Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)
Előzmények, jellemzők 60.000 munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó, Több, mint 500.000 t élőbaromfi termelés és feldolgozás, Több, mint 1 Mrd étkezési tojástermelés, Alapanyag termelésben több, mint 400 Mrd Ft, feldolgozott baromfitermékként több, mint 800 Mrd Ft termelési érték.
A baromfiágazat éves költségvetési befizetése (ÁFA nélkül) Alapanyag termelés szinten adóteljesítés (Ft/kg) Feldolgozás, tovább feldolgozás szinten adóteljesítés (Ft/Kg) 2012. évi termelt mennyiség 2012. évi ágazati adóteljesítés (összesen) Csirke 12 19,38 290.000 t 9 100 200 000 Ft Pulyka 10,53 48 110.000 t 6 438 300 000 Ft P. kacsa 15 27,77 61.000 t 2 608 970 000 Ft P. liba 21,57 18.000 t 658 260 000 Ft Hízott lúd és kacsa 18 45 28.000 t 1 764 000 000 Ft Étkezési tojás 27,4 (1,52 Ft/db) 1,2 Mrd db 1 824 000 000 Ft Egyéb ágazati teljesítmény A háztáji saját fogyasztásra értékesített napos állatok, takarmányok, gyógyszer, vitamin, egyéb szolgáltatások ÁFA befizetése 90.000 t 6 300 000 000 Ft Összesen: 597.000 t 28. 693.730.000 Ft
A húscsibe 300 ezer tonna élőállat felvásárlás Termelés növekedése Koncentráció (volumen növekedés a termék- előállítás egyes szakaszain) Specializáció (hibridre, takarmányra, állategészségügyi rendszerre) Éves szinten a fajlagos mutatókból adódó kiesés mintegy 13Mrd Ft (takarmány értékesítés 8 Mrd, rotáció 3,6 Mrd, energia felhasználás 1,4 Mrd, elhullás 0,2 Mrd) 40Ft/kg „lehetőség”
Pulyka 112 ezer tonna felvásárlás, A Dunántúlon megszűnt alapanyag termelés és vágás, 30%-os termeléscsökkenés (2013-ra), Genetikai elfutott a termelési gyakorlat mellett. Fajlagos mutatókból adódó kiesés 4-5 Mrd Ft Egy kilogramm élőpulykán akár 40 Ft „lehetőség”.
Kacsa 70 ezer tonna termelés, Pecsenye - csirkéhez, pulykához hasonló hasonló hatékonysági problémák, Hízott – versenytársunk Franciaország, Bulgária
Lúd 30 ezer tonna éves termelés Nincs kiforrott genotípus (ez egyben lehetőség is) Hungaricum (?) – Nemzeti Értéktár része a hízott áru Egységes Minőségbiztosítás hiánya Állatvédelem
Étkezési tojás Technológia váltás Állomány csökkenés Import nyomás Fekete gazdaság
Vágóüzemi technológia- fejlesztés, termékfejlesztés, piacfejlesztés A baromfiágazat fejlesztési, beruházási igénye, termékpályánként (Mrd Ft) Beruházási igény Tenyésztés Szülőpár állományok épület technológia Keltetés Végtermék előállítás Végtermék előállítás, Vágóüzemi technológia- fejlesztés, termékfejlesztés, piacfejlesztés Húscsibe 140 5 12 30 20 38 Pulyka 55 - 3 2 23 9 16 Lúd 35 8 4 7 Kacsa 50 1 28 Étkezési tojás 6 Összesen 315 17 14 19 42 91 56 71
Fontos lépések Statisztikai rendszerek és számok egységesítése, Szakmai ismeretek termelésbe történő eljuttatása (vagy továbbítása - Open Dag) Gyakorlatorientált, speciális kutatások tenyésztés, takarmányozás, technológia fejlesztés és menedzsment területén.
A pozitív jövőkép A jelenlegi 60 ezer fős foglalkoztatotti létszám a program végére 10 – 12 ezer fővel bővül. Az alacsony önköltségű, jó minőségű és versenyképes baromfitermékeinkkel kiszorítjuk az import termékeket, amely egyben élelmiszerbiztonsági kérdés is. A beruházás, építés 5 – 7 évében jelentős hazai építőipari kapacitást köt le, kalkulációink szerint évente 5 – 7 ezer építő- és szerelőipari munkaerő kapacitást generálnak a nagyarányú fejlesztések. Az ágazat adóteljesítménye, azaz a költségvetésbe befizetett jelenlegi évi 30 Mrd Ft-ja, 38 – 40 Mrd Ft-ra fog növekedni a többlettermelés eredményeként. Magyarország az egy főre jutó baromfiexport tekintetében Európa vezető országa lehet.