alatt képes vagyok megbocsátani B. A kisebb ügyeket gyorsan elfelejtem C. Ha valaki felbosszant, akár napokig is képes vagyok haragudni rá.

3 2.(2) Mit szoktál tenni, ha unatkozol? A válaszlapon jelöld X-szel, hogy melyik viselkedés jellemző rád! A. Ritkán unatkozom, mert ha rám tör az unalom, akkor keresek valami érdekes tennivalót. B. Ha unatkozom, általában arra várok, hogy jöjjön valaki, aki foglalkozik velem. C. Ha unatkozom, nem teszek ellene semmit, majdcsak történik valami és elmúlik ez a hangulat.

4 2.(2) Milyen gyakran vagy dühös másokra? A válaszlapon X-szel jelöld, hogy melyik viselkedés jellemző rád! A. Ok nélkül sohasem vagyok dühös másokra. B. Néha ok nélkül is dühös vagyok másokra, ha éppen olyan a hangulatom. C. Gyakran előfordul velem, hogy különösebb ok nélkül is dühös vagyok másokra.

5 (3.) A barátaid majdnem minden este csavarognak. Néha csak a presszóban üldögélnek zárásig, máskor az utcán, vagy a parkban beszélgetnek. Időnként te is csatlakoztál már hozzájuk, és mostanában egyre gyakrabban hívnak téged is. Mit teszel? A. Biztos, hogy nem megyek velük, mert nem érzem helyénvalónak, hogy esténként kint lógjak az utcán. B. Ha nem feltűnő, hogy visszautasítom őket, akkor inkább nem megyek velük. C. Velük megyek, ha nem tudom kikerülni a meghívást, mert nem szeretnék kimaradni a társaságból. D. Ha nincs jobb dolgom, valószínű én is velük megyek. E. Biztos, hogy velük megyek, mert jól érzem magam velük.

6 36.(3) Andrásnak meghatározott időre otthon kell lennie esténként. Egyik este találkozik a barátaival, akik éppen moziba indulnak, s csak nagyon későn jönnének haza. Andrásnak nagy kedve lenne elmenni velük, de nem tudja eldönteni, hogy kimaradjon-e engedély nélkül. Te mit tennél András helyében? A. Biztos, hogy a barátaimmal mennék, mert megharagudnának rám, ha nemet mondanék. B. Valószínűleg nem mennék el, mert a szüleim aggódnának értem. C. Valószínűleg elmennék, mert a moziban mindig jól érzem magam. D. Biztos, hogy nem mennék el, mert a szüleim helytelenítenék, ha nem érnék haza a megbeszélt időpontra. Karikázd be a kiválasztott megoldás betűjelét!

7 34.(3) Ági az utcai CD árusnál nézegeti a lemezeket. Meglátja a kedvenc együttese legújabb lemezét, de nincs pénze. Az árus éppen telefonál és nagyon elmerül a mobilozásban. Alig vannak a pultok körül, senki nem venné észre, ha elemelné a CD-t. Mit gondolnál Ágiról, ha látnád, hogy elveszi a CD-t? A. Klassz csaj ez az Ági, hogy így kihasználta a lehetőséget. B. Én nem merném megtenni, de a lemezt meghallgatnám Áginál. C. Én ugyan nem tenném meg, de ezért nem haragszom Ágira. D. Ha Ági elviszi a CD-t, én inkább nem barátkozom vele. Karikázd be a kiválasztott lehetőség betűjelét!

8 32.(3) Dolgozatot írtok, de nem tudtál jól felkészülni az anyagból. Előző este még írtál egy jól használható puskát. Előveszed-e dolgozatírás közben? A. Biztos, hogy puskáznék, könnyebb másolni, mint gondolkodni a válaszokon. B. Valószínű csak akkor puskáznék, ha úgy alakulna, hogy puska nélkül egyest kapnék a dolgozatomra. C. Ha a tanár nem figyelne és kicsi lenne az esélye a lebukásnak, akkor valószínű puskáznék. D. Hiába készítettem puskát, nem merném elővenni. E. Biztos, hogy nem puskáznék, még akkor sem ha rossz jegyet kapnék. Egyszer úgyis meg kell majd tanulni ezt az anyagrészt is. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

9 22.(4) Az egyik társad mindig elkísér téged a büfébe, a szünetekre közös játékokat talál ki, az órákon és a sportpályán igyekszik veled egy csoportba kerülni. Te mit gondolsz erről? A. Azért próbál velem barátkozni, mert más nem hajlandó vele játszani. B. Azért barátkozik velem, mert jófejnek tart. C. Azért barátkozik velem, mert később valami szívességet akar kérni. D. Nem igaziak az érzései, csak úgy tesz, mintha barátkozni akarna velem, mert mindenkinek kell, hogy legyen egy barátja. A kiválasztott lehetőség betűjelét karikázd be!

