Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Az 1. világháború.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Arcanum Digitális Tudománytár Plusz
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Roma Sajtóközpont tevékenysége és archívuma
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség. Előzmények, célok:  Az országban több mint 400 ezer felsőoktatási hallgató van.  A felsőoktatási területhez.
Monor, október 12. Paulovits Erika
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
A hazai számítástechnika bölcsőjénél Dömölki Bálint Kovács Győző emlékkonferencia, 2013 május 29.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
Készítette: Németh Sándor
A négy világháború története 109.
Magyarország az első világháborúban
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
A dokumentumrögzítés története:
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Szeged az első világháborúban
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Rendezvényszervezés II. Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
 Európai Digitális könyvtár (EDK)-2008  Angol nyelven  Europeana iroda a Holland Nemzeti könyvtárban kapott helyet  Digitális dokumentumok leírásai.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Egyetemi Díszünnepségek Sopron
„Életre kelt” tárgyak, képek
Bevezetés a szövegszerkesztésbe
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Szakrális emlékek Tarjánban
A kivételes hatalom joga Magyarországon
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
IN MEMORIAM Dr. FARKAS JENŐ
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Digitális tankönyvtár
A digitálisan született tartalmak megőrzése
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Egy adattár születésének műhely titkai Ifj. Sarkady Sándor: Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár Levéltár főigazgató

 Az I világháborúban a Magyar Királyság területéről 3,5 millió embert mozgósítottak  Hősi halottaink száma: fő  A jelenlegi kutatások szerint az Alma Máternek (egyetem) 81 hősi halottja volt között  1927-es emléktáblánkon 71 név volt felvésve eredetileg  Rgy egész nemzedék tragédiája volt 1914 véres nyara….

Egy adattár elkészítése még a 21. század digitális korszakában is nagyon sok kutatást és utánajárást igénylő munka két éve tartó kutató munka után sem mondhatjuk, hogy befejeztük a kutatást…

A kutatás forrásai csoportosíthatók: Tárgyi emlék: Emléktáblánk, felavatva szeptember 25. (Hladonik István, Fekete Zoltán) A fotón a tábla kerete még meg van 1. NymE KL: A főiskolai Főkönyvei és gyér iktatott iratanyaga 2. NyME KL ún. Rektori kérdőívek 1915, 1916, Hadtörténeti források Kriegsarchiv, Bécs HM HIL Budapest 4. A korabeli periodikák (szaklapok, napilapok, hírlapok, képes hetilapok) 5. A két világháború között megjelent alakulat könyvek 6 Az elérhető digitális adattárak 7. Magántulajdonban lévő dokumentumok (ún. saját források) 8. fényképek

Kutatást gátló tényezők: A Főiskola főkönyve elsődleges forrás de… között az iktatott iratanyag 80%-a hiányzik (menekülés, kallódás) A rektori kérdőívek egy részét nem töltötték ki A lajstromok nyomtatása 1919 februárjában megszakad… A HIL –ban 41 millió kartont semmisítettek meg…( ben) A Kriegsarchiv lefedettsége sem teljes 85-90% Az ezredek és egységek egy részének készült csak alakulatkönyve (óriási a különbség a kötetek között!)

A digitális adattárak vizsgálata: A Cseh nemzeti Könyvtár – Kramerius. Az összes ny. veszteségi lajstrom gépen (ingyenes) Mo-n egyetlen sorozat van bekötve ! (FSZEK) Az osztrák nemzeti periodika archívum: Anno (10 éve digitalizál! ingyenes) OÖL Landesbibliothek – legszebben digitalizál de… Arcanum on egyetlen lajstrom sincs digitalizálva (előfizetéses) témakörök DVD-én is Ft

A csehek jól-rosszul, de lefotóztak 709 Veszteség lajstromot oldalt 1,5 millió katona adatai kutatható így A keresés nehézkes Betű karakter felismerés… Ajtay István erdőmérnök- hallgató 23 évesen hősi halált halt…

Kramerius: Hirek a sebesültek és betegekről kiadatott 546 db digitalizált lajstrom oldal Egy sebesülésébe belehalt 20 éves tart. tizedes bánya- mérnök hallgató… ő nyugszik Selmecen

 Példa egy hallgató adatainak összeállítására:  Név: Bránszky József,  A nyomtatott hallgatói névsorok átnézése  A Főiskolai Főkönyv  Arcképe: Érdekes Újság III. évf. 40. sz. Hősök arcképe  Egyetlen kérdőívet róla édesapja töltötte ki (ütköző adatok a hősi halál dátumánál és a kitüntetéseknél)  Szaklap: Erdészeti lapok (édesapja adataival!)  Kitüntetési javaslata: Kriegsarchivból került a HMHIL- be másolatban  Sterbebücher, és 16. gy. e. alakulatkönyve

Választott fénykép illusztráció: Kalników rommá lőtt temploma 1915 (Egy százados pályaműve) Érdekes Újság III. évf. 37. sz. (saját gyűjt.)

Választott térkép illusztráció: Hősi halálának és eltemetésének színhelye:Kalników A Monarchia III. katonai felmérése, Orosz- Lengyelország ma Lengyelország (A hősi temetőnek ma már alig van nyoma)

Kópháza (Kojnof) horvát nyelvű hősi emlékfalán és emléktábláján 36 fő neve szerepel az elesettek között. Részben a 76-os cs. és kir. Valamint a 18-as honvéd és népfelkelő gyalogezred katonái voltak Ha sorsukat kutatjuk soha ne feledkezzünk meg a helybeli források kutatásáról! 1. Mit őrizhet a Historia Domus? 2. Mi maradt meg a családoknál a leszármazottaknál?