A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból jelentős
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
A Tisza szabályozása.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Városok és a vizek.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vízminőség-védelem –15. ea.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Tavak, tározók rehabilitációja
Felszín alatti vizek védelme
A Víz-Keretirányelv lényege, célja és a felszíni és felszín alatti vizek állapota Clement Adrienne BME.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
„ VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A MÁSODIK ORSZÁGOS VÍZGYŰJTŐ -GAZDÁLKODÁSI TERV STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 BEMUTATÁSA Tahy Ágnes.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A VGT2-BEN AZ ÉDUVIZIG TERÜLETÉT ÉRINTŐ.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A DÉL-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS FÓRUMA Vízgyűjtő-gazdálkodási.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME,
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS FÓRUMA Vízgyűjtő-gazdálkodási.
BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS FÓRUMA Vízgyűjtő-gazdálkodási.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA területi FÓRUM Gyula, augusztus 4. A Felszíni vizek minősítése (jelentős terhelések, hatásuk)
Magyarország vízrajza
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A VGT 2-ben a KÖTIVIZIG területét érintő víztestek minősítése (terhelések és hatásai) TERÜLETI FÓRUM Előadó: Háfra Mátyás osztályvezető ________________________________________ Szolnok, 2015.08.03. KÖTIVIZIG

AZ ALEGYSÉG SZINTŰ TERVEZÉS VGT1 Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése AZ ALEGYSÉG SZINTŰ TERVEZÉS VGT1

„A víz élet, gondozzuk közösen!” A Víz Keretirányelv népszerűsítésének hazai jelmondata és média arculata. 1127/2010 (V.21). Kormányhatározat 1042/2012. (II.23). Kormányhatározat

Víztestek bemutatása (KÖTIVIZIG) Vízfolyás víztestek: Állóvizek: Harangzugi-I. csatorna Alcsi Holt-Tisza Kakat-csatorna Cibakházi Holt-Tisza Karcagi-I. csatorna Cserőközi Holt-Tisza Mirhó-Gyolcsi-csatorna Fegyverneki Holt-Tisza Nagyfoki-I. csatorna Gyova-Mámai Holt-Tisza Nagykunsági-főcsatorna Halásztelek-Túrtő-Harcsás Holt-Körös Nagykunsági-főcsatorna keleti ág Szajoli Holt-Tisza Zagyva folyó (alsó szakasz) Tiszaugi Holt-Tisza Tiszafüredi öntöző-főcsatorna Tisza-tó – Abádszalóki-öböl NK-III-2. öntözőcsatorna Tisza-tó – Poroszlói-medence Szajoli-I. csatorna (Tinóka-ér) Tisza-tó – Sarudi-medence Tisza Kiskörétől Hármas-Körösig Tisza-tó – Tiszavalki-medence Tiszabői-csatorna Tisza Tiszabábolnától Kisköréig Tiszaderzsi-csatorna Kecskeri-tározó Villogó-csatorna X. tározó Gerje csatorna Kanyari Holt-Tisza Perje csatorna Harangzugi Holt-Körös Peitsik csatorna Tiszakécskei Holt-Tisza Közös csatorna Györgyéri halastavak Körös-ér Sjfoki csatorna Hanyi csatorna Német-ér Milléri csatorna Jászsági öntöző csatorna Tisza Kiskörétől Csongrádig Tisza tó Természetes 13 Erősen módosított 21 Mesterséges 7