10 (4.) A válaszlapon jelöld meg annak az arcnak a betűjelét, amelyik legjobban kifejezi azt, ahogy általában érzed magad! ABCDEFG

11 44.(5) Egy idős néni mostanában az iskolátok melletti téren virágot árul, hogy egy kis pénzt keressen. Néhány osztálytársad azzal szórakozik, hogy nekifutásból felborítják a csokrokat tartó vizes vödröket. Te mit gondolsz erről? A. Jó poénnak tartom a dolgot és én is szeretném kipróbálni. B. Szerintem nem valami jó ötlet, de semmi közöm hozzá, mindenki úgy szórakozik, ahogyan neki tetszik. C. Megpróbálnám megmagyarázni az osztálytársaimnak, hogy a néni nagyon szegény és csak így tud a nyugdíja mellé egy kis pénzt szerezni. D. Én nem csinálnék ilyent, de minden nap megnézem őket, mert nagyon vicces, ahogyan szétfröcsköl a vödrökből a víz. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

12 43.(5) Képzeld el, hogy az osztály téged bízott meg az osztálypénz kezelésével. Az egyik barátod meg szeretné nézni az új Batman filmet, de nincs elég pénze mozijegyre, ezért téged kér meg arra, hogy adj kölcsön az osztálypénzből. Mit tennél? A. Kölcsönadnék neki, hiszen az év végéig úgysincs szükség az osztálypénzre. B. Kölcsönadnék neki, hiszen ő a barátom és megsértődne, ha nem segítek neki. C. Nem adnék kölcsön neki, mert ez az osztály közös pénze és én nem dönthetek róla. D. Nem adnék kölcsön, mert bajba kerülhetek ha kiderül, hogy elvettem az osztály pénzéből. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

13 41.(5) Romantikus filmet néz együtt a család. Anyukád egészen elérzékenyül és potyognak a könnyei. Te erről mit gondolsz? Hogyan reagálsz? A. Úgy teszek, minta nem venném észre. De nagyon cikinek tartom, hogy egy film miatt sírva fakad. B. Szeretném megérteni, mi lehet ebben a filmben, ami miatt a felnőttek így elérzékenyülnek. C. Amikor anyukám szomorú szoktam vigasztalni, de ez nem igazi sírás, nem igazi fájdalom, ezért nem foglalkozom vele. D. Kinevetem, amiért képes egy ilyen bugyuta film miatt könnyeket hullatni. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

14 40.(5) A játszótérre új facsemetéket ültettek. Megfigyelted, hogy a kertészek egy sárga műanyag csövet vezetnek le a gyökerükhöz, hogy a nyári szárazság idején is elegendő vizet kaphassanak a fák. Tudod, hogy milyen fontosak a fák? A fák levelei oxigént lélegeznek ki, ezért javítják a levegő minőségét. Másnap látod, hogy kisebb társaid azzal játszanak, hogy kavicsokat és homokot töltenek ezekbe a csövekbe. Mit teszel? A. Játszom tovább, nem foglalkozom a kicsikkel. B. Rájuk szólok és elzavarom őket: ne rongálják a csövet. C. Melléjük ülök és elmagyarázom nekik, milyen fontos ez a cső: ha teletömik nem fog elég vizet kapni a fa és ki fog száradni. D. Rájuk szólok és együtt kiszedjük a kavicsokat a facsemete-itató- csőből. E. Rájuk szólok, hogy ne játszanak ilyen butaságot és kiszedetem velük a kavicsokat a csőből. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

