Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Vác turisztikai attrakciók összefogása a TDM szervezet keretében
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Gyalogtúra útvonalak hálózata a Marosháton Azonosító: DAOP-2.1.1/E Kedvezményezett: Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
„Két keréken Szatmárban“
TDM Szakmai Nap november 21.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
 A Szövetség 1998-ban alakult  A szervezet elsődleges célja a hazai lovas ágazat piacra jutásának előmozdítása a szolgáltatások minőségének javítása.
A lovasturizmus fogalma, legfontosabb tevékenységi körei
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület bemutatása
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása,klaszter együttműködéseken keresztül Bihor-, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
VÁNDORLÁS VANDROVKY WUNDERLUST.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Foglalkoztatási Információs Pontok
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
A lovaságazat összefüggései Az ágazat komplexitására való tekintettel egységes kezelése indokolt. A multiplikátor hatás miatt a lovaságazat eredményessége.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
2017. július 5..
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Kerékpáros fejlesztések Zala megyében
A turisztikai desztináció menedzsment rendszer Magyarországon
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„Út a munkához”program
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség A lovasturisztikai fejlesztések lehetőségei a 2014-2020-as tervidőszakban Előadó: Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség

Előadás vázlat I. Az ágazat közelmúltja és jelene II. Kitörési pont: Kincsem - Nemzeti Lovas Program és annak turisztikai fejezete III. Minta projektek: LEADER térségek közötti együttműködések kiírás keretében IV. A jelen tervidőszak lovasturisztikai fejlesztési irányai és lehetőségei

I. Az ágazat közelmúltja és jelene Hőskor és felívelés Rossz minőségű szolgáltatások és a várható következmény, a magyar lovasturizmus bukása A 2000-es évek új próbálkozásai

II. Kitörési pont: Kincsem-Nemzeti Lovas Program és annak turisztikai fejezete A Program célja, hogy a több évtizede hanyatlásnak indult lovas ágazatot új alapokra fektetve fejlődő pályára állítsa azt. Előnye a korábbi stratégiákkal szemben, hogy a lovas ágazat teljes egészére kiterjed, nem csak egy-egy területre, valamint konkrét feladatokat és eszközöket határoz meg. Fejezetei az alábbi témákat ölelik fel: tenyésztés, lovaskultúra oktatás, turizmus, lovassport, lóversenyzés, hagyományőrzés, lovas polgárőr szolgálat, lovas szakemberképzés, egységes állami vagyongazdálkodás, kiemelt létesítményfejlesztések, lovaságazati marketing, a lótartók költségeinek csökkentés. A program státusza: A Kormány a 1061/2012.(III.12.) határozat 14 pontjában döntött a program végrehajtásáról, köztük az EUROHORSE lovastúra útvonal-hálózat létrehozásáról.

III. Minta projektek: LEADER térségek közötti együttműködések kiírás keretében 1. A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség 17 db LEADER térségek közötti együttműködés pályázat létrehozásában nyújtott aktív szakmai közreműködést az alábbi témákban: Útvonal hálózat fejlesztések Lovaskultúra oktatás Hagyományos magyar lófajta népszerűsítése Lovas életmód táborok

III. Minta projektek: LEADER térségek közötti együttműködések kiírás keretében 2.

III. Minta projektek: LEADER térségek közötti együttműködések kiírás keretében 3. Útvonal hálózat fejlesztések főbb eredményei: 1700 km GPS-el kijelölt útvonal felmérése Speciális lovasturisztikai szoftverfejlesztések Az útvonalak mentén több ezer kapcsolódó szolgáltató feltérképezése Több, mint 160 lovasbarát cím kiosztása 70 képzésben résztvevő személy 28 db elkészült ismeretterjesztő és reklámfilm 12 db újságírói study tour

III. Minta projektek: LEADER térségek közötti együttműködések kiírás keretében 4. A projektek kapcsán szerzett legfontosabb tapasztalatok: Lovardák: Minden területen vannak potenciális lovas szolgáltatók, de általában nem rendelkeznek rentábilis gazdasági működési modellel és kiforrott fejlesztési elképzeléssel. Lóállomány: A minta területek szolgáltatásban hasznosítható lóállománya rendkívül alacsony, holott a tradicionális magyar fajtáink megfelelő felnevelés és kiképzés mellett rendkívül alkalmasak lennének a feladat ellátására. Szakemberek: Nagyon meghatározó a lovas szakemberhiány miközben a vidéki területek munkanélküliségi rátája az alacsonyabb végzettségűek körében magas. Ló elhelyezés: Nagyon kevés lóelhelyezési lehetőség van az országban, ami nagymértékben hátráltatja a túrák szervezését, miközben a kihasználatlan régi istálló épületek száma végtelen. Vendéglátás: Az összes vizsgált tényező tekintetében a vendéglátás színvonala mutatja a legváltozatosabb képet. Az egyes LEADER területek között óriási különbségek vannak. A kapcsolódó szolgáltatások nyújtói még nem kifejezetten fordítanak figyelmet a lovas célcsoportban rejlő lehetőségekre.

IV. A jelen tervidőszak lovasturisztikai fejlesztési irányai és lehetőségei 1. A. Induló térségi együttműködések a korábbi projektek mintájára, azonos szakmai elvek mentén Az első körben létrejött térségi együttműködések második üteme, az adott helyi igényeknek megfelelő infrastrukturális fejlesztések megvalósítása C. Hosszú távú hálózati együttműködés kialakítása

IV. A jelen tervidőszak lovasturisztikai fejlesztési irányai és lehetőségei 2. Induló térségi együttműködések a korábbi projektek mintájára, azonos szakmai elvek mentén Útvonal hálózat fejlesztések Lovaskultúra oktatás Hagyományos magyar lófajták népszerűsítése Lovas életmód táborok

IV. A jelen tervidőszak lovasturisztikai fejlesztési irányai és lehetőségei 3. B. Az első körben létrejött térségi együttműködések második üteme, az adott helyi igényeknek megfelelő infrastrukturális fejlesztések megvalósítása lovas pihenők lókikötők túra állomások lovas pályák attrakció fejlesztések stb.

IV. A jelen tervidőszak lovasturisztikai fejlesztési irányai és lehetőségei 3. C. Hosszú távú hálózati együttműködés kialakítása lovasszolgáltató szakemberek közös képzése szolgáltatásra alkalmas lovak tenyésztése, felnevelése és felkészítése közös értékesítési felület használata

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Kapcsolatok: Lóska János elnök MLTKSZ tel.: +3620/4557251 email: mltszhu@gmail.com Lóska Máté fejlesztési referens MLTKSZ tel.: +3620/5408237 email: loskamate88@gmail.com