A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Budapest, A vízerő hasznosítása a Tiszán.
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni vizek minősége
Hidrológiai monitoringrendszerek
A folyók földrajza.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
Város energetikai ellátásának elemzése
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM, TERHELÉSCSÖKKENTÉS ORSZÁGOS.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Hidromorfológiai elváltozások kezelése a VKI tervezése során Módszertan és adatbázis Dávid Szilvia VKKI Vízgyűjtő-tervezési Osztály XXVII. Országos Vándorgyűlés.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Prof. Dr.-Ing. habil Szilárd SZABÓ, CSc. Miskolci Egyetem
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Magyarország vízrajza
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA, MEGVALÓSÍTÁSUK ÉS ÜZEMELTETÉSÜK ÖSSZEHANGOLÁSA A VKI ELŐÍRÁSAIVAL ÉS CÉLJAIVAL Simonffy Zoltán

EU – VKI – VÍZERŐMŰVEK A Víz Keretirányelv (VKI) fő célkitűzése a vizek jó állapotának elérése (ha ez nem lehetséges, akkor az adott feltételek mellett elérhető legjobb állapot) Általánosabban: elősegíteni a fenntartható vízhasználatokat A vízhasználatok körébe tartozik a vízerő-hasznosítás is. Vízenergia: megújuló energia, de a fenntarthatóság kérdéses Mit jelent ebben az esetben a fenntarthatóság? A műszaki megoldáson kívül környezeti hatások (átjárhatóság, hordalék, vízjárás), a költségek (drága beruházás) és társadalmi preferenciák (megvan-e a támogatás?) Jelentősége miatt kiemelten foglalkozik a témával az EU és az ICPDR is !!! EU-anyag: Vízerő-hasznosítás és a Víz Keretirányelv, CIS workshop 2007, EU- project, 2011 ICPDR: Alapelvek vízerő-hasznosításhoz 2013

EU – VKI – VÍZERŐMŰVEK Vízerő- művek VKI VGT intézkedések, követelmények igények, indokok Megújuló energia Megéri? Támogatás? Fórum, konzultáció….. Költség-haszon elemzés eredménye? (jelen, jövő) Átjárhatóság, A kedvezőtlen hatások mérséklése

A VÍZERŐ-HASZNOSÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÖKOLÓGIAI HATÁSOK DSIR: Hajtóerő: energiatermelés „Terhelés”: duzzasztás, csúcsrajáratás, átvezetés Állapot: vízhozam, vízállás, sebesség, biológiai és kémiai paraméterek Hatások…. Duzzasztás (  vízállás, sebesség) Az átjárhatóság/élettér korlátozása (vándorló/nem vándorló fajok számára) Hordalékmozgás korlátozása (medermélyülés, feliszapolódás) Alvízi vízhozam módosítása, ha jelentős vízkivezetés Vízminőség a duzzasztott részen (oxigénhiány, algásodás, üledék minősége) Duzzasztott szakasz: biológiai viszonyok megváltozása (flóra, fauna) Csúcsrajáratás  vízszintingadozás Jelentős hosszúságú duzzasztott vízfolyás szakasz lehet önálló víztest (főként síkvidéken) Zavart élőhelyek

HAZAI ERŐMŰVEK Hazai működő vízerőművek: Összesen 25 vízerőmű, ebből: 2 db > 10 MW: Tiszalök és Kisköre 2 db 1 – 10 MW: Kesznyéten (Hernád), Ikervár (Rába) 5 db 0,1 – 1 MW: Gibárt és Felsődobsza (Hernád), Alsószölnök, Csörötnek, Körmend (Rába) 16 db kis erőmű a Kis-Rábán, Gyöngyösön, Pinkán, Répcén, Lajtán, Séden + használaton kívüliek Terhelés: 13 víztesten, Hatás: 16 víztesten, mert + Duna szigetközi szakasz, valamint Dráva-alsó és Dráva felső

JÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT 1.A jó ökológiai állapot elérhető Egyértelmű megoldás a duzzasztó megszüntetése lenne, de ez gazdasági- társadalmi okokkal általában nem indokolható. A jó állapot elérésének feltételei:  A duzzasztott szakasz nem dominál a víztesten belül  Ha a halpopulációban nincsenek vándorló fajok, és a duzzasztók közötti vízgyűjtő nagyobb, mint a teljes vízgyűjtő fele  Ha vannak, akkor hallépcső vagy megkerülő csatorna, vagy megfelelő üzemelltetés (nincs duzzasztás a vándorlási időszakban)  A csúcsrajáratás miatti vízszintingadozás kisebb, mint a küszöbérték  + Hatáscsökkentő intézkedések (lásd később)

ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÁLLAPOT, JÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT 2. Erősen módosított jelleg, jó ökológiai potenciál A duzzasztás fennmarad, de a jó potenciálhoz hatáscsökkentő intézkedésekre van szükség: Kötelező feladatok: A duzzasztott tér megfelelő vízminőségének biztosítása (ez egyben biztosítja az alvíz felé áteresztett víz minőségét is) A hasznosításnak megfelelő követelmények kielégítése  Szennyvízbevezetések korlátozása a felvízen  Jó üzemeltetési gyakorlat (megfelelő tartózkodási idő)  Szennyezett üledék kitermelése Az áteresztett víz mennyisége, ökológiai minimum  üzemvízcsatornás erőmű esetén lehet probléma a főmeder vízhozama

ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÁLLAPOT, JÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT Az áteresztett vízmennyiség változékonysága A leeresztett víz mennyisége igazodjon az alvíz vízjárásához,  Középvizek és nagyvizek megfelelő gyakoriságú továbbengedése a főmederben  A csúcsrajáratás mértékének csökkentése (gazdaságilag elfogadható mértékig) A hosszirányú átjárhatóság biztosítása, ha vándorló fajok  Megkerülő csatorna, esetleg hallépcső (jó gyakorlat szerint!) 2. Erősen módosított jelleg, jó ökológiai potenciál A duzzasztás fennmarad, de a jó potenciálhoz hatáscsökkentő intézkedésekre van szükség: Nem kötelező feladatok: A kötelezőeken túl hatás mérsékelő intézkedések. Ezek közül azokat kell megvalósítani, amelyek költség-ökológiai haszon aránya megfelelő. EU és ICPDR javaslat: Technológia fejlesztés  nagyobb haszon  egy része ökológiai állapot javítására

ÚJ FEJLESZTÉSEK EU és ICPDR állásfoglalás: Fejlesztések csak a VKI 4.7 cikk alapján - több lépcsős értékelés, aminek a lényege: az adott vízerő-hasznosítás megvalósulása összességében kedvezőbb, mint az okozott ökológiai kár - nagyobb léptékű értékelés, elemzés - BAT és jó gyakorlat + hatásmérsékelő intézkedések - társadalmi elfogadottság kiemelt szerepe! Nyílt tervezés!!

FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK Ön szerint is fontos-e, hogy a fenntarthatóság szempontjai érvényesüljenek, vagyis egyaránt figyelembe kell venni az ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontokat? Egyetért-e a vízenergia hasznosítás lehetőségeinek kihasználásával, amennyiben igazolható, hogy a gazdasági haszon jelentősebb, mint az ökológiai kár? ???

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!