15 39.(5) Képzeld el, hogy van egy kisebb testvéred, aki most másodikos. Észreveszed, hogy csak akadozva tud olvasni. Emlékszel, hogy másodikos korodban te már folyamatosan olvastál. Látod, hogy a szüleid rengeteget dolgoznak és nem marad elég idejük, hogy odafigyeljenek rátok. Mi teszel? A. Szerintem nem olyan nagy probléma, ha még nem tud folyamatosan olvasni. Mire annyi idős lesz mint én, biztosan meg fog tanulni. B. Nekem is sok tanulnivalóm van, nem jut időm arra, hogy a testvéremmel foglalkozzak. Szerintem az iskola vagy a szülők feladata az, hogy olvasni tanítsák a gyerekeket. C. Miután befejeztem a saját házi feladataimat, leülök a testvéremmel és gyakoroljuk az olvasást. D. Nekem is és a testvéremnek is sok a feladatunk. Ha esténként marad egy kis időnk, inkább játszom vele és nem nyaggatom az olvasással. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

16 53.(6) Anyukádat névnapján egy drága parfümmel leped meg. Egyáltalán nem örül neki, sőt el sem fogadja. Visszaadja és azt mondja, hogy az ajándék helyett sokkal jobban örülne, ha nem lennél vele olyan szemtelen és gúnyoros, mint amilyen az elmúlt hónapokban voltál. Ha nem maradoznál ki annyit esténként és többet számíthatna rád. Ezután te hogy viselkedsz? A. Szégyellem magam, hogy megbántottam és bűntudatot érzek. B. Feldühít, hogy visszautasította az ajándékomat. C. Végiggondolom az elmúlt hónapokat, hogy megértsem mit rontottam el és igyekszem változtatni a viselkedésemen. D. Nem izgatom magam miatta, biztos bal lábbal kelt fel. A parfümöt odaajándékozom valaki másnak. E. Néhány napig segítek neki, hogy kiengeszteljem, aztán minden maradhat a régiben. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

17 51.(6) Kölcsönkapsz egy videókazettát és az otthoni videón szeretnéd megnézni, amihez egyébként csak akkor nyúlhatsz hozzá, ha a szüleid is otthon vannak. Beteszed a kazettát és a videó bedarálja a szalagot. Sehogy sem tudod kivenni a magnóból a kazettát. Hogyan viselkedsz amikor apukád hazaér? A. Igyekszem úgy elrendezni a dolgokat, hogy ne derüljön ki, hogy hozzányúltam a videóhoz. B. Eltűnök otthonról. Ne is legyek a közelben, amikor felfedezi, hogy valaki babrált a videóval. C. Magamat okolom a bajért, hogyan is juthatott eszembe, hogy hozzányúljak a videóhoz. D. Amint hazaért, elmondom neki, hogy mi történt és megigérem, hogy legközelebb nem fordul elő ilyesmi. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

18 46.(6) A testvéred lovagolni indul és a te legjobb farmernadrágodat húzza elő a szekrényből. Azt mondja, ne aggódj, semmi baja nem lesz a nadrágodnak. Akkor viszont miért nem a sajátját veszi fel?! Megkéred, hogy tegye le a farmert, de ő félrelök és kinevet. Erre te hogyan reagálsz? A. Megpróbálom minden áron visszaszerezni a nadrágomat. Kiabálok, ha ez nem elég, akkor ütök. B. Nem szállok szembe vele, inkább visszavonulok, de bosszúálláson töröm a fejem. C. Azt kívánom bárcsak erősebb lennék, hogy vissza tudjam szerezni a farmeremet. D. Testi erő helyett inkább határozott kijelentésekkel próbálom meg rábírni, hogy adja vissza a nadrágomat. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

19 45.(6) Bűzbomba robbant a folyosón. Irtó büdös van az egész iskolában. Valahogy kitudódott, hogy a tettesek a ti osztályotokból valók. Te pontosan tudod, hogy kik azok, mert te is részt vettél az akcióban. Az osztályfőnök rettentően mérges, az órán azt várja, hogy a büdösítők önként jelentkezzenek. Ha nem mondjátok meg kik voltak a tettesek, büntetésként nem lesz osztálykirándulás. De az osztály hallgat. Te mit teszel? A. Sajnálnám, ha emiatt nem mennénk kirándulni, de nem tudom, hogy mások jelentkeznének-e, ezért inkább én sem vállalom fel a balhét. B. Igazságtalan lenne, ha miattunk az egész osztály büntetést kapna, ezért inkább jelentkezem. C. Jelentkeznék, de egyedül nem vállalnám a balhét, elmondanám a többiek nevét is. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

