A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Vízkárelhárítási főosztályvezető
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A MÁSODIK ORSZÁGOS VÍZGYŰJTŐ -GAZDÁLKODÁSI TERV STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 BEMUTATÁSA Tahy Ágnes.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések TOP Kovács Adrienn Nyíregyháza, január 08.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Az agrárágazat és az aszály
Drought and Water Scarcity Management System – DWMS
Annex VI: Examples of the national research programme supporting drought management 2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16. Bihari Zita.
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÖNTÖZÉSI RENDSZEREK KIALAKÍTÁSA, FENNTARTÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE A VGT SZEMSZÖGÉBŐL Simonffy Zoltán

EU – VKI – ÖNTÖZÉS – BELVÍZ A Víz Keretirányelv (VKI) fő célkitűzése a vizek jó állapotának elérése (ha ez nem lehetséges, akkor az adott feltételek mellett elérhető legjobb állapot) Általánosabban: elősegíteni a fenntartható vízhasználatokat (ebbe a körbe tartozik az öntözés és a belvíz-elvezetés is) EU-anyagok: (nem csak a VKI!) Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló stratégiai terv, 2012 Az aszály és vízhiány kezelése, Közlemény (2007, majd 2012)

VGT – ÖNTÖZÉS – BELVÍZ A VGT a VKI, és az EU Vízstratégia (beleértve az aszály és vízhiány kezelését is) nemzeti megvalósítása A Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (2014 – 2025): vízzel kapcsolatos feladatok  VGT Nemzeti Aszály Stratégia (2012): szintén VGT. Szóval, minden út …

VGT – ÖNTÖZÉS – BELVÍZ A gyakorlati kérdés: Öntözés Belvíz VGT intézkedések, követelmények igények, indokok Készletek (szabályozás) Ösztönzés Jó gyakorlatok: -Művelés -Vg. rendszerek kialakítása, fenntartása, üzemeltetése Fórum, konzultáció…..

VGT – ÖNTÖZÉS – BELVÍZ Beszivárogtatás Öntözés Tározás Lokális vízvisszatartás Csatorna Természetes vízf. befogadó Vízvisszatartás talajban Belvíz- elvezetés

A VÍZVISSZTARTÁS KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI Szántóföldi művelés, optimális vízmennyiség  belvízlevezetés, öntözés (kettős működés) Természetes állapotban: kisebb vagy 0 lefolyás, beszivárgás, párolgás Vízháztartási és lefolyási viszonyok változtak  Nem jó állapot Kompromisszum: Vízvisszatartás, ahol lehetséges Előnyök: Csökken az aszályérzékenység Csökken az öntözési vízigény Nagyobb FAV utánpótlódás Tározott belvíz öntözésre Kevesebb szivattyúzandó belvíz Ma már számítanak a költségek !

A VÍZVISSZTARTÁS KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI VGT intézkedések (EU ajánlás is: + (EU project: Vízvisszatartás (csapadék-gazdálkodás): Talajban (erózióvédelem is) Mélyedésekben Tározókban (Csak minél kevesebbet vezessünk befogadó vízfolyásokba (vízminőség is!!) Megvalósítás: VP-hez kapcsolódó támogatás

MESTERSÉGES ÉS CSATORNÁZOTT VÍZFOLYÁSOK Belvízvédelmi és/vagy öntözési funkciók  Szabályozás és mesterséges vízfolyások A természetes állapotban: meanderezés, kiöblösödések, parti fás és/vagy lágyszárú) növényzet, tartós nyári kisvizek, időszakosság. Kompromisszum: Jó ökológiai potenciál: szabályozottság csökkentése, növényzet részbeni visszaállítása Előnyök: Kedvezőbb fenntartás Ökológiai szolgáltatások (pl. vízminőség)

MESTERSÉGES ÉS CSATORNÁZOTT VÍZFOLYÁSOK 1.A jó ökológiai állapot elérhető Ha az igények változása miatt az öntözési vagy belvízlevezetési funkció megszűnik. Ha nem szűnik meg, de az üzemeltetés ill. fenntartás a jó gyakorlatnak megfelelően végezhető:  nincs folyamatos duzzasztás,  nincs burkolat,  meanderezés, változatos mederforma  változékony part, vízmélység, sebesség,  van mederbeli, illetve parti növényzet.

