A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyesületünk Karniai Alpok túráját követően a Doberdói dombság tetején lévő St. Michele falu felett elterülő I. világháborús emlékhelyre utazott.
Advertisements

Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Javaslat az egészségnap lebonyolítására és előzetes költségvetésére Kiss Béla alelnök.
„A szép dal ma!” Versíróverseny Start: augusztus 21. Lélekkutató Intézet – Yrisz Klub – X-party Központ Július 21.
Tourinform iroda működtetése október Amit eddig megvalósítottunk: -Tourinform iroda zökkenőmentes átvétele rövid idő alatt -Turizmus Zrt.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Vallási turizmus Kastélykápolna Erzsébet-park - Kálvária.
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Orosz szépkiejtési verseny
2010. szeptember Új helyszínen: a Népligetben SzeptEmber Feszt 2010 Gasztronómiai és kulturális fesztivál.
GLOBAL EXICOR K FT É RD, A SZFALTOZÓ UTCA 43. B. ÉP. Tel:
A MOB - történet, feladatok, szervezet
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
TÁMOP „Együtt a tiszapartis tehetségekért” „Ezt írjuk - így mondjuk” Iskolai vers- és prózamondó és –író verseny.
2007. március A TDK hete a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Katona András Magyar Turizmus Zrt.
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Éves Konferencia- Annual Report Irányító Bizottság: Elnök: D. Terdik György DE IK dékán Tagok: Dr. Kardon Béla EMMI Dr. Sallai Gyula BME, FIRCC Nagy Miklós.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI Marketingterv prezentáció
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
ügyvivő szakértő, országos versenyszervező
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság 25 éves Jubileumi Konferenciájára
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Alliance Francaise-Debrecen Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola.
KGYTK Országos tehetségsegítő módszertani konferencia
„Információvédelem menedzselése” XXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 16. Aktualitások az információvédelem területén Egyesületi hírek Tarján Gábor.
Az Egyházi-és Világi Borok Versenye valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe című kulturális turisztikai programok közötti időszakra vonatkozó.
(1922 – 1997) olimpiai ezüstérmes tornász
EGY ORSZÁGOS CIVIL SZERVEZET BEKAPCSOLÓDÁSA A KÖZMŰVELŐDÉSBE.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A bor és gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén Virág Ágnes tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
Megyei tervezői workshop módszertana Varga Péter december 4.
Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére – I. fejezet A Dr. Ketter László.
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
FÜZÉKI DÍJ Javaslat a díj eljárásrend megújításra.
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Pályázati információs nap Június 15.
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
ELFT Békés Megyei Csoport 2011–2016
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Dobosy Ádám tanársegéd
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny története Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére - II. fejezet A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny története

A BGF és a GKRTE között 2012. március 01-én létrejött együttműködési megállapodást kiegészítő, a Dr. Ketter László Gasztronómiai Verseny megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó nyilatkozatok aláírása A GKRTE Közgyűlése 2012. április 20-án Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban jóváhagyta a GKRTE Választmányának javaslatát a Budapesti Gazdasági Főiskola és a GKRTE között 2012. március 01-én létrejött együttműködési megállapodásra és az azt kiegészítő, a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny megszervezésére és lebonyolítására irányuló háromoldalú nyilatkozatra vonatkozóan. A határozathozatalt követően az érintett felek képviselői a BGF részéről Dr. Zimányi Krisztina dékán, a Ketter család képviseletében Ketter Krisztina és a GKRTE részéről Perna Pál elnök írták alá a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó háromoldalú nyilatkozatot.

A BGF és a GKRTE között 2012. március 01-én létrejött együttműködési megállapodást kiegészítő, a Dr. Ketter László Gasztronómiai Verseny megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó nyilatkozatok aláírása 2014. december 10-én Budapesten, a BGF Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karán megtartott szakmai konferencián Dr. Lugasi Andrea tanszékvezető bejelentette, hogy hosszas előkészítő munkát követően a BGF vezetése aláírta a BGF és a GKRTE között korábban is fennállt együttműködési megállapodás kiegészítését szolgáló dokumentumot, mely a Dr. Ketter László Gasztronómiai Verseny helyszínének a Főiskolán történő biztosítására vonatkozik. A GKRTE képviseletében ünnepélyes keretek között Perna Pál elnök látta el kézjegyével a megállapodást.

A gasztronómiai versenyre benevezett versenyzők által elkészített ételsorokat minősítő szakmai zsűri vezetői: 2002 Unger Károly, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke 2003 Kardos Endre, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatója 2004 Pető Gyula mesterszakács, a Budapesti Mátyás Pince volt igazgatója 2005-2006-2007-2008 Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke 2009 Pataki János, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Cukrász Mester Bizottságának elnöke, Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke 2010-2011-2012-2013-2014-2015 Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

Az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” által felajánlott vándordíj Benke László olimpiai bajnok mesterszakács 2011. december 14-én Mogyoródon, a Csíkvölgyi Pipacsárdában megtartott gasztronómiai verseny eredményhirdetése során elmondta, hogy amikor értesült a Dr. Ketter László gasztronómiai versenyre történő meghívásáról, tájékoztatta az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” Nagytanácsát az eseményről. A Nagytanács úgy döntött, hogy a Dr. Ketter László gasztronómiai verseny abszolút győztesét díjazzák a Lovagrend vándordíjával. Az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" a vándordíjat illetve díszserleget azoknak ajánlja fel, akik nemes szakmai célokért meghirdetett, kiemelkedő jelentőségű, bensőséges hangulatú gasztronómiai rendezvényen kiváló eredményt érnek el. A Dr. Ketter László hagyományőrző gasztronómiai verseny továbbélését - a verseny mindenkori abszolút első helyezettje részére átadandó - az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" által felajánlott vándorserleggel kívánják támogatni.