20 7.2. Hamarosan fotó készül az osztályotokról, de nem tudtok megállapodni abban, hogy milyen ruhában készüljön az osztályfénykép. Néhányan azt szeretnék ha mindenki fehér ingben jönne, mások a kedvenc ruháikat szeretnék felvenni. Te mit gondolsz? A. Én biztos, hogy a kedvenc ruhámat venném fel, mert abban érzem jól magam. B. Szerintem jobb lenne ha mindenki fehér inget venne fel, mert így a fotó egységesebb és szebb lehetne. C. Mindenkire rábíznám, hogy milyen ruhát vesz fel. D. Szerintem szavazással kellene eldöntenünk a kérdés, és azt ruhát felvenni amit a többség választott.

21 7. Parkrendezési versenyt ír ki az önkormányzat. A verseny-feladat az, hogy rajzoljátok meg egy új park tervét, ligetekkel, virágágyásokkal, padokkal, egy tóval és egy új játszótérrel. Egyéni tervek és közös munkák is beadhatók, de minden iskola csak egy tervvel nevezhet. Az iskolátokból ketten vagytok esélyesek. Mit teszel? A. Az energiáimat arra összpontosítom, hogy minél ötletesebb tervet találjak ki, hogy lekörözzem a másikat és az én tervem jusson el a versenyre. B. Megkeresem a vetélytársamat és azt javaslom, készítsünk közös tervet, így mind a ketten biztosan eljutunk a versenyre. C. Azt indítványozom, hogy készítsünk közös tervet. Együtt gondolkodva biztosan egy ötletgazdagabb tervet tudunk kitalálni, mintha külön dolgoznánk. D. Nem foglalkozom a vetélytársammal. Járom a magam útját, én egyéni tervvel szeretnénk érvényesülni.

22 21. (7) Az egyik iskolatársadat nagyon szimpatikusnak tartod, szívesen megbarátkoznál vele. De ő másik osztályba jár, csak a folyosón találkoztok, még a nevét sem tudod és alig-alig köszöntök egymásnak. Hogyan próbálsz megbarátkozni vele? A. Megfigyelem, hogy melyik tanárnak köszön. Például Laci bácsinak köszön-e. Ezután már odamehetek hozzá és megkérdezhetem, hogy szerinte Laci bácsi jó tanár-e. B. Mindig figyelem, hogy mi történik vele. Ha bajba kerül vagy segítségre szorul, akkor közbelépek. C. Beiratkozom abba a szakkörbe, ahova ő is jár, hátha egyszer szóba elegyedünk. D. Ha kosárlabdáznak vagy valami mást játszanak az udvaron, beállok az ellencsapatba és mindig letámadom. Hátha felfigyel rám. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

23 5.(7) Az iskolátokban papírgyűjtési versenyt rendeznek. Mit gondolsz mit kéne tennetek, azért, hogy a legtöbb papírt ti tudjátok összegyűjteni? A. A legjobb az lenne, ha az osztály együtt indulna el és gyűjtené a papírt. B. A legtöbb papírt akkor tudnánk összegyűjteni ha kisebb csapatokat alkotva járnánk végig a környéket. C. A leghatékonyabb az lenne, ha mindenki a saját lakóterületén gyűjtené össze a papírt. Karikázd be annak a megoldásnak a betűjelét, amelyikkel te a leginkább egyetértesz!

24 4.(7) A szülinapi bulidon rengeteg ajándékot kapsz. Legnagyobb meglepetésedre megkapod azt a számítógépes játékot is, amire már régóta vágytál. A bulidon résztvevő barátaidnak is nagyon tetszik ez a játék és szeretnének játszani vele. Mit tennél? A. Először kipróbálnám én a játékot, majd csak ezután engedném meg, hogy a többiek is játszanak vele. B. Félretenném a játékot és csak akkor próbálnám ki, amikor már mindenki elment. C. Megengedném, hogy mindenki játsszon, még akkor is ha én nem is kerülnék sorra. A játék, amúgy is az enyém. D. Közös játékot szerveznék. Versenyeznénk, hogy 5 perc alatt ki tud több pontot összegyűjteni a játékban. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

25 8.10. Kedvenc újságod a National Geographic, de nagyon drága és csak két-három havonta tudsz egy-egy számot megvenni. Az osztályodban alakul egy csoport, akik egymás között cserélgetnék a megvásárolt magazinokat. Csatlakoznál-e hozzájuk? A. Biztosan nem, mert a közösből is csak két-három havonta jutna nekem egy-egy példány. B. Igen, mert így legalább mindegyik szám el fog jutni hozzám, mégha nem is kerülnek az én tulajdonomba. C. Nem csatlakoznék a csoporthoz, nem szeretném beadni a közösbe azt a néhány példányt, amit meg tudok vásárolni. D. Csatlakoznék a csoporthoz, mert az újságok csereberéje mellett azt is megbeszélnénk, hogy ki milyen érdekességeket olvasott el. Ha neked nem a National Geographic a kedvenced, gondolj egy másik magazinra, amit tényleg szívesen olvasnál, például a Burdára vagy a Chip Magazinra.

26 61.(8) Az iskoládban ping-pong versenyt rendeznek. Minden osztály négy fős csapattal nevezhet a versenyre. A tét nagy, mert a nyertes osztály jutalma egy osztálykirándulás. Az osztályfőnök először önként jelentkezőket kér. Te nagyon szeretsz versenyezni és játszani, ezért azonnal jelentkezel. Összesen öten jelentkeztek, így sorsolásra kerül sor. Látod viszont, hogy a másik négy jelentkező mind jobb nálad, mert ellenük még sohasem tudtál nyerni. Mit teszel? A. Izgulnék, hogy szerencsém legyen és engem sorsoljanak ki, mert nagyon szeretnék versenyezni. B. Lemondanék a jelentkezésemről, mivel a másik négy jelentkező ügyesebb nálam, nekik nagyobb esélyük lenne megnyerni a versenyt. C. Megpróbálnám valamelyik jelentkezőt lebeszélni a jelentkezésről, hogy ne veszélyeztesse a helyemet a csapatban. D. Lemondanék a jelentkezésemről, de megbeszélném a többiekkel, hogy én leszek a tartalék csapattag, és én versenyzem abban az esetben ha valamelyikük megbetegedne vagy megsérülne. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

27 60.(8) Képzeld el, hogy a barátnőd – barátod - családja kéthetes nyaralásra indul. A családnak van egy kutyája, akit nem tudnak magukkal vinni. A barátod téged kér meg, hogy vigyázz a kutyájára. A szüleid ezt csak akkor engedik meg, ha minden kutyával kapcsolatos teendőt te végzel el. Így viszont két hétre le kellene mondanod a saját nyári programjaidról. Mit tennél? Ha félsz a kutyáktól, vagy nincs nálatok elég hely, hogy egy kutyát befogadjatok, képzeld el úgy a történetet, hogy egy cicára kellene vigyáznod. A. Biztos, hogy elvállalnám a kutyát – cicát -, mert élek-halok az állatokért. B. Valószínű, hogy vállalnám a kutyát – cicát-, hogy segítsek a barátomnak. C. Valószínű, hogy nem vállalnám el a kutyát – cicát-, mert a gondozása mellett alig maradna szabadidőm másra. D. Biztos, hogy nem vállalnám a kutyát – cicát -, mert túl sok programról kellene lemondanom. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

28 59.(8) Rajzórán azt a feladatot kapjátok, hogy a padtársatokkal együtt készítsetek el egy közös rajzot. A padtársad anélkül, hogy téged megkérdezne, egy madarat kezd el rajzolni a lapotok közepére. Te mit tennél? A. Kitalálnám, hogyan lehetne folytatni az elkezdett rajzot. De megértetném a padtársammal, ha legközelebb közös feladatot kapunk, előbb beszéljük meg, mi legyen a közös terv. B. Szólnék a padtársamnak, hogy azonnal fejezze be a madár rajzolását és kérnék egy új lapot. C. Rajzoljon egyedül, ha már nem volt képes megbeszélni velem, hogy mi legyen a közös rajz. Én is kitalálnék valamit és egyedül megrajzolnám. D. Hagynám hadd fejezze be egyedül a rajzot, legfeljebb a színezésben segítenék neki egy kicsit. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