MESTERSÉGES ÉS CSATORNÁZOTT VÍZFOLYÁSOK 2. A jó ökológiai potenciál A spontán regenerálódás elősegítése:  Fenntartó kotrás  Puffersáv (füves, fás) kialakítása  Mederbeli akadályok megtartása (meanderezés elősegítése)  Szelektív növénygondozás a parti növényzet fejlődésének elősegítése  Kiöblösödések

Projektek (2020 -ig) Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) BELVÍZVÉDELEM, VÍZGAZDÁLKODÁSI RENDSZEREK 8 projekt Vízgazdálkodási rendszerek rekonstrukciója, fejlesztése (4) Belvízcsatornák rekonstrukciója, korszerűsítése (4) Vízgazd. projektek - VGT: összehangolás !

A VGT és AZ Á(B)KK összehangolása Intézkedések a terhelések megszüntetésére VKI és VGT Projekt Á(B)KK A vizek jó állapota Intézkedések a cél érdekében Vízgazdálkodási cél Konfliktus Mindkét szempont szerint kedvező intézkedések A jó állapot helyett jó ökológiai potenciál Engedélyezett beavatkozás (4.7 cikk) (ha az ökológiai haszon < költség) A jó állapottal konform megoldás előnyben Nem a „legköltséghatékonyabb” megoldás Kompromisszum Jó gyakorlatok és hatásmérséklő intézkedések

BKK intézkedések és VGT szempontok A leírások alapján az ÁKK intézkedések a VGT szempontjából 4 csoportba sorolhatók: A VKI szerint is kedvező (állapotjavító) intézkedés : Vízvisszatartás a területen, tározóban, (csapadék-gazdálkodás) Felesleges építmények elbontása, Elfogadható (semleges) Vízvisszatartás a mederben Az alkalmazástól függ (jó gyakorlat betartása!) Csatornák fenntartása, Vízkormányzás módosítása, Üzemeltetés módosítása Kedvezőtlen (VKI szerinti kivételek, és szabályok), Vízfolyás rendezése (trapézszelvény, növényirtás, beton…) Nem csak a jövő projektekre kell alkalmazni, hanem a múltra is  

Megoldás a VKI előírásai szerint A területen előforduló problémák és a VKI szerint javasolt megoldás Összefoglalva, komplex problémák kezelésére ajánlott módszer: A VKI horizontális szempontrendszer. A VGT megvalósítása nem csak egyedi állapotjavító projektek keretében történik, hanem a vizek állapotát érintő projektekhez kapcsolva is. Ágazatok: a végrehajtás közös feladat, hozzájárulás szükséges, ugyanakkor az engedményekkel indokolt esetben lehet élni. Az igények megfogalmazása, alátámasztása. Az ellentétes igények egyeztetése, értékelése (ehhez szükséges kiegészítő társadalmi gazdasági elemzések)

HIDROMORFOLÓGIAI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK Mi a véleménye a vízfolyások környezeti szerepéről? Egyetért-e azzal, hogy a csatornák esetében is javítani kell az ökológiai viszonyokat, öntözési és belvízelvezetési funkciójuk megőrzése mellett, a bemutatott jó példák szerint, amennyiben ezek költsége nem aránytalanul magas? Mi a véleménye a vízfolyások melletti pufferzónákról? Milyen jogszabályi és támogatási feltételek esetén tartja ezt megvalósíthatónak? Fontosnak tarja-e a mezőgazdasági területeken történő vízvisszatartást, amely csökkenti a mértékadó belvízi hozamot, és az aszályérzékenységet?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!