A TEJ ÚTJA A KERESZTÚRI MODELL SZÖVETKEZETI ALAPON Szávuly Attila.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

A Tej útja – a székelyföldi gazdatársadalom, vállalkozói szféra, intézmények, civil szervezetek közötti összefogás mintapéldája 1. A Nagyküküllő Mezőgazdasági.
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
“The mind once stretched by an idea never returns to its original form” “Az elme amit egyszer kitágított egy eszme soha nem tér vissza eredeti formájába”
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Székely kapuk útja. 1. Általános adatok Kérelmező: Hargita Megye Tanácsa Megvalós ítási időtartam: 24 hónap Összköltségvetés: ,77 lej Önrész: 22.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Közösségben újra hasznos!
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Abasári Technológiai és Innovációs Park Előadó: Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester Abasár.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
Családi vállalkozás.
1 Új törekvések a logisztikai közreműködésben Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
Az új típusú szövetkezetek hatásai az agrárfejlődésre Vajdaságban Ricz András MRTT Vándorgyűlés Gödöllő
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Pannon Helyi Termék Klaszter Megalakulás: október, közel egy éves előkészítő munka után Fő cél: a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A vidéki tér sikertényezői
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
„Egészségedre” témahét. „Egészségedre” témahét „Egészségedre” témahét.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A hargitai legendák és műemlékek nyomában. 1. Általános adatok Kérelmező: Hargita Megye Tanácsa Megvalós ítási időtartam: 24 hónap Összköltségvetés: 990.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A szaktanácsadás támogatása között
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
Maximális teljesítmény
Helyi márka kialakítása a Bakonyban  Mi a projekt célja ?  Kik vehetnek részt a projektben?  Mi a projekt haszna ? Miért éri meg, hogy a projektben.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Vállalkozásmenedzsment I.
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Együttműködési lehetőségek
Az árképzés pszichológiája
Fenntartható Fejlődés
A civil szervezetek hatásméréséről
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

A TEJ ÚTJA A KERESZTÚRI MODELL SZÖVETKEZETI ALAPON Szávuly Attila

Kényszerből jött létre 2o11-ben, a keresztúri tejfeldolgozó felvásárlása és elindítása 2o13-ban Hargita megyei tanács szerepe Egy nagyszerű kezdeményezés – kiléphetünk a „langyosból” – rossz közösségi modellek a múltból „Hibrid” Szövetkezet: közel 5oo gazda+ befektetők Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Kihívások, megoldások: Párbeszéd a gazdákkal, az EMBEREKKEL : tej útja karaván - 2o találkozó több mint 6oo ember: Hit – Cselekvés - Bizalom - Hűség! A gazdák magukénak érzik a szövetkezetet, a tejfeldolgozót, a termékeket, büszkék rá?! Egy szövetkezet több kell legyen, mint egy tejgyár – jogok és kötelezettségek !!!

Tej Útja Karaván Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Falusi bolt PÉNZ Tejfeldolgozó PÉNZ Gazda PÉNZ Tej Feldolgozott termék Árú Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Kihívások, megoldások: Pénzügyi egyensúly: átszervezés + tartozás felosztás + tagi hitel (egyesületek, közbirtokosságok) = BIZALOM Marketing és kereskedelem: Tarnalact – Gobé – Keresztúri - Székely termék – Székelygyümölcs. Tudatos termelő + tudatos feldolgozó + tudatos fogyasztó= MINŐSÉG + EGÉSZSÉG+ MEGÉLHETÉS Szervezet és vezetés: Átmeneti válság menedzsment, üzem méret optimalizálás. Eredményesség + átláthatóság + folyamatos tanulás és fejlesztés = FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Aktuális kérdések a mai erdélyi magyar/székely ember számára! Egyedül VS Közösen ? Kézi VS Gépi ? Hagyomány VS Fejlődés ? Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Válasz Integrálni kell a hagyományokat, az örökölt alap értékeket, DE a bizalom, a munka, a minőség, a fejlődés, a tanulás, a nyitottság, az együttműködés segítségével. Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet

Köszönöm a figyelmüket! „Isten keze dolgozik rajtunk és odafordítja fejünket ahol a szívünket hagytuk volt, a közösség felé, amelyből vétettünk.” Sütő András