A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vizek minősége
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Felszíni vizek minősége
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM, TERHELÉSCSÖKKENTÉS ORSZÁGOS.
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Talajok konkrét természetvédelme
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM, TERHELÉSCSÖKKENTÉS ORSZÁGOS FÓRUM DR. SZILÁGYI FERENC (BME VKKT): A HALGAZDASÁGOT ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK: JÓ HALÁSZATI ÉS HORGÁSZATI GYAKORLAT A VGT-BEN

A HALÁSZAT JELENTŐSÉGE Kb ember megélhetésének forrása. Évi t haltermelés, sok megy exportra millárd Ft/év termelési érték (állattenyésztés 2,5-3,0 %-a) Extenzív haltenyésztés a legfontosabb (mesterséges tavak + tározók). Intenzív „halgyárak” szerepe nőhet a jövőben. Fejlesztések szükségesek (állag + technológia + mennyiség + irányváltás).

A HORGÁSZAT JELENTŐSÉGE Kb – ember hobbija. Kb tonna/év fogás Háztartások 10 %-ában jelentős a halfogyasztás. Ökológiai hatásai jelentősek (negatív és pozitív is). Horgásztavak tájesztétikai szerepe fontos. Sok tó magántulajdonban van. Sok bányatavat hasznosítanak így. Gazdasági jelentősége nagyobb, mint a kifogott hal értéke (horgászturizmus). Horgászturizmus fontossága és komfortigénye növekvő.

ELVI PROBLÉMÁK Mesterséges és erősen módosított víztestek halgazdálkodási használata. Mesterséges tavak és völgyzárógátas tározók (erősen módosított folyóvizek, illetve önálló tó víztestek) megkülönböztetett kezelése a VKI-ban. A mesterséges körtöltéses alföldi halastavak kivonása a VKI-ból. Az oldaltározós halastavak maradtak a VKI-ban. Miért ne lehetne üzemi területként kezelni a halastavakat, és csővégi ellenőrzéssel szabályozni? Ökológiai potenciál és az extenzív haltermelés összeegyeztetése halastavakban. Halgazdálkodás kontra természetvédelem (minden halastó és horgászvíz). Halgazdálkodás kontra fürdőzés (természetes vizek).

SAJÁTOSSÁGOK Pozitívumok és negatívumok együttes jelenléte. Halászat, mint terhelő forrás (?) Halastó mint szennyezőanyag eltávolító (?) Halastó, mint a természetvédelmet segítő eszköz (?) Halászat, mint a biomanipuláció eszköze (?) Ökológiai szempontok figyelembe vétele a halászatban (JTGY + 133/2013-as VM rendelet). Halastavak tájesztétikai szerepe (?) A VKI-s és a halászati intézkedések összehangolása szükséges és nem lehetetlen. Sok halastó rekonstrukcióra szorul.

HALGAZDÁLKODÁS HATÁSA A VÍZMINŐSÉGRE

HALGAZDÁLKODÁS ÉS TERMÉSZETVÉDELEM A JTGY a tavi halgazdálkodásra vonatkozik, egyéb szempontokat részben figyelembe vesz. Jó halászati és horgászati gyakorlat elemeit a 133/2013-as VM rendelet tartalmazza: –Halmentés. –Védett és őshonos fajok védelme. –Invazív fajok visszaszorítása. –Kíméleti terület kijelölése. –Halállományt veszélyeztető fajok ritkításának korlátozása. –Halászati és horgászati tilalom kijelölése. –Méretkorlátozások. –Telepítések szabályozása. –Halászat és horgászat rendjének szabályozása. –Halegészségügyi intézkedések. –Tömeges halpusztulás kezelése. –Dokumentálás és monitoring.

HALGAZDÁLKODÁS ÉS TERMÉSZETVÉDELEM Természetvédelmi előnyök: Vízkormányzás és nádgazdálkodás szabályozása (fészkelő helyek és értékes növényfajok védelme). Élettér védett és veszélyeztetett állat- és növényfajok számára. Takarmányozás és trágyázás korlátozásával a produktivitás maximumának megállapítása. Madárriasztás korlátozása. Fertőtlenítő és egyéb vízkezelő szerek korlátozása (pl. meszezés). Bevétel kiesések gazdasági kompenzálása (megfelelő pályázati struktúra kialakításával). Környezettudatos szemlélet terjesztése. Szelektív halászat.

HALGAZDÁLKODÁS ÉS FÜRDŐZÉS Sajátosságok: Extenzív halastavakban nem szabad fürdeni. Egészségügyi kockázat a halgazdálkodás miatt. Produktivitás és fürdőzés vízminőségi követelményei ellentétesek (pl. tatai Öreg-tó). Vízminőséget javító halszerkezet kialakítható (többfajú arányos telepítési struktúra). Fürdőzők zavarhatják a halgazdálkodást (főként a horgászatot).

HALÁSZAT ÉS HORGÁSZAT Sajátosságok: A két ágazat ugyanarra a természeti erőforrásra „hajt”. Horgászat érdekérvényesítő képessége jó = halászat tiltása (Velencei-tó, majd Balaton, 2016-tól a völgyzárógátas tározók). A természetes vízi halászat és a horgászat kb. azonos fogáseredményű. Ellenőrzés fontossága.

MŰSZAKI PROBLÉMÁK A VKI KAPCSÁN Átjárhatóság korlátozása (duzzasztások). Zavartalantól eltérő halösszetétel és koreloszlás. Parti sáv, zonáció, zavartsága (hiánya?). Szennyezőanyag bevitel (etetés, trágyázás). A halastó alvízi és felvízi ökológiai hatásai jelentősek. A hidrológiai viszonyok jelentős megváltozása (vízkivétel és vízbetáplálás). Védőzóna hiánya a parti sávban (mezőgazdasági terhelés, tápanyag és mikroszennyezők). Behurcolt és betelepített fajok nagy száma. A halas- és horgásztavak tájesztétikai szerepe (?) Hulladékprobléma (horgászat).

INTÉZKEDÉSEK (MŰSZAKI) Jó tógazdasági gyakorlat 2006-tól (JTGY). A Halászati Törvény 2013-as módosítása (2013. évi CII. Törvény), és az erre épülő 133-as VM rendelet az ökológiai szempontok figyelembe vételéről („Jó Halgazdálkodási Gyakorlat”) Hosszirányú átjárhatóság (hallépcső, oldalcsatorna, surrantó, duzzasztó üzemeltetés módosítása). Meder rehabilitáció (parti sáv + kotrás) Völgyzárógátas halastavak by pass-ra állítása. Tájképi szempontok figyelembe vétele (pl. parti védőzóna). Invazív és tájidegen fajok visszaszorítása Ökológiai vízigény biztosítása az alvizen KÉRDÉS: „KI FIZETI A RÉVÉSZT?”

INTÉZKEDÉSEK (GAZDASÁGI ÉS JOGI) Szennyező fizet elv helyes alkalmazása (befolyó és kifolyó terhelés különbsége alapján). Önálló támogatási rendszer kialakítása is szükséges az ökológiai állapot javítására. Védettség prioritást élvez (halgazdálkodás kontra természetvédelem, ivóvízbázis-védelem, stb.). Fejlesztések megtérülése kérdéses. A támogatási rendszer hiányosságai (magánszemélyek támogathatósága?). A horgászturizmus és egyéb rekreáció összekapcsolása (komplex programcsomagok). Jogszabályalkotás a gazdaságilag fontos fajok élőhelyének védelmére(?)

MEGVITATANDÓ KÉRDÉSEK Meglévő ellentétek kezelése (halászat, horgászat, vízgazdálkodás, természetvédelem, fürdőzés, vízbázis-védelem). A horgászat és a halászat ökológiai előnye, vagy szennyező szerepe. Javasolt intézkedések megvalósíthatósága. A jó ökológiai potenciál megállapítása. Alvízi és felvízi hatások fontossága és kezelése. A horgászat és a halászat fejlesztési irányai a VKI tükrében. Indokolt gazdasági szabályozási változtatások. Jogszabályi módosítási igények.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!