Az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” által felajánlott vándordíj A vándorserleg lényege, hogy a verseny győztese egy évig, a következő verseny eredményének kihirdetéséig birtokolhatja a díjat. A díj csak abban az esetben maradhat az előző évi verseny abszolút győztesének birtokában, amennyiben a következő évi versenyt is megnyeri. A Lovagrend alapításának előzménye: amikor a Parlament Duna folyosóján elhelyezett „Magyarok asztala" című könyv szerzői befejezték a könyv írásával illetve megjelentetésével összefüggő tevékenységüket úgy határoztak, hogy a csapategység fenntartása céljából megalapítják az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend"-et. Az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" Magyarországon az egyetlen szervezet, melynek tagjait a magyar Parlamentben avatták fel. A lovagrend összetétele a „Magyarok asztala" című könyv szerzőinek illetve fejezeteinek megfelelően: chef-ek, cukrászok, pékek, vizesek, borosok, sörösök és pálinkások.  A lovagrend tagjai a hazánkra, a szakmánkra és a becsületünkre esküdtek fel. A vándordíjat 2011. évben első alkalommal a BGF diákjainak csapata nyerte el.

Közönségdíj A versenykiírás a 2012. december 12-én Mogyoródon, a Csíkvölgyi Pipacsárdában megtartott rendezvényen tette lehetővé első alkalommal, hogy a gasztronómiai versenyen résztvevő nagyszámú közönség is aktívan közreműködjön a versenyzők által készített ételsorok minősítésében. A GKRTE tagjai és meghívott vendégei a rendezvényre történt megérkezésüket követően a regisztrációs pultnál vehetik át a sorszámmal ellátott szavazólapot. A közönségdíj odaítéléséhez szükséges szavazás a szakmai zsűri tevékenységének befejezését illetve a kóstolás megkezdését követően történik. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával. A közönségdíjat, a Gödöllő Coop Zrt. ajándékkosarát 2012-2014. között az Isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon csapata vehette át.

A hagyományőrző gasztronómiai versenyek győztesei – 2002-2014. 2002-2004. A benevezett versenyzők által elkészített ételsorok nem kerültek értékelésre, a leveseket, a főételeket és desszerteket külön-külön minősítették. A minősítés alapján a győztes ételekből térségi étlapot állítottak össze. 2005 Báló Lipót Kulturális Egyesület – Csömör Cimbalom Csárda - Jászberény 2006 Vincellér Étterem – Jászberény 2007 Klapka György Szakközépiskola Gasztro Klubja – Jászberény 2008 Csíkvölgyi Pipacsárda – Mogyoród 2009 Tanítóképző Főiskola Étterme (Kukta Kft.) – Jászberény 2010 Bagolyvár Szálloda Étterme – Antalóc (Kárpátalja, Ungvári Járás) 2011 BGF KVIFK csapata - Budapest

2012 Dózsa György Művelődési Otthon – Isaszeg 2013 Dédi Vendégháza – Veresegyház 2014 BGF KVIFK Kunsági Kukták csapata – Budapest

A hagyományőrző gasztronómiai versenyre benevezett csapatok által összeállított ételsorok receptúrái A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk összeállított ételsorok – levesek vagy előételek, főételek és desszertek – rövid leírását, receptúráját, anyaghányadát. A gasztronómiai versenyt követően a résztvevők pontos megnevezése és az általuk elkészített ételkülönlegességek bemutatása a GKRTE honlapjának „Szakmai oldalán” 2008. óta közzétételre kerül.

Hangfelvétel alapján készült jegyzőkönyvek, fotoriportok és videofelvételek. A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versennyel egyidejűleg megtartott szakmai konferenciákról hang-, foto- és videofelvétel készül. A foto- és videofelvételeket valamint a hangfelvétel alapján összeállított jegyzőkönyveket közzétesszük a GKRTE honlapjának „Fotógalériájában”, az Egyesület honlapja „Szakmai oldalának” a „Videofelvételek” és a „Közgyűlések” című fejezeteiben.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny díjazottai részére felajánlott díjak A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe. A versenyzők díjazása céljából felajánlott további ajándék tárgyakat – a szakmai zsűri és a közönség döntésének figyelembevételével – a felajánló cégek képviselői adják át a díjazottaknak. A kiváló minősítést elnyert versenyzők oklevél elismerésben részesülnek. A gasztronómiai hagyományőrzést és a színvonalas vendéglátás előtérbe helyezését célzó regionális gasztronómiai versenyeken a díjakat felajánló szponzorok közreműködését köszönjük!

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny története című fejezet zárszava Dr. Gundel János professzor úr 2011. december 14-én Mogyoródon, a Csíkvölgyi Pipacsárdában „A Gundelek meghatározó szerepe a magyar gasztronómiában” című előadását Gustav Mahler-től származó idézettel nyitotta meg: „A hagyomány folytatása nem a hamu őrzése, hanem a tűz tovább adása". Tanszékvezető úr a színvonalas és részletes prezentációját a következő gondolatokkal fejezte be: a Gundelek életműve, leszármazottaik, valamint tanítványaik munkájában él tovább és napjainkban is példaként szolgálhat mindenkinek, aki a magyar vendéglátást szívügyének tekinti. „Sok szép emlék, maradjatok, a jövőre tanulságot adjatok. Őseink emlékével éljünk, mert nekik köszönhetjük létünk”