29 58.(8) Iskolák közötti ügyességi versenyre készültök. A versenyszámok között lesz – többek között - kerékpáros akadályverseny, asztalitenisz páros körverseny és lábtengó. Az osztályfőnök téged bíz meg azzal, hogy szervezd meg az osztály hat fős csapatát. A legjobb barátod – barátnőd – arra kér, hogy őt is vedd be a csapatba, pedig nem jó labdajátékos és ügyetlen kerékpáros. Mit teszel? A. A legjobb barátomat – barátnőmet - nem hagyhatom ki, természetes, hogy őt is beveszem a csapatba. B. A barátom sajnos nem lehet a csapat tagja, mert túl ügyetlen. A legerősebb csapattal kell kiállnunk, a legjobb hat embert kell kiválasztanom. C. A barátomat is beválasztanám a csapatba, hat ember között elfér egy ügyetlenebb is. D. Nem választanám be a barátomat a csapatba, nehogy mások szóljanak, hogy csak azért került be a csapatba, mert ő a legjobb barátom. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

30 58.(8) Iskolák közötti ügyességi versenyre készültök. A versenyszámok között lesz – többek között - kerékpáros akadályverseny, asztalitenisz páros körverseny és lábtengó. Az osztályfőnök téged bíz meg azzal, hogy szervezd meg az osztály hat fős csapatát. A legjobb barátod – barátnőd – arra kér, hogy őt is vedd be a csapatba, pedig nem jó labdajátékos és ügyetlen kerékpáros. Mit teszel? A. A legjobb barátomat – barátnőmet - nem hagyhatom ki, természetes, hogy őt is beveszem a csapatba. B. A barátom sajnos nem lehet a csapat tagja, mert túl ügyetlen. A legerősebb csapattal kell kiállnunk, a legjobb hat embert kell kiválasztanom. C. A barátomat is beválasztanám a csapatba, hat ember között elfér egy ügyetlenebb is. D. Nem választanám be a barátomat a csapatba, nehogy mások szóljanak, hogy csak azért került be a csapatba, mert ő a legjobb barátom. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

31 57.(8) A testvéred pudingot szeretett volna készíteni, de olyan ügyetlen volt, hogy kiöntötte a tejet. Anyukád éppen akkor lép be, amikor legnagyobb a tejtócsa a konyhában. Azonnal kiabálni kezd, mert a testvéred előző héten azzal szórakozott, hogy a padlóról itatta a macskát. A testvéred büntetése az, hogy egy héten keresztül minden nap fel kell mosnia a konyhát. Mi teszel? A. Sajnálom a tesómat, de ez az ő balhéja, végezze csak el a büntetésből kapott feladatot. B. Megmondom anyunak, hogy ne büntesse meg, mert most nem szándékosan öntötte ki a tejet. C. Anyunak inkább nem szólok, de a tesómnak segítek felmosni, hiszen ártatlanul kapta a büntetést. D. Szerintem a testvérem megérdemli a büntetést, ideje lenne megtanulnia, hogy sem hülyéskedni, sem ügyetlenkedni nem szabad. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

32 55.(8) A családi kasszában összegyűlt 5000 forint. Azt már elhatároztátok, hogy egy közös társasjátékot fogtok venni, de azt még nem döntöttétek el, hogy melyiket. Te legszívesebben Activity-vel játszanál, de a többiek a Multimilliomosra szavaznak. Te mit gondolsz? A. Elfogadom a döntésüket. Ha nem szeretik az Activity-t, úgysem játszanánk soha, és így nekem sem lenne több lehetőségem Activity-t játszani, mint eddig. B. Ha nem akarnak Activity-t, vegyenek, amit akarnak. Más társasjátékra én nem pazarlom az időmet. C. Elfogadom a döntésüket. Úgysem az a lényeg, hogy melyik társasjátékot választjuk, hanem az, hogy együtt fogunk játszani. D. Multimilliomost nem fogok velük játszani, inkább elkérem az 5000- ből a részemet. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

33 37.( 9. ) A sulitokban a felsőbb évfolyamos diákok közül már néhányan dohányoznak. Az egyik barátod szerint nektek is ki kellene próbálni a cigizést és szerez egy doboz cigit. Mit tennél? A. Rágyújtanék, mert szerintem is érdekes lenne kipróbálni a dohányzást. B. Nekem nincs kedvem rágyújtani, ezért megmondanám a barátomnak, hogy én nem szeretném kipróbálni. C. Szívem szerint nem próbálnám ki a cigit, de nem szeretnék kilógni a többiek közül, ezért valószínű mégis rágyújtanék. D. Kedvem lenne kipróbálni a cigizést, de félek, hogy a szüleim megéreznék a ruhámon a dohányszagot és büntetést kapnék érte. Karikázd be a kiválasztott megoldás betűjelét!

