Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaLászló Budai Megváltozta több, mint 8 éve
1
E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 3. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta
2
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Igaz-e h drága mulatság egészségesen táplálkozni? NEM A mai napon az olcsó de nagyon egészséges táplálékokat fogjuk megismerni Ezeknek milyen hatásuk van Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta
3
L EGFŐBB BETEGSÉGEK AMIKET AZ EGÉSZSÉGTELEN TÁPLÁLKOZÁS OKOZ Rák: genetikai és környezeti tényezők eredménye Szív- érrendszeri betegségek Ti még fiatalok vagytok és nagyon jó az egészségi állapototok, ezt kell megőrizni Ezért a fő hangsúlyt a m e g e l ő z é s re helyezzük Hogyan táplálkozzunk úgy h csökkentsük a szív és érrendszeri betegségek ill. a rák kialakulásának valószínűségét?
4
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁKBETEGSÉG KOCKÁZATI TÉNYEZŐI Örökletes tényezők 15 % Fertőzés 5 % Környezetszennyezés 2 % UV sugárzás 2 % Foglalkozási ártalom 5 % Alkohol 3 % Drogok 2 % Dohányzás 30 % Elhízás, mozgáshiány 5 % Hiányos táplálkozás 30 % Egyéb 1 % Miről tehetünk mi magunk? A+D+D+E+H=70 %
5
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁK VILÁGMÉRETŰ ELTERJEDÉSE 100 000 lakosra vetítve Európa, É Amerika, Ausztrália 400 D Amerika, Oroszország, Kína, D Afrika, Japán 250 Ázsia, India, É Afrika 100-150 Ábra 21
6
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta E MIGRÁCIÓ HATÁSA Emigrációs vizsgálatok jelentősége: ugyanaz a genetikai adottság más környezetben, más kultúrában, különös tekintettel a megváltozott táplálkozási szokásokra
7
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta ADATOK Világviszonylatban a legmagasabb: Magyarország, Csehország, Szlovákia /Globocan 2002/ A – dohányzás okozta – tüdőrák a leggyakoribb és a legegyenletesebb elterjedésű rák a világon. Az iparilag fejlett országokban egészen más daganattípusok jellemzőek, mint a szegényebb országokban /köv dia ábra/ Indiában tizedannyi a rákos betegség mint a nyugati országokban!!! /kurkuma!/
8
E MIGRÁCIÓ HATÁSA A RÁKTIPUSOK ELŐFORDULÁSÁRA ÉVES ELŐFORDULÁS / MILLIÓ SZEMÉLY Vastagbél 83 Végbél 93 Prosztata 14 Emlő 315 Méhtest 26 Petefészek 53 Tüdő 268 Gyomor 1311 371 279 154 1221 407 160 379 397 Japán Hawaiira áttelepült japánok
9
E MIGRÁCIÓ HATÁSA A RÁKTIPUSOK ELŐFORDULÁSÁRA 2. ÉVES ELŐFORDULÁS / MILLIÓ SZEMÉLY Vastagbél 34 Végbél 34 Máj 272 Hasnyálmirigy 55 Gége 37 Prosztata 134 Tüdő 27 Emlő 337 Méh 42 Nycsomó szarkóma 133 351 204 77 225 193 651 1532 1187 407 7 Ibadan /Nigéria/Afroamerikaiak
10
K ÜLÖNBÖZŐ TÁPLÁLÉKOK HATÁSA A DAGANATOS BETEGSÉGEK ELŐFORDULÁSÁRA 200 VIZSGÁLAT ALAPJÁN Zöldségek általában Gyümölcsök Nyers zöldségek Keresztesvirágúak Hagymafélék Zöld szinű zöldségek Sárgarépafélék Paradicsom déligyümölcsök 59 36 40 38 27 68 59 36 27 Vizsgált élelmiszer Kockázatcsökkenés mértéke
11
A KELETI ÉS NYUGATI TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Fogyasztói társadalom Szemlélet: a táplálkozás energia- és vitaminforrás Kultúra: ínyencségek Mennyiség: bőséges Táplálkozásra szánt idő: gyorsétkezde Hangulata Túlélésért küzdő társadalom Szemlélet: a táplálék az egészség forrása Kultúra: hagyományok /több ezer éves népi bölcsesség/ Mennyiség: szűkös Táplálkozásra szánt idő: arányaiban sok Hangulata: meghitt, kiemelt figyelem NyugatKelet
12
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁKOS ELVÁLTOZÁST TÁMOGATÓ FIZIOLÓGIAI KÖRNYEZET Energiagazdag /bő tápl, cukor/ Oxigéndús /hiperventilláció A biológiai rendszerek nem pazarlók, takarékon működnek hatékonyan
13
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKELLENES TÁPLÁLÉKOK NAPI ADAGJA 1. Kelbimbó – fél csésze Brokkoli, karfiol, káposzta – fél csésze Fokhagyma – 2 gerezd Vöröshagyma – fél csésze Spenót – fél csésze Szója – fél csésze Lenmag fr.őrölve – 1 ek Paradicsom /püré/ - 1 ek
14
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKELLENES TÁPLÁLÉKOK NAPI ADAGJA 2. Kurkuma – 1 tk Feketebors – fél tk Érett áfonya, málna – fél csésze Száritott áfonya – fél csésze Szőlő /mazsola/ – fél csésze Fekete csoki 70 % - 40g Citrusok pr.leve – fél csésze Zöld tea – 3x2,5 dl Vörösbor – 1 pohár
15
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta S ZINERGIZMUS ELVE A kböző táplálékok egymás hatását felerősithetik Pl. a feketebors /piperin/1000-szeresére növeli a kurkumin felszívódását és ezáltal a kurkumin daganatellenes hatását /curry – népi bölcsesség!/ Pl. a zöld tea polifenolja és a kurkuma együtt többszörösen hatékony a daganatsejtek apoptózisát /programozott sejthalál/ Az előző két dián felsorolt ételeknek a NAPI táplálkozás részévé kell válni
16
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta KURKUMA Ázsiai fűszer, India, Kína, Japán Okinawa: legtöbb egészséges idős ember 100e/34 – 100é Trombózisellenes, koleszterincsökkentő, antioxidáns, daganatellenes hatás Gyomor-, vastagbél-, bőr-,emlő-, petefészek-, májrák, leukémia Apoptózis, angiogenezis megakadályozása
17
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁK KIALAKULÁSÁNAK MEGAKADÁLYOZÁSI LEHETŐSÉGEI Szabadgyökök megkötése Folyamatosan termelődnek rákos sejtek, óránként min. 6-8, ezeket az immunsejtek bekebekezik Mindannyiunk szervezetében találhatók mikrodaganatok /köv.dia/, de az angiogenezis elleni védekezőrsz megakadályozza a növekedésüket – nutraterápia /tápl.ter/, mint természetes kemoterápia Vizsg: keleti és nyugati ffiakban uannyi prosztata mikrotumor, de kialakult prpsztatarák többszöröse a nyugati ffiaknál, mint a keletieknél Rengeteg angogenezist gátló táplálékot esznek
18
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta K ERESZTESVIRÁGÚAK Fejes káposzta /lila, fehér/, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kinakel, kelkáposzta Többféle daganatellenes fitokémiai vegyületet tartalmaznak!!! Kíméletes! főzés és alapos rágás /a sejteket szétroncsolja és így felszabadulhatnak a fitokémiailag aktiv molekulák/ Az erős főzés ezeket az anyagokat tönkreteszi Tüdőrák, emésztőszervi rákok /nyelőcsőtől - vastagbélig!/, emlőrák, gykori agydaganat, prosztatarák Szendvicsbe is kitünő
19
MIKRODAGANATOK Boncoláskor felderített Emlő 33 Prosztata 40 Pajzsmirigy 98 Klinikailag kimutatott Emlő 1 Prosztata 2 Pajzsmirigy 0,1
20
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta H AGYMAFÉLÉK Fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, gyögyhagyma, mediterrán fehér hagyma, póréhagyma, snidling Minél kisebbre kell felaprítani h a sejtekből kiszabadulhassanak a fitokemikáliák A fokhagyma a legegészségesebb! Két helyen támadják a rákot: már a rákkeltő anyagokat közömbösítik amikor bekerülnek az emésztőrendszerbe Pl. sonka, kolbász, szalonna tartósításánál, füstölésénél használt nitritek nitrozaminná /naagyon erős rákkeltők!!!/alakulását gátolja a fokhagyma. Népi bölcsesség: együtt ették – amit a tudomány ma igazolt. A daganat növekedését is akadályozzák a sejtek apoptózisának serkentése és az angiogenezis gátlása révén Emésztőszervi-, tüdő-, prosztatarákban és leukémiában bizonyítottan hatékonyak a hagymafélék Kínai vizsgálat: napi 10 g fokhagymát fogyasztóknál feleakkora a prosztatarák kockázata mint a csak 2 gr-ot fogyasztóknál A fokhagyma és hagymakészítmények nem olyan hatékonyak A keleti világban a fokhagyma /és más hagymafélék is/ mindennapi táplálék
21
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta S ZÓJA A keleti táplálkozásban legalább olyan fontos szerepe van, mint a nyugatiban a búzának Izoflavonokkal van tele, ami más növényben alig van, molekuláris szerkezete hasonlít a nemi hormonokéra /ösztrogén, tesztoszteron/ A szójalisztben és a pirított szójamagban van a legtöbb Hormonfüggő /ösztrogén/ daganatok /emlő-, prosztatarák/ esetében a rákos burjánzást csökkenti Ezek a daganatok a keleti emberekben sokkal ritkábban mint a nyugatiakban vö. táplálk.szokások! Főleg elhízott nők hajlamosak az ösztrogénindukálta emlőrákra /a magas inzulinszint megváltoztatja a normál ösztrogén szintet/ Szójával kapcs.vita: génmanipuláció? Ez nem rákot, hanem ökológiai problémát okoz Izoflavon tartalmú táplálékkiegészítők szedése nem javasollt
22
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z ÖLD TEA A zöld tea és a fekete tea közti különbség a feldolgozásban rejlik: a polifenolokat a fermentáció során oxidálják, ez adja a fekete színt Keleten szinte csak zöld teát fogyasztanak, nyugaton 95 %- ban feketét A zöld tea levelek 30 %-a a legértékesebb polifenol: a katekin. Ezek közül a EGOG nevű a legerősebb daganatellenes hatású Ezek csak min. 10 perc forrázás /nem 60 fok/ után oldódnak ki Leukémia, vese-, bőr-, szájüreg-, elő-, prosztata-, tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbélrákban erős angiogenezist gátló hatású Erős vízhajtó hatású is – belső mosakodás / folyamatosan keletkező ráksejtek folyamatos kimosása a szervezetből/ A legjobb a japán sencha. Akinek nem ízlik magában, ízesítve fogyassza!
23
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta B OGYÓS GYÜMÖLCSÖK Élénk színű kis bogyók: eper, szamóca, málna, áfonyák Ellagilsav van bennük, ami 1. megakadályozza a rákkeltő anyagok sejtméreggé alakulását /így a DNS-ben nem alakul ki mutáció/ azáltal h növeli a sejtek méreganyagokkal szembeni ellenállóképességét úgy h serkenti a rákkeltő anyagok eltávolítását végző működésüket és 2. szinte olyan erősen mintha gyógyszer lenne gátolja az angiogenezis folyamatát Mirelit v szárított formában egész évben rendelkezésre állnak
24
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z SÍRSAVAK 1. Az omega-6/omega-3 zsírsavak helyes aránya 1/1, ezzel szemben ez jellemzően akár 20/1 arányba is eltolódott Omega-6: kukoricaolaj, napraforgóolaj, hús, tojás Omega-3:szardínia, makréla, lazac, lenmag, szója, dió Grönlandi inuitok táplálkozása Omega-6 gyulladáskeltő és daganatelősegítő molekulákat termel Ha túlzott arányban van jelen a szervezet nem képes felismerni és hasznosítani az omega-3-at, amiből eleve is kevés van Omega-3 daganatellenes, gyulladásellenes, szív- érrendszer védő szerep
25
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z SÍRSAVAK 2. Omega-9: olíva, avokádó, mandula – nagyon jók! Transzzsírok: hidrogénezett növényi olajok, azaz az eredeti molekulaszerkezetet mesterségesen összetörik és ezek a természetben ismeretlen transzzsírok a sejtekben /DNS/ kárt okoznak /margarinok/ Az omega-3 zsírsavakat is legjobb természetes formában magunkhoz venni
26
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta PARADICSOM A benne lévő likopen is karotin vegyület /mint ami a sárgarépában, sütőtökben, sárgabarackban van/ - ezek erős daganatellenes hatásúak. A paradicsomból a likopen főzött püré formájában hasznosul a legjobban olívaolaj és fokhagyma jelenlétében. A prosztatarák kockázatát csökkenti a legjelentősebben
27
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta CITRUSFÉLÉK Citrom, narancs, pomela, grépfrút, mandarin 1 narancsban 200 féle fitokémiai vegyület van, ebből 60 polifenol féleség, köztük flavanonok A tápcsatorna rákok 50 %-os kockázatcsökkenését eredményezi Azoknak a gyerekeknek akik életük első 2 évében rendszeresen fogyasztanak narancslevet alig van esélyük a leukémiára A citrusfélék csökkentik a daganatsejtek szaporodási hajlamát és megnövelik egyéb fitokémiai vegyületek daganatellenes hatékonyságát C-vitamin forrás Általános gyulladás ellenes hatás Ártalmas anyagok felszívódását korlátozzák, kiürülését segítik
28
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta VÖRÖSBOR A mértékletes vörösborfogyasztás /napi1-3 dl/ a szív- érrendszeri betegségeket 40 % -kal, a daganatos betegségeket 22 % - kal mérsékli, 25-30 %-kal mérsékli a bármilyen okból bekövetkezett halálozást és a hosszú élet titka! Oka: rezveratrol – egy növ.hormon, a szőlő magjából és héjából oldódik ki /a vörösbor esetében a szőlőszemek egészét erjesztik/. Levegőt nem kap az üvegben ezért nem oxidálódik. A r. képes a sejtek önkiigazító mechanizmusának aktiválására – élettartam meghosszabbítás
29
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta F EKETE CSOKI 70 %-os, napi 40 g Polifenolok daganatellenes és szív- érrendszeri pozitív hatása Ha tejjel keverik a polifenol nem szívódik fel
30
Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKKELTŐ ANYAGOK Füstölt húsok és nitrites tartósítás rákkeltő Odaégetett hús is Állati fehérjéket magas hőmérsékleten nem szabad sütni! A citromlés pácolás csökkenti a méreganyagok termelődését A vöröshúsok növelik a vastagbélrák kockázatát Nem szabad sok húst enni A kalóriabevitel csökkentése már önmagában jelentősen csökkenti a rák veszélyét
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.