Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Advertisements

HR a Flextronics International sárvári telephelyén
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Energiatakarékos otthon
Tevékenység alapú költségszámítás
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
Seminar on Lyophilization Seminar on Lyophilization Budapest, Hungary
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
V. A készletezés logisztikája
dr. Szalay Beatrix osztályvezető
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT.
Aceton, butanol 2,3-butándiol
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Polimerkémia Poliaddíció dr. Molnárné Hamvas Lívia.
Előnyök és alkalmazási területek
Műszaki kerámiák mázazása – máztulajdonságok vizsgálata
Az anyagok közötti kötések
Az alternatív energia felhasználása
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Szén erősítésű kerámia kompozitok és grafit nanoréteg előállítása
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Minőségbiztosítás a szerelésben
Pécs május 13. Erdészeti biomassza használat és a jövő alternatív tüzelőanyagai - jelen helyzet, lehetőségek, veszélyek - dr. Német Béla, Csete Sándor,
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
A szálgyártási technológia hatása a bazaltszálak
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
ADSZORPCIÓ.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
H-2310 Szigetszentmiklós, Gyári út 70. Tel./Fax:
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Somoskői Gábor Froweld kft.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Molnár János,
A szerszámanyagok kiválasztása
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Varga Zoltán ügyvezető AGRIAPIPE Kft.. Agriapipe Kft. főbb tevékenységei: Szaktanácsadás Csővezetékek mechanikus tisztítása Csővezeték hálózatok vizsgálata.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Folírozott lemez gyártás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Operátor (betanított szerelő) munkatársakat.
Címkenyomtatás.
Gumiipari technikus.
Dr. Gáspár László és Bencze Zsolt KTI Nonprofit Kft.
Műszaki Anyagtudományi Kar, Kerámia- és Polimermérnöki Intézet
Agrár-környezetgazdálkodás
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Környezetvédelmi Műszaki-fejlesztési Program OMFB-01744/2000 nyilvántartási számú szerződés Szénszál vázanyagú, 3P gyanta kötőanyagú bélésanyagok, liner technológiák, csövek kifejlesztése A téma szakmai vezetője: Dr. Nagy Gábor

A téma előzményei (1) 1. A műgyanták családján belül az utóbbi 50 évben a poliuretánok és a poliizocianát-alapú anyagok fejlődtek a legdinamikusabban. 2. Magyarországon 1990 óta a Borsodchem Rt.-nél (BC) világszín- vonalú MDI-gyártás, 2001 óta TDI-gyártás is folyik. A két legfon- tosabb alapanyag termelése a BC-nél több mint tonna/év. 3. A 3P gyanták olyan vízüveg-poliizocianát (MDI és/vagy TDI alapú) rendszerek, amelyeket a Polinvent Kft. /PI/ fejlesztett ki, s amelyeket sz. magyar, sz. USA és sz. német szabadalmak védenek. 4. A környezetvédelmi célokra használt (elsősorban csatornák bontás - nélküli belső bélelésére) 3P gyantákból az elmúlt években a PI több mint 600 tonnát értékesített. Ezekkel ún. No Dig technológiákkal összesen több mint 200 ezer csatorna hibahelyet szüntettek meg, mind az öt kontinensen.

A téma előzményei (2) A 3P gyanták legfontosabb előnye más ismert műgyantákkal szemben: erősen önkioltó sajátosság, nagyobb vegyszer- és hőállóság, nedves építőanyagok felületére, illetve víz alatt is jól kötnek.

A téma előzményei (3) A 3P gyanták éves felhasználásának alakulása ( ):

A jelenlegi csatornabélelési eljárások hiányosságai 1.A műanyag szálakból készülő béléstömlők szilárdsági jellemzői tartós terhelés hatására a kívánatosnál meredekebben csökkennek. 2. Az üvegszálak vegyszerállósága elsősorban lúgos környezetben nem kielégítő. 3. Ipari üzemekben előforduló, tisztítatlan vagy magasabb hőmérsékletű szennyvizek esetén a jelenlegi megoldások alkalmazhatósága, élettartama bizonytalan. Javasolt megoldás: a 3P gyanta típusú kötőanyagok mellett kifogástalan hő- és vegyszerálló szénszál vázanyagok alkalmazása. 4. Az alkalmazott műgyanták általában nem felelnek meg a 2003-tól életbe lépő új egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek.

