JELZÉSI RENDSZEREK 2013 1.Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Optikai kábel.
Advertisements

A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
EuroScale Mobiltechnika Kft
Csík Zoltán Elektrikus T
Távbeszélő készülékek
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Váltóállítás egyedi inverterrel
A fényszabályozás alapjai
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
7.Fény- és sugárforrások valamint azok vezérlése Izzólámpák –Halogén izzók Kisnyomású gázkisülő lámpák –Kompakt fénycsövek –kisnyom. Na-lámpa Nagynyomású.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
7. Fény- és sugárforrások, előtétek, gyújtók
A korszerű áramellátó rendszerek kialakítási szempontjai
Félvezető fotodetektorok és napelemek elmélete és gyakorlati megvalósítása 2 dr. Mizsei János, 2006.
Az igazolás Igazolás (verification) Igazolás (verification) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Órajel előállítás Órajel.
Fenntartás, karbantartás
Előfizetői vezetékszakadás
Széchenyi István Egyetem
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Mire és hogyan alkalmazhatjuk a LEDeket?
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A villamos jel analízis módszer alkalmazása forgó gépek energetikai és diagnosztikai vizsgálata céljából Gyökér Gyula okl. vill. mérnök.
Az elektromágnes és alkalmazása
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Készítette: Fehér Péter 2/14E
Kisfeszültségű hálózatok méretezése
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Elektronikák megbízhatósága
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
BME Közlekedésautomatikai Tanszék
1. Milyen hosszú az iker Ganz-csuklós szerelvény?
Vállalati szintű energia audit
Okoskamera és megfigyelőrendszer
Optikai koncentráció félvezető napelemekhez Fogalma A hatásfok javulásának eredete A koncentrátorok gyakorlati megvalósítási lehetőségei Példák.
Rézkábel hibái.
Decentralizált energiaellátás
Az elektromos fogyasztók ellenállása
Megbízhatóság és biztonság tervezése
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Fő alkalmazási területek
Rétlaki Győző TEB Központ
Emelt sebesség Alapok Rétlaki Győző TEB Központ.
JELZÉSI RENDSZEREK 2013 Követelmények, osztályozás
Rétlaki Győző TEB Központ
Biztosítóberendezések szerkesztése
Biztosítóberendezések szerkesztése
Rétlaki Győző TEB Központ
Emelt sebesség Állomási sorompó
Biztosítóberendezések karbantartása
Dominó - 70 Szerkezeti elemek
Rétlaki Győző TEB Központ
Biztosítóberendezések szerkesztése 3
VASÚTI IRÁNYÍTÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK I.
Villamos energia rendszer
I NNOVÁCIÓ A KÖZVILÁGÍTÁSBAN A SUNSET SMART HAZAI FEJLESZTÉSŰ INTELLIGENS LED- ES KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER Vargáné Kaiser Katalin-Manzéger Illés
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
7.Fény- és sugárforrások valamint azok vezérlése Izzólámpák –Halogén izzók Kisnyomású gázkisülő lámpák –Kompakt fénycsövek –kisnyom. Na-lámpa Nagynyomású.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
2. Világítási hálózatok méretezése
Energiahatékony LED fényforrások
Előadás másolata:

JELZÉSI RENDSZEREK Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia, korlátozott üzemmódok 5.Jelzési rendszer példák

22 Jelzők vezérlése és ellenőrzése

Fényjelzők izzólámpával Az izzólámpák mai alkalmazásának alapja az ellenőrzés egyszerűsége feltételezhető, hogy akkor és csak akkor világítanak, ha áram folyik át az izzószálon Élettartam növelés a lámpát csak akkor kapcsolják be, ha vonat közeledik (főként Észak-Amerika) az izzókat a névlegesnél kisebb árammal üzemeltetik (főként Európa)

Jelzőizzó áramköre Közvetlen táplálás a belsőtérről (távolságtól függő feszültséggel) –soros ellenőrző jelfogó (áramrelé) érzékeli az izzószál áramát A veszteségek csökkentésére gyakran –nagy feszültségű táplálás a belsőtértől a jelzőig –a feszültség letranszformálása a helyszínen Méretezési feltételek –izzószál szakadás esetén a szivárgási áram ne legyen olyan nagy, hogy az ellenőrző jelfogó ne tudjon elejteni –még távoli rövidzár esetén is az áram elegendően nagy legyen, hogy az olvadó biztosító, illetve a kismegszakító megszakítsa az áramkört, és az ellenőrző jelfogó elejtsen –mindkét feltétel korlátozza a kábelhosszat (tipikus 5-10 km)

Korszerű táplálási megoldás A belsőtértől az egyes jelzőkig csak információátvitel Táplálás közvetlenül a jelzőnél külön energia körvezetékről Előnyök –a belsőtér és a jelzők közötti távolság tetszőlegesen nagy lehet –megtakarítás az energiakábel anyagköltségben jelzőnkénti sugaras táplálás helyett egyetlen körvezeték Hátrányok –az ellenőrző áramkör kevésbé egyszerű –az információátvitel külön kábelt igényel

LED jelzők jellemzői Az izzólámpáknál alkalmazott feltételezés itt nem érvényes –a LED-ek fokozatosan romlanak, fénykibocsátásuk csökken, de energiafogyasztásuk nem – villamosan nem érzékelhető a romlás Ugyanakkor a LED-ek leépülése többé-kevésbé megjósolható, és annak valószínűsége, hogy egy LED egy meghatározott időszakon belül teljesen meghibásodik, csekély Az ellenőrzés megvalósítása és a biztonság elérése gyártónként eltérő

LED jelzők biztonsága, előnyei A biztonság arra alapítható, hogy egy bizonyos mértékű (részleges) meghibásodás (a LED-ek adott hányada tönkrement és a maradék LED-ek leépülése megjósolható) tolerálható, –mert a jelző még továbbra is biztonsággal megfigyelhető (kockázatelemzés) Ehhez az elvhez fix időnkénti teljes csere is tartozik (kb. 10 év) LED-es jelzők előnyei –hosszabb élettartam –könnyebb karbantartás az előre kiszámítható karbantartási idők miatt –fantom fények elleni védettség –kisebb energiafogyasztás