Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Adatbázis rendszerek I.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Az SQL nyelv elemei.
Delphi programozás alapjai
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés 1. előadás
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
Az adatfeldolgozás forrásai
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Az adatbáziskezelés alapfogalmai Forrás: Kovács László: Adatbázisrendszerek I. jegyzete Információ és adat Az információ jelsorozathoz kapcsolódó új jelentés,
Az adatok kezelésének technológiája. A számítógépes rendszerek alapvető komponensei Hardver Szoftver Adatok adatkezelés: adatok gyűjtése,tárolása, előhívása,
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
SQL, Relációs adatmodell
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Adatbázisrendszerek világa
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
DDL – Adatdefiníciós nyelv
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
5. gyakorlat Fleiner Rita.
SQL történelem 1970 Edgar F. Codd (IBM) cikke 12 szabály a relációs adatmodellekre 1979 első kereskedelmi forgalmazású relációs adatbáziskezelő 1986 az.
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Gráfadatbázisok Rácz Gábor.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
Készítette: Kiss András
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
LINQ to Xml Xml kezelése Linq-val Zaklóczki Dávid
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés.
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
Adatbázisok használata
Előadás másolata:

Bevezetés Adatbázisok használata

Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr, Youtube stb.) Adatbázis: olyan adatok együttese, amelyet egy adatbázis-kezelő rendszer (DBMS: Database Management System) kezel. Megoldandó feladatok:  új adatbázisok létrehozása, ezek logikai szerkezetének, sémájának definiálása, adatdefiníciós nyelv (DDL, Data Definition Language),  adatok lekérdezése, módosítása (DML, Data Manipulation Language),  nagyméretű adatok hosszú időn keresztül történő tárolása, adatok biztonsága meghibásodásokkal, illetéktelen hozzáférőkkel szemben, hatékony adatbázis-hozzáférés,  egyszerre több felhasználó egyidejű hozzáférésének biztosítása. Példa: banki rendszerek (még a hőskorszakból).

Történelem I. Legelőször olyan helyzetekben alkalmaztak ABKR-t (adatbáziskezelő-rendszert), ahol sok kicsi adatelem szerepelt, sokan akartak hozzáférni az adatokhoz egyszerre és gyakoriak voltak a módosítások (a banki rendszerek mellett még pl. repülőgép helyfoglalás). Az első modellek: hierarchikus és hálós adatmodell, az előbbi fa-, utóbbi gráfszerkezetben ábrázolta az adatokat. A modelleket végül szabványosították CODASYL jelentésben (Comitee on Data Systems and Languages). Hátrányuk: nem támogattak magasabb szintű lekérdezőnyelvet (pl. add meg, hogy Sziszi számláin összesen mennyi pénz van), hanem csak a mutatók mentén pontról-pontra lehetett haladni a gráfban, minden lekérdezés külön programkódot igényelt.

Történelem II. Ted Codd 1970-ban publikált egy cikket, amelyben azt javasolta, hogy az adatokat táblázatokban, relációkban tárolják. Az ötlet, habár igen egyszerűnek tűnik, meglepően sikeresnek bizonyult, a 90-es évek elejére a relációs adatbázisok lettek a legelterjedtebbek rendszerek. Egyik fő előnyük, hogy lehetővé teszik az adatok magasszintű programnyelvvel, SQL (Structured Query Language) történő lekérdezését:  pl. Sziszi számláin összesen mennyi pénz van. Kell egy művelet, ahol a megfelelő sorokat választjuk ki: név = ‘Sziszi’, kell egy másik, ahol a kívánt oszlopot (összeg), végül az oszlopban lévő számokat összegezni kell. Az SQL-ben ez három utasítás, s az implementációval nem kell törődnünk, sem azzal, hogy az adatokat valójában miként tárolja a rendszer.

Egy példa... névszámla_azonösszeg SzisziSZ PetiSZ SzisziSZ

Mostani irányvonalak A rendszerek már nem csupán egyszerű adatok tárolására, hatékony lekérdezésére stb. képesek, hanem igen összetett adatokat is hatékonyan kezelnek (a felsoroltakon kívül (Google stb.) pl. térinformatikai rendszerek). Egyre nagyobb mennyiségű adatot kell eltárolni. Ma már egyáltalán nem számít kirívó esetnek, ha egy vállalat terabájtnyi adatot (10 12 ) tárol, de vannak petabájtnyi (10 15 ) adattal dolgozó rendszerek. Peer-to-peer fájlmegosztó rendszerek. Több adatbázis fölé egy „összefogó” adatbázis felépítése (adattárház, middleware).