A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból jelentős
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
MHT Országos Vándorgyűlés
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vizesélőhely fejlesztési elképzelései Fejér megyében Kovács Zoltán őrkerület-vezető DINP IG.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
„Tapolca-patak revitalizációja”
Tata Molnár András szakaszmérnök
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A Duna Projekt Tolna megyét érintő fejlesztései
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A Fertő-tó vízszintszabályozása és a levezető rendszer működtetése
Horváth Angéla osztályvezető Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A VGT2-BEN AZ ÉDUVIZIG TERÜLETÉT ÉRINTŐ.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Ipari parki szolgáltatás-fejlesztés Mórahalmon
2017. július 5..
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK, LEHETSÉGES INTÉZKEDÉSEK „Rábaköz – Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése” című projekt javaslat Előadó: Szilbekné Molnár Katalin osztályvezető

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Jelentős vízgazdálkodási problémák: A Rába vízszintsüllyedésének hatása a Rába menti területekre (vízpótlás nem megoldott – 3.2 pont –) A jelenlegi területhasználatból származó belvíz-elvezetési gyakorlat sok esetben ellentétben áll a természetvédelmi igényekkel – 3.3 pont –)

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése „Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése” című projekt javaslat

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Nyugati Rábaköz Keleti Rábaköz

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Vízpótlás szükségességének kialakulása: Töltéserősítés a folyó medréből kitermelt anyagból, a befogadó Duna jelentős vízszintsüllyedése, kedvezőtlen hatások a mentesített területen is jelentkeznek. Megoldás: a lesüllyedt kis- és középvízszintek rehabilitációja

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A többcélú hasznosítás potenciális igényei és lehetőségei a Rábaköz - Tóköz területén az alábbiak szerint foglalhatók össze: belvizek károkozás nélküli levezetése, öntözővíz biztosítása, vizes élőhelyek rehabilitációja, medrek halászati hasznosítás feltételeinek javítása, vízparti rekráció, tájképi értékek megőrzése, hagyományos gazdálkodási formák feltételeinek a megteremtése. A területi, regionális méretű vízpótlás, a vízkészletekkel történő hatékonyabb gazdálkodás olyan infrastruktúra biztosításával történő potencionális területfejlesztés, aminek megtérülése az egész térség gazdasági és idegenforgalmi fejlődésében realizálódik.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási rendszer lehetséges fő fejlesztési irányai: az érintett Rába folyó irányából, a lesüllyedt kis- és középvízszintek rehabilitációja, a terület külső vízpótlásának a biztosítása a Mosoni – Duna irányából, a meglévő belvízrendszer vízgyűjtőterületén, medreiben a jelenleginél hatékonyabb vízkészlet - gazdálkodás feltételrendszerének a megteremtése, a medrek rekonstrukciójával, rendszereket összekötő csatornák és új műtárgyak építésével, megfelelő üzemeltetés kidolgozásával.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Rába folyó irányából történő vízpótlás megoldása: Megoldás: a lesüllyedt kis- és középvízszintek rehabilitációja Első lépése: Mosoni - Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja, Rába völgy projekt, a térség árvízvédelmének kiépítése.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Mosoni - Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja A projekt fontosabb célkitűzései: 1. Elsőrendű feladat a Duna vízszintsüllyedésének hatására lesüllyedt kis- és közepes vízszintek visszaállítása, a Duna megtámasztó hatásának visszaállítása, A kis- és közepes vízszintek visszaállításával lehetővé válik a 2. vizes élőhelyek rehabilitációja, 3. felszín alatti víztestek megtámasztása, 4. hajózás biztosítása, 5. győri városkép javítása, 6. „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” és a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projektek céljainak maradéktalan teljesülése, A projekt további célkitűzései: 6. a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő medencéssé alakítása a Mosoni-Duna torkolatának áthelyezésével, és a torkolatáthelyezésbe kerülő műtárggyal, 7. a medencéssé váló kikötői víztér kotrása a VI.B víziút osztálynak megfelelően, 8. a torkolati műtárgy árvízkapuként hasznosíthatósága.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Mosoni - Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja Ez az összetett létesítmény egy, a vízszint rehabilitációt (és árvízkapu funkciót is) biztosító műtárgyból, valamint egy, a hajózást biztosító hajózsilip műtárgyból, továbbá a Mosoni-Duna torkolat áthelyezéséből áll.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Mosoni-Duna irányából Közvetetten, a Lébény - Hanyi öntöző főcsatorna fejlesztésével (II. ütem) a Mosoni – Duna irányából vízpótlással, Közvetlenül, a Hanság – főcsatornán Hanságligetnél, a Rábcán a Győrsövényházánál duzzasztómű építése.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Mosoni – Duna irányából történő vízpótlás

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A meglévő belvízrendszerek vízgyűjtőterületén Rába folyó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság teljes hossza: 283 km vízgyűjtő területe: 10.720 km2 eredete, befogadója Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A vízkivétel a Rába folyóból történik Nick térségében, mely vízpótlási lehetőséget nyújt a Rábaköz nyugati részén, azonban jelenleg a keleti részén és Tóközben jelenleg nem.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A többcélú hasznosítási lehetőségek fejlesztésének legfontosabb feltétele az aszályos időszakban többletvíz megteremtése Vízpótlással, tározással a saját vízgyűjtőterületen belül külső vízgyűjtőterületen- a Répce Góri árvíztározójának komplex tározóvá történő átalakítása, vízvisszatartással, vízkormányzással.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése A meglévő belvízrendszerek vízgyűjtőterületén, medreiben a jelenleginél hatékonyabb vízkészlet - gazdálkodás feltételrendszerének a megteremtése rendszereket, csatornákat összekötő új medrek építése, a medrek rekonstrukciója, meglévő műtárgyak rekonstrukciója, új műtárgyak építése, megfelelő üzemelési szabályzat kidolgozása.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Rendszereket, csatornákat összekötő új medrek építése 1. Kapuvár - Bősárkányi és Bősárkány - Réti csatornák összekötése 2. Keszeg - ér és Szapud - Ószhelyi - csatornák összekötése 3. Linkó-ér és Buga csatornák összekötése 4. Keszeg - ér és Szil - Sárdos-ér csatornák összekötése 5. Keszeg - ér és Vág – Sárdos - Megág csatornák összekötése 6. Vág-Sársos - Megág és Kepés-Lesvári csatornák összekötése 1. 2. 6. 4. 3. 5.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Kapuvár - Bősárkányi és Bősárkány - Réti csatornák összekötése Főbb beavatkozások: Kapuvár-Bősárkányi csatorna és Szegedi csatorna közötti átkötés torkolati zsilip építése Kapuvár-Bősárkányi csatorna és Bősárkány - Réti - csatorna összekötése 2 db tiltós műtárgy építése

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Főbb paraméterek: Meglévő csatornák rekonstrukciója és összekötő csatornák építése 270 km, Műtárgyak építése 21 db (duzzasztó, zsilip) 120 db (kis vízszint szabályozó zsilip) Becsült megvalósítás költsége: 4 824 millió Ft,- 2014 – 2020 közötti megvalósítandó EU – s projekt javaslataink között szerepelt fenti beruházás, de a megvalósítandók közé komplexen nem került be.

Rábaköz - Tóköz többcélú vízgazdálkodási fejlesztése Kepés – Lesvári főcsatorna rekonstrukciója 2014 - 2020 között Projekt rövid műszaki ismertetése Kepés - Lesvári főcsatorna teljes hosszának (30,493 km) mederrendezése (az alaptervben meghatározott mederméretek helyreállítása a csatorna kotrásával), 11+500-16+200 km szelvények között a meder gépi karbantartásának biztosítása érdekében egyoldali alsó padka kialakítása, a magas küszöbszintű, szűk keresztmetszetű átereszek átépítése (10 db), a 30+154 km szelvényben lévő, a két öblözet közötti vízátvezetést szabályozó vízszintszabályozó műtárgy átépítése, Bodonhelyi szivattyúállás kialakítása, a megszűnt szivattyútelep helyén. A projekt teljes költsége: 600 millió Ft

Lehoczky János: A vizek fohásza „Általam sarjad vetésed, én küldök termékeny esőt szikkadt kertjeidre. Ott búvom édes gyümölcseidben, a nádasok illatában rejtezem” „Tükör vagyok, arcod vagyok. Hullám és híd, part és a víz. Erő és báj, folyó és táj, úszás és merülés, áldás és könyörgés, értened kell! Víz vagyok. Őrizned kell!”

KÖSZÖnöm A FIGYELMET!