Vízfolyás víztestek minősítése

Vízfolyás víztestek minősítése Vízfolyás víztestek: Állóvizek: F.K. B. F.K. B. Harangzugi-I. csatorna 2 2 Alcsi Holt-Tisza 2 4 Kakat-csatorna 4 2 Cibakházi Holt-Tisza 3 2 Karcagi-I. csatorna 1 1 Cserőközi Holt-Tisza 3 2 Mirhó-Gyolcsi-csatorna 2 2 Fegyverneki Holt-Tisza 3 3 Nagyfoki-I. csatorna 3 3 Gyova-Mámai Holt-Tisza na. na. Nagykunsági-főcsatorna 4 4 Halásztelek-Túrtő-Harcsás Holt-Körös 4 4 Nagykunsági-főcsatorna keleti ág 4 4 Szajoli Holt-Tisza 3 2 Zagyva folyó 3 3 Tiszaugi Holt-Tisza na. na. Tiszafüredi öntöző-főcsatorna 4 4 Tisza-tó – Abádszalóki-öböl NK-III-2. öntözőcsatorna 4 4 Tisza-tó – Poroszlói-medence Szajoli-I. csatorna (Tinóka-ér) 2 2 Tisza-tó – Sarudi-medence 4 4 Tisza Kiskörétől Hármas-Körösig 4 3 Tisza-tó – Tiszavalki-medence Tiszabői-csatorna na. na. Tisza Tiszabábolnától Kisköréig Tiszaderzsi-csatorna 3 3 Kecskeri-tározó na. na. Villogó-csatorna 4 3 X. tározó na. na. Gerje csatorna 3 2 Kanyari Holt-Tisza 3 3 Perje csatorna 1 2 Harangzugi Holt-Körös 3 3 Peitsik csatorna 3 2 Tiszakécskei Holt-Tisza na. na. Közös csatorna 2 2 Györgyéri halastavak 3 3 Körös-ér 2 2 Sjfoki csatorna 1 2 Hanyi csatorna na. na. Német-ér 2 2 Milléri csatorna 4 2 Jászsági öntöző csatorna 4 4 Tisza Kiskörétől Csongrádig 4 4

Vízfolyás víztestek minősítése

Állóvíztestek minősítése

Jelentős vízgazdálkodási problémák (terhelések) Vízfolyások 1. Szabályozottság A természetestől eltérő vízjárási viszonyok megváltoztatása (morfológia) Ármentesítés (szabályozás, vízfolyások hidromorfológiájának megváltoztatása) Belvízmentesítés (mezőgazdasági és települési igény) Öntözési igények kielégítése Rendezett mederforma (egyenes szakaszok, morfológia) Nem fenntartó kotrás, növényirtás Hosszirányú szabályozottság (belvízvédelem és járulékos hasznosítások) 2. Károsodott védett természetvédelmi területek Hosszirányú átjárhatóság nem biztosított Szikes tavak lecsapolásra kerültek Pusztai vizes élőhelyek lecsapolásra kerültek 3. Só és hőterhelés, turizmus A termálfürdők használt vizeinek bevezetése a felszíni vizekbe (só terhelés)

Jelentős vízgazdálkodási problémák (terhelések) 4. Veszélyes anyagok Megjelenése a felszíni vizeinkben 5. Tápanyag és szervesanyag terhelés Mezőgazdasági diffúz szennyezés Pontszerű egyéb szennyezések (belterület, saját belső terhelés – főleg tavakban-, defláció) Tisztított kommunális koncentrált szennyvízbevezetés Belvíz bevezetés (időszaki minőségileg ellenőrizetlen lökésszerű terhelés) 6. Jelentős vízhasználatok - mezőgazdasági halastó öntözés állattenyésztés egyéb

Jelentős vízgazdálkodási problémák (terhelések) Állóvizek 1. Állóvizek szabályozottsága Parti zonáció hiányos Ismétlődő nyári vízkészlet problémák Partvédelem, nem megfelelő növényzet 2. Tápanyag és szervesanyag terhelés Belterületi csapadékvíz bevezetés Szennyezett üledék, belső terhelés Bel- és külterületi üdülőterületi diffúz szennyezés Halászati, horgászati tevékenységből adódó tápanyagterhelés Kommunális hulladék Csapadékvíz elvezetés

Kulcsproblémák Kiemelt víztestek (KÖTIVIZIG): Tisza: folyó és hullámtere, valamint a Tisza-tó feliszapolódása, a hullámtér benövényesedése, bányászati eredetű kadmium, cink, réz terhelés, a Szamos és a Kraszna minőségének hatása főleg a növényi tápanyagok tekintetében, a meglévő árvízkockázat miatti folyamatos beavatkozási kényszer Zagyva-Tarna vízrendszer: készlet hiány, holtágak vízpótlása részben megoldatlan, a duzzasztás felső hatásai az alsó szakaszra

Köszönöm a figyelmet!