Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola) 2016.03.12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola) 2016.03.12."— Előadás másolata:

1 No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola) www.elsosor.hu 2016.03.12

2 Bevezetés o Név eredete “hűtés nélkül”. A sör hűtséhez nem használunk vizet o Ausztrál eredet hasonlóan a BIAB-hoz o A víz megtakarítása miatt találták ki

3 Folyamat – Csináljunk “konzervet” o A forralás után a még forró sörlevet egy zárható kannába “cube-ba” tesszük. o A levegőt eltávolítjuk (kiszorítás, gőzkieresztés) o A Cube mindenhol melegedjen át a fertőtlenítő hatás eléréséhez o Lassú lehűlés a környezeti hőmérsékletre

4

5 Folyamat - Élesztőzés o Amint eléri az élesztőnek megfelelő hőmérsékletet, hozzá lehet adni az élesztőt. o Télen elég 24 óra. Nyáron lehet kicsit hosszabb. o Az időpont tovább nyújtható (akár hetek múlva)

6 Mire kell figyelni?

7 DMS o Dimetil szulfid a meleg sörlében keletkezik és a forralás közben a vízgőzzel eltávozik o Hosszabb forralási idő, különösen alapmaláták esetén, pilseni malátánál 90 perc ajánlott

8 Komló keserűség 1

9 Komló keserűség 2 o Izomerizáció folytatódik 100C alatt o Nehéz a recepteket konvertálni o A kalkulátor programok nem kezelik o Ökölszabály 5-10 percet hozzáadunk az aromakomlózás idejéhez o Cube hopping, whirlpool helyett

10 Hideg seprő o Elterjedt vélekedés: Gyors lehűtés, erősebb hidegseprő o Gyakorlatban nincs vagy nem jelentős a különbség

11 Botulizmus elméleti lehetősége o Clostridium botulinum baktérium spórái túlélhetik a hőkezelést, 4,6-os Ph felett szaporodnak, toxint termelnek o Pár napos tárolás biztonságos o Nincs ismert megbetegedés, pedig sokan hetekig tárolják Részletes infó: http://beerandwinejournal.com/botulism/

12 Tárolóedény anyaga o Használjukunk élelmiszer tárolására alkalmas edényt. o Műanyagból HDPE ajánlott (a legtöbb kanna ebből van) o PVC-t és Polykarbonátot kerüljük el

13 Előnyök

14 Könnyű elkezdhetőség o Kezdő sörfőzők számára különösen ajánlott. Akár a BIAB-bal kombinálva. o Kevesebb felszerelés, kisebb befektetés az első All grain sörfőzés előtt.

15 Víz spórolás o 1-200 liter víz, néhány száz forintot jelenthet o Környezet tudatosság o Elhanyagolható a befektetett idő és alapanyag árak mellett

16 Idő o Sörfőzés 4 óra alatt o A sörfőzés lerövidül. Illetve egy része másik napra tolódik. o Esténként munka után, család mellett ideális lehet

17 Szűrés nélkül o Napok alatt a komló és a hideg/meleg seprő nagyon szépen leülepszik az edény aljára o Eldönthető, hogy seprő nélkül vagy seprővel szeretnénk erejeszteni.

18 Új lehetőségek o Ad hoc sörfőzés ( most van egy kis időm) o Starter készítés főzés után. (saját sörléből, mikor készül el, sikerült-e) o Előre lefőzött sörök, folyamatos ellátás. o Jó szállíthatóság o Ausztráliában kannás sörlé is megjelent. o Erjesztés a kannában

19 Hibrid megoldások

20 o “Gyors” hűtés, medence, patak. Csak a fertőtlenítő szakasz után o No chill, fazékban. Tiszta konyharuha a fedő alá. Törekedjünk a ruha fertőtlenítésére. Hűlés közben szűri a beáramló levegőt.

21 Összegzés o Más módszer, kicsit más sör o Nincs új a nap alatt, részben visszatérés. Lásd.: coolship o Legtöbb esteben ezt használom Összefoglaló: http://sorforum.blog.hu/2014/12/08/hazi_sorfozes_meg_gyorsabban_lehet_hutes_nelkul_no_chill

22 Kérdések


Letölteni ppt "No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola) 2016.03.12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések