A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
Gazdaságosság, beruházás gazdaságossági vizsgálatok
Ingatlanbefektetések elemzése
beruházásfinanszírozás
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Befektetési döntések 6. Szeminárium
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Vállalati pénzügyek alapjai
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Vállalatfinanszírozás
A példák cash-flow számítására :
Energetikai gazdaságtan
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Beruházás-finanszírozás
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 18.
Ingatlanértékelés II..
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
A fóliákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján
Költségkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
16. Modern díj- és tartalékszámítás
III. Előadás Válságmenedzsment II.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Kamatszámítás, jelenérték, jövőérték
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
„INTERREGIONAL INNOVATION SYSTEM IRIS L00049” c. projekt WP2 MUNKACSOMAG – INTERREGIONÁLIS KKV FEJLESZTÉS IRIS INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER.
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Érdekesség  Beruh.gazd. számítások – Mit mutat a gyakorlat? DCFNPVIRRPPAB Hungary47%35% 67%81% CEE62%47% 80%72% Upper mid. income71%39%66%62%10% North.
Származtatott termékek és reálopciók
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Optimális futamidő (selejtezési) döntések
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
Származtatott termékek és reálopciók
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Munkagazdaságtani feladatok
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 6. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék

Bevezetés Ismétlés: a vállalat célja A részvények piaci értékének maximalizálása Projektértékelés alapja: NPV szabály Az egyes projektek várható cash-flowjának nettó jelenértéke pozitív, akkor növeli a projekt a részvények piaci értékét  megvalósítás mindig külön értékeljük az egyes projekteket

Az eljárás folyamatvázlata Találjunk ki ötleteket hogyan lehetne növelni a részvények értékét Tervezzük meg hogyan lehet megvalósítani az ötletet Gyűjtsünk információkat a várható költségek és hasznok nagyságáról és időpontjáról Alkalmazzuk az NPV szabályát

Előrejelzés készítése Az információk gyakran torzítottak Egy célt többféleképpen is meg lehet közelíteni Néha az információk nem teljesen számszerűsíthetőek A részvényesek vagyonára gyakorolt hatást bonyolult feladat értékelni, amennyiben a cash-flow bizonytalan Jelen előadásban eltekintünk a bizonytalanság hatásától, ezt majd a későbbiekben külön tárgyaljuk

Az innovációs ötletek eredete létező és potenciális fogyasztók igényeinek felmérése létező és potenciális technológiai kapacitás felmérése a versenytársak marketing, beruházási, technikai tevékenységének figyelése a termelési és értékesítési csatornák figyelése a bevétel növelése ill. a költségek csökkentése érdekében jutalmazzuk az alkalmazottakat az innovatív ötletekért

1. A nettó jelenérték szabálya A projekt nettó jelenértéke azon összeg, amellyel a projekt várhatóan növelni fogja a vállalat pillanatnyi részvényeseinek a vagyonát Kritériumként Azon projektekbe ruházzunk be, amelyek nettó jelenértéke pozitív

Tőke költség A nettó jelenérték szabály alkalmazásához meg kell határoznunk a tőkésítési rátát (k), amelyet a diszkontáláshoz használunk. Ezt a továbbiakban a tőke költségének fogjuk hívni. A tőkésítési ráta hatásának illusztrálása céljából tekintsük az alábbi példát.

Mehet! 1.példa:

Nem mehet! 1. példa (folyt.)

Mindegy Belső Megtérülési Ráta 1. példa (folyt.)

Összefoglalás A diszkontráta az első esetben 10% volt és a kapott NPV = $20; a második esetben 15%, ekkor NPV = -$69; a harmadik esetben a zérus NPV-hez tartozó diszkontrátát alkalmaztuk

1. példa: ábra.

2. Különböző élettartamú projektek Hogyan hasonlítsunk össze különböző élettartamú projekteket? évesített tőkeköltség: az az éves cash kifizetés, amelynek jelenértéke egyenlő a kezdeti kiadással Példa: 1. gép 5évig műk, $2millió; 2.gép 10évig műk, $4millió, diszkontráta: 10%. 1-es gép költsége $527,595 (5éves) annuitásnak felel meg, a 2-es gép költsége pedig $650,982-nek (10éves annuitásnak). Ezért az 1-es gépet érdemes megvenni.

3. Kölcsönösen kizáró projektek rangsorolása Gyakran két projekt közül csak az egyiket lehet megvalósítani, pl. földhasznosítás. A kritérium ez esetben mindenképpen a magasabb NPV, és soha sem az IRR. Példa: 1-es projekt: parkoló, kezdeti beruházás $10,000, majd évente $10,000 bevétel 2-es projekt: irodaház, kezdeti beruházás $20,000,000, majd első évben értékesítésre kerül $24,000,000-ért

Kölcsönösen kizáró projektek rangsorolása IRR: 1-es projekt: 100% 2-es projekt: 20% NPV (diszkontráta=15%) 1-es projekt: $ es projekt: $ Az eltérő rangsor abból fakad, hogy az IRR skálafüggetlen, azaz nem tükrözi a beruházás volumenét

NPV a diszkontráta függvényében Diszkont ráta (k) Projektek rangsorolása: NPV vagy IRR Irodaház Parkoló Nettó jelenérték (millió$)