34 64.(9) A szüleid úgy döntenek, hogy beíratnak téged külön német órára, mert úgy gondolják, hogy fontos a nyelvtanulás. Te viszont nagyon túlterheltnek érzed magad, úgy érzed nincs már erőd és időd még egy iskolán kívüli programban részt venni. Mit tennél? A. Szót fogadnék a szüleimnek és eljárnék a német órákra is. B. Megpróbálnám elmagyarázni a szüleimnek, hogy már túl sok különórára járok és nem szeretnék még egyet vállalni. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

35 63.(9) Egyik reggel az iskolába menet találkozol néhány barátoddal, akik másik iskolába járnak. Ők aznapra szünetet kaptak és most valami jó programot találtak ki. Neked is lenne kedved velük menni, de mi lesz akkor az iskolával? A. Biztos, hogy velük mennék, amúgy is többet járok iskolába, mint szórakozni. B. Valószínű, hogy inkább az iskolába mennék, mert nem tudnám igazolni a hiányzásomat. C. Hiába lenne kedvem velük menni, biztos, hogy az iskolát választanám, mert így érzem helyesnek. D. Valószínű, nem törődnék az iskolával és csatlakoznék hozzájuk. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

36 62.(9) Minden este meghatározott időre otthon kell lenned. Egyik este találkozol a barátaiddal, akik éppen moziba indulnak, és a film csak nagyon későn érne véget. Kedved lenne velük menni, de nem tudod eldönteni, hogy kimaradj-e engedély nélkül. Te mit teszel? A. Biztos, hogy a barátaimmal mennék, mert megharagudnának rám, ha nemet mondanék. B. Valószínű nem mennék el, mert a szüleim aggódnának értem. C. Valószínű elmennék, mert a moziban mindig jól érzem magam. D. Biztos, hogy nem mennék el, mert a szüleim helytelenítenék, ha nem érnék haza a megbeszélt időpontra. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

37 56.(9) Képzeld el, hogy az osztályotok klubdélutánt szervez. Most tervezitek a programot. Néhány osztálytársad szerint a vetélkedőben neked kellene elvállalnod a játékmester szerepét. Te viszont inkább részt venni szeretnél a vetélkedőben. Mit tennél? A. Az osztálytársaim kedvéért elvállalnám a vetélkedő szervezését. B. Nem vállalnám el a vetélkedő szervezését, megmondanám a többieknek, hogy én inkább játszani szeretnék. Karikázd be a kiválasztott lehetőség betűjelét!

38 9.2. Kerékpár túrára mentek az osztállyal. Néhány diák nagyon gyors tempót diktál és te már nagyon fáradt vagy. Mit tennél? A. Szólnék a többieknek, hogy tartsunk egy kis pihenőt. B. Megjegyezném, hogy már elég fáradt vagyok, de nem kérném, hogy álljunk le, ha a többiek ilyen jól bírják. C. Összeszorítanám a fogam és bicikliznék tovább, mert nem szeretném, hogy a többiek gyengének és edzetlennek tartsanak. D. Ha elfáradtam megállnék pihenni és nem foglalkoznék azzal, hogy a többiek tartanak-e pihenőt.

39 20.(10) Képzeld el, hogy eltörted a lábad és már több mint egy hónapja hiányzol az iskolából. Ahhoz, hogy ne kelljen osztályt ismételned vizsgát kell tenned minden tárgyból. Te mit tennél azért, hogy sikeresen átmenj a vizsgákon? A. Minden tárgyból azt az osztálytársamat kérném meg, hogy segítsen, aki abból a tárgyból a legokosabb. B. Megkérném a legjobb barátomat, hogy mindennap hozza el a leckét. C. Mindennap egyedül tanulnék otthon. D. A tanáraim segítségét kérném, hogy készítsenek fel a vizsgára. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

