Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A baromfiágazat stratégiája Túlélési esély vagy kitörési pont?
Depóniagáz, mint üzemanyag
A RÓNA-JUH Klaszter a JUHINNOV Platform haszonélvezője Monori István RJK elnök Budapest.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Teljesítménytervezés
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Versenyelemzés 8.fejezet.
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A gazdasági fejlettség mutatói
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Versenytársból partner
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
Vállalkozói szerkezet, földhasználat. Szerkezet jellemezhető hasznosított föld területtel hasznosított föld területtel ágazatok szerint ( növényt., állatteny.,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
A magyar mezőgazdaság szerkezete
I. Baromfitenyésztés előadás
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
9. fejezet Megjelenés a nemzetközi piacon
A magyarországi papírgyártás gazdasági környezete a Hamburger Hungária szemszögéből Dr. Szikla Zoltán február 3.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Kihívások a tojáságazat előtt
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Dr. Csorbai Attila: A magyar baromfiágazat jellemzői, lehetséges jövőképe (az ágazati stratégia)

Előzmények, jellemzők 60.000 munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó, Több, mint 500.000 t élőbaromfi termelés és feldolgozás, Több, mint 1 Mrd étkezési tojástermelés, Alapanyag termelésben több, mint 400 Mrd Ft, feldolgozott baromfitermékként több, mint 800 Mrd Ft termelési érték.

A baromfiágazat éves költségvetési befizetése (ÁFA nélkül)   Alapanyag termelés szinten adóteljesítés (Ft/kg) Feldolgozás, tovább feldolgozás szinten adóteljesítés (Ft/Kg) 2012. évi termelt mennyiség 2012. évi ágazati adóteljesítés (összesen) Csirke 12 19,38 290.000 t 9 100 200 000 Ft Pulyka 10,53 48 110.000 t 6 438 300 000 Ft P. kacsa 15 27,77 61.000 t 2 608 970 000 Ft P. liba 21,57 18.000 t 658 260 000 Ft Hízott lúd és kacsa 18 45 28.000 t 1 764 000 000 Ft Étkezési tojás 27,4 (1,52 Ft/db) 1,2 Mrd db 1 824 000 000 Ft Egyéb ágazati teljesítmény A háztáji saját fogyasztásra értékesített napos állatok, takarmányok, gyógyszer, vitamin, egyéb szolgáltatások ÁFA befizetése 90.000 t 6 300 000 000 Ft Összesen: 597.000 t 28. 693.730.000 Ft

A húscsibe 300 ezer tonna élőállat felvásárlás Termelés növekedése Koncentráció (volumen növekedés a termék- előállítás egyes szakaszain) Specializáció (hibridre, takarmányra, állategészségügyi rendszerre) Éves szinten a fajlagos mutatókból adódó kiesés mintegy 13Mrd Ft (takarmány értékesítés 8 Mrd, rotáció 3,6 Mrd, energia felhasználás 1,4 Mrd, elhullás 0,2 Mrd) 40Ft/kg „lehetőség”

Pulyka 112 ezer tonna felvásárlás, A Dunántúlon megszűnt alapanyag termelés és vágás, 30%-os termeléscsökkenés (2013-ra), Genetikai elfutott a termelési gyakorlat mellett. Fajlagos mutatókból adódó kiesés 4-5 Mrd Ft Egy kilogramm élőpulykán akár 40 Ft „lehetőség”.

Kacsa 70 ezer tonna termelés, Pecsenye - csirkéhez, pulykához hasonló hasonló hatékonysági problémák, Hízott – versenytársunk Franciaország, Bulgária

Lúd 30 ezer tonna éves termelés Nincs kiforrott genotípus (ez egyben lehetőség is) Hungaricum (?) – Nemzeti Értéktár része a hízott áru Egységes Minőségbiztosítás hiánya Állatvédelem

Étkezési tojás Technológia váltás Állomány csökkenés Import nyomás Fekete gazdaság

Vágóüzemi technológia- fejlesztés, termékfejlesztés, piacfejlesztés A baromfiágazat fejlesztési, beruházási igénye, termékpályánként (Mrd Ft) Beruházási igény Tenyésztés Szülőpár állományok épület technológia Keltetés Végtermék előállítás Végtermék előállítás, Vágóüzemi technológia- fejlesztés, termékfejlesztés, piacfejlesztés Húscsibe 140 5 12 30 20 38 Pulyka 55 - 3 2 23 9 16 Lúd 35 8 4 7 Kacsa 50 1 28 Étkezési tojás 6 Összesen 315 17 14 19 42 91 56 71

Fontos lépések Statisztikai rendszerek és számok egységesítése, Szakmai ismeretek termelésbe történő eljuttatása (vagy továbbítása - Open Dag) Gyakorlatorientált, speciális kutatások tenyésztés, takarmányozás, technológia fejlesztés és menedzsment területén.

A pozitív jövőkép A jelenlegi 60 ezer fős foglalkoztatotti létszám a program végére 10 – 12 ezer fővel bővül.  Az alacsony önköltségű, jó minőségű és versenyképes baromfitermékeinkkel kiszorítjuk az import termékeket, amely egyben élelmiszerbiztonsági kérdés is. A beruházás, építés 5 – 7 évében jelentős hazai építőipari kapacitást köt le, kalkulációink szerint évente 5 – 7 ezer építő- és szerelőipari munkaerő kapacitást generálnak a nagyarányú fejlesztések. Az ágazat adóteljesítménye, azaz a költségvetésbe befizetett jelenlegi évi 30 Mrd Ft-ja, 38 – 40 Mrd Ft-ra fog növekedni a többlettermelés eredményeként. Magyarország az egy főre jutó baromfiexport tekintetében Európa vezető országa lehet.