A legfontosabb célkitűzések Olyan új 3P gyanta kötőanyagú, részben vagy teljesen szénszál vázanyagú kompozitok kifejlesztése, amelyekkel: jobb minőségű bélésanyagok készíthetők a csatornák belső lokális javításakor, ezt neveztük el „Módosított ShortLiner eljárás”-nak, előregyártott, hosszú időn át tárolható, a helyszínen elektromos fűtéssel kitérhálósítható, ún. Prepreg PromptLiner bélések kifejlesztése és alkalmazási technológiájuk kidolgozása, tekercselt csövek és csőcsatlakozások kifejlesztése, amelyek fokozott hőállósággal, vegyszerállósággal és kedvezőbb környezetkockázati paraméterekkel rendelkeznek.

Fontosabb részfeladatok és eredmények (1) 1. A viszonylag olcsó, Zoltek gyártmányú szénszálak és szénszál tartalmú, epoxigyanta kötőanyagú kompozitok minőségi jellemzőinek sokoldalú vizsgálata, dokumentálása / I. Részjelentés/. Következtetés: a további fejlesztéshez a minimális mennyiségű epoxi sizing-al ellátott típus a legelőnyösebb. 2. A Zoltek gyártmányú, minimális epoxigyanta írezőszerrel ellátott szénszálköteg utóimpregnálására olyan új írezőszert fejlesztettünk ki, amely tapadóhidat képez az eredeti sizing és a későbbi 3P alapú gyantamátrix között / II. Részjelentés /. 3. Olyan újraírezésre és unidirekcionális prepreg szalag előállítására alkalmas nagylaboratóriumi berendezést terveztünk és állítottunk üzembe, amellyel a félüzemi technológiai kísérletekhez is elegendő mintaanyagok készíthetők / II. Részjelentés /.

Fontosabb részfeladatok és eredmények (2) A Zoltek gyártmányú szénszálak és az ezekből készült kompozit tört felületének pásztázó elektronmikroszkópos felvételei

Fontosabb részfeladatok és eredmények (3) A PI gyáli telephelyén létrehozott, szénszál roving újraírezésére és prepreg szalagok előállítására alkalmas berendezés kipróbálás közben

Fontosabb részfeladatok és eredmények (4) 4. A Prepreg PromptLiner technológiához is alkalmas unikális fűtőberendezést és fűtőbetéteket fejlesztettünk ki, amelyek üzemszerű ellenőrzése Németországban és Lengyelországban megkezdődött. /Ezek itt a helyszínen megtekinthetők./ 5. Új típusú, latens, szobahőmérsékleten stabil 3P gyantákat állítottunk elő, amelyek a bélésanyagok előregyárthatóságát biztosítják. 6. A K+F munka során, vállalásainkon túl, olyan új katalizátor családra bukkantunk, amely segítségével további húsz évre biztosíthatjuk a termékeink szabadalmi oltalmát, s ezek a legszigorúbb környezet- védelmi igények kielégítését is lehetővé teszik.

Szerződéses kötelezettségeink, az eredmények hasznosíthatósága 1. A szerődést minden valószínűség szerint, határidőre teljesítjük. 3.Fokozott igény jelentkezik a Prepreg PromptLiner eljárás egyik változata iránt az optikai szálak és mikrokábelek rögzítési technológiá- jánál, erre most kötünk további K+F szerződést, az AIF /Berlin/ támogatásával, az Epros Gmbh-val. 4. Ugyancsak fokozott igény jelentkezik a nagy hőállóságú speciális csövek, héjszerkezetek és bevonatok iránt. A Fraunhofer Institut für Chemische Technologie /ICT, Pfinztal/ képviselői ez ügyben márciusban megkerestek bennünket, a tárgyalások második fordulójára május elején kerül sor Németországban. 2. Nyugat-Európában és USA-ban a piaci igények részleges módosulása miatt eredményeink gyakorlati hasznosításában is lesz módosulás, a három évvel korábbi terveinkhez képest.