40 19.(10) A barátodnak gyakran fáj a feje, már nem tanul olyan jól mint régebben, amit azzal magyaráz, hogy nem szeret olvasni, mert összefolynak a szeme előtt a betűk. Többször próbáltad már meggyőzni, hogy szemüvegre van szüksége, de a barátod hallani sem akar arról, hogy ő szemüveges legyen. Mit teszel? A. Elmondom az osztályfőnöknek, hogy a barátom nem azért tanul gyengébben, mert lusta, hanem azért, mert romlik a szeme. B. Megpróbálom még egyszer elmagyarázni neki, hogy nem ciki a szemüveg és az olvasószemüveget nem is kell mindig hordania. C. Nem győzködöm tovább, ez az ő dolga. D. Megkérem az osztályfőnököt, hogy küldje el a barátomat egy látásvizsgálatra, mert magától nem menne el. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

41 18.(10) Észreveszed, hogy a legjobb barátodnak – barátnődnek – nagyon rossz a tartása: állandóan görnyedten ül és néha panaszkodik is, hogy fáj a háta. Szerinted gerincferdülése van és szüksége lenne gyógytornára. Többször próbáltad már meggyőzni, hogy kérjen tanácsot az iskolaorvostól vagy a körzeti orvostól, de ő hallani sem akar róla. Mit teszel? A. Még egyszer megpróbálom meggyőzni, hogy a rossz tartás egész életére elronthatja a gerincét, de ha nem érti nincs mit tenni. B. Megkérem a tornatanárunkat, hogy küldje el a barátomat - barátnőmet – gerincvizsgálatra, mert magától nem menne el. C. Minden egyes alkalommal, amikor görnyedten ül, jól hátba vágom, hátha kihúzza magát. D. Megpróbálom rábeszélni, hogy menjünk el együtt orvoshoz. Megígérem, hogy senki nem fogja megtudni, hogy gyógytornára kell járnia. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

42 17.(10) Anyukád leküldött az élelmiszerboltba vásárolni. A pénztárnál derül ki, hogy 10 forinttal kevesebb pénz van nálad, mint amibe a kosaradban lévő dolgok kerülnek. Te mit tennél? A. Visszatennék valamit a kosárból, hogy ki tudjam fizetni a holmikat. B. Megkérném a pénztárost, hogy a következő vásárláskor adhassam meg a hiányzó pénzt. C. A boltban hagynám a kosarat és hazaszaladnék a hiányzó pénzért. D. Megpróbálnék 10 forintot kérni a pénztárban utánam sorakozó vásárlók valamelyikétől. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

43 16.( 10) Képzeld el, hogy matekórán egy nagyon nehéz témakört vesztek. Te bármennyire is igyekszel nem tudod egyedül helyesen megoldani a gyakorlófeladatokat. Hamarosan következik a témazáró dolgozat, amit szeretnél jól megírni. Mit tennél? A. Még többet gyakorolnék egyedül. B. Megkérném a tanárt, hogy magyarázza el még egyszer az anyagot. C. Valamelyik osztálytársam vagy a szüleim segítségét kérném, hogy magyarázza el nekem az anyagot. D. Nem kérnék segítséget, remélném, hogy a dolgozatban könnyebb példák lesznek. Karikázd be annak a válasznak a betűjelét, amelyik a legjobban kifejezi azt, ahogy te viselkednél!

44 15.(10) Az egyik osztálytársad szülinapi bulit szervez. A barátnőddel – barátoddal - mindketten nagyon szeretnétek elmenni. A bulit szervező osztálytársad azonban csak téged hívott meg. Mit tennél? A kiválasztott megoldás betűjelét karikázd be! A. Elmennék egyedül a buliba, bár sajnálnám, hogy a barátnőm – barátom - nem kapott meghívást. B. Megpróbálnám rábeszélni a bulit szervező osztálytársunkat, hogy a barátnőmet – barátomat - is hívja meg. C. Semmiképpen nem mennék el a barátom nélkül a buliba. D. Mindketten elmennénk a buliba, a barátom biztosan csak véletlenül maradt ki a meghívásból.


Letölteni ppt "Felső tagozat. 2.(2) Milyen gyorsan múlik el, ha haragot érzel valaki iránt? A válaszlapon X-szel jelöld, hogy melyik viselkedés a legjellemzőbb rád!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések