Tojás és tojástermékek mikrobiológiai kockázatának

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

I. előadás.
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Tallósy Szabolcs Péter, Dr. Janovák László, Prof. Dr
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
A biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszerei, elvei és a prediktív modellezés és egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés ipari alkalmazásának.
1. 2 A MICROTESTER GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15.
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Pércsi Szilárd Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Dinamikus állománymérési módszerek fejlesztése
Árnyékoló fóliák összehasonlító mérése
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Validálás & verifikálás
A PARADICSOMSŰRÍTMÉNY HŐFIZIKAI TULAJDONSÁGAI
REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
A HACCP rendszer alapelvei
Mérési pontosság (hőmérő)
A vízszennyezés mérése, értékelése
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
III. előadás.
Alternatív tápanyag- gazdálkodási munkapontok meghatározásának kísérleti és biometriai elemzése Tolner László 1 –– Kiss Szendille 2 – Vágó Imre 2 –Biczók.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
UV sugarak sejtkárosító hatása
Gyors mikrobiológiai módszerek
Kőzetek gázáteresztő- képességének vizsgálata lézeres fotoakusztikus módszerrel (és egyéb alkalmazások) Bozóki Zoltán 1, Tóth Nikolett 2, Filus Zoltán.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
ZnO réteg adalékolása napelemkontaktus céljára
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Az élelmiszer-biztonság és gyártástechnológia
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Következtető statisztika 9.
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
I. előadás.
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
ADC alapú ultrahangos spirometriai mérési rendszer tervezése
Fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzése során szerzett tapasztalatok dr. Németh Zsuzsanna mikrobiológus Fertőtlenítős rendezvény június 22.
A hőmérséklet ivararányt befolyásoló hatása csapó sügéren (Perca fluviatilis) Balikó Tímea¹, Demeter Krisztián¹, ² Merth János¹, Marton Csaba¹, Bene Szabolcs¹.
MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella /25 g S. aureus x10 2 L. monocytogenes /25 g Coli f orm Darabolt hús,
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
Tekintse át Irodalom Keverési kalorimetria DSC Számítások Kvantifikáljon Makro-DTA ARC Specializált kalorimetria Méretezze VSP (szellőző méretezési csomag)
Mintavétel.
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen?
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Előadás másolata:

Tojás és tojástermékek mikrobiológiai kockázatának csökkentése Dr. Friedrich László tanszékvez. egy. Docens Budapesti Corvinus Egyetem Dr. Németh Csaba fejl. mérnök Capriovus Kft.

Tojásokat leggyakrabban szennyező mikrobák Enterobaktériumok Escherichia coli Salmonella spp. Serratia, Proteus Staphylococcus aureus Streptococcus faecalis Pseudomonas spp.

Előfordulás gyakorisága A baromfitojás héján előforduló mikrobák (Moats, 1980) Mikroba Előfordulás gyakorisága Streptococcus ± Staphylococcus + Micrococcus ++ Sarcina Arthrobacter Bacillus Pseudomonas Acinetobacter Alcaligenes Flavobakterium Cytophage Escherichia Aerobacter Aeromonas Proteus Serratia ± esetenként előfordul + a legtöbb esetben kis mennyiségben előfordul ++ mindig nagy mennyiségben jelen van

Előfordulás gyakorisága A romlott tojásban előforduló mikrobák (Moats, 1980) Mikroba Előfordulás gyakorisága Pseudomonas aeruginosa ± Pseudomonas flourescens ++ Pseudomonas putida Xanthomonas maltophilia + Flavobacterium Alcaligenes Acinetobacter Cloaca Cytophaga Aeromonas Proteus Escherichia Hafnia Citobacter Bacillus Micrococcus Serratia Streptococcus Arthrobacter ± esetenként előfordul + a legtöbb esetben kis mennyiségben előfordul ++ mindig nagy mennyiségben jelen van

Hidegködös fertőtlenítés UV ózon mosás Hidegködös fertőtlenítés

UV kezelés hatása a tojás felületén

UV-kezelés hatékonysága Salmonella Enteritidis esetében Amennyiben csak egy kicsit árnyaljuk a mintavételi időket… UV-kezelés hatékonysága Salmonella Enteritidis esetében

UV-kezelés hatékonysága Escherichia coli esetében

Tojástermékek Tojástermékek Héjas tojás Tojáslé (teljes, fehérje, sárgája) Tojáspor (teljes, fehérje, sárgája) Főtt tojástermékek Melléktermékek (takarmány kiegészítők)

Már hetek óta pelyhesedett… Salmonella! E. coli??? Már hetek óta pelyhesedett… Úgysem volt krémeshez való…

Tojásfeldolgozás általánosan elterjedt technológiája

Tojótelep

Tójótelep Fogadó raktár

Tójótelep Fogadó raktár Héj tisztítása

Tójótelep Fogadó raktár Héj tisztítása Törés

Tojásfehérje fehérje-tartalmát %-ban alkotja Tójótelep Fehérje Tojásfehérje fehérje-tartalmát %-ban alkotja Denaturálódása vízben [°C] ovalbumin 54 84,0 ovotransferrin 12 61,0 ovomucoid 11 79,0 ovomucin 3,5 – lizozim 3,4 75,0 G2 globulin 4,0 92,5 G3 globulin ovoinhibitor 1,5 ovoglikoprotein 1,0 ovoflavoprotein 0,8 ovomakroglobulin 0,5 cisztein 0,05 avidin 85,0 Fogadó raktár Héj tisztítása Törés Hőkezelés

Tójótelep Fogadó raktár Héj tisztítása Törés Hőkezelés Porlasztva szárítás

Tójótelep Fogadó raktár Héj tisztítása Törés Hőkezelés Csomagolás

Tójótelep Fogadó raktár Héj tisztítása Törés Hőkezelés Csomagolás Hűtve tárolás

Lehet-e új technológiákat kifejleszteni a tojás biztonságosabbá tételéhez? Mit kell a fejlesztések során figyelembe venni?

A problémák A kezelés úgy érje el a kívánt mértékű mikrobaszám csökkenést, hogy közben a tojás(termékek) felhasználhatósága ne csökkenjen. Igazolható-e, hogy tényleg minden szempontból megőrizte a termék a natív tojás előnyös tulajdonságait? Megoldható a gyártásközi ellenőrzés? DSC és NIR módszerek alkalmazhatósága? Fehérjelé esetében habfelverő és habtartó képesség?

Szóba jövő újszerű technológiák HHP Sous-vide

Mikrobiológiai kérdések A termék egésze biztonságosnak tekinthető? Egyáltalán a célterületen elérni kívánt hatás teljesült? Számoltunk-e adott mikroba előéletével?

Central Composite Design elrendezést (CCD) kísérleti terv A kísérlet felépítése és a faktorok szintje kódolt értékekkel változó Kódolt faktor -1,4142 -1 +1 +1,4142 Hőmérséklet (°C) X1 48,96 50,0 52,5 55,0 56,04 Felmelegítési sebesség (°C∙min-1) X2 0,76 2,0 5,0 8,0 9,24

A faktorok tényleges értéke Felmelegítési sebesség (°C∙min-1) Teszt Hőmérséklet (°C) Felmelegítési sebesség (°C∙min-1) 1 48,96 5,00 2 52,50 3 55,00 8,00 4 9,24 5 50,00 6 0,76 7 8 2,00 9 56,04 10 11

A Salmonella Enteritidis hőpusztulása a különböző teszteken Stand. hiba D-érték (perc) Átlag Konf. Intervallum (95%) 1 9 0,993 0,125 11,05 10,87 – 11,23 2 5 0,978 0,326 2,34 2,12 – 2,56 3 0,940 0,195 1,88 1,65 – 2,11 4 0,989 0,403 2,32 1,97 – 2,67 6 0,995 0,080 6,54 6,23 – 6,85 0,992 0,261 19,23 18,77 – 19,69 7 0,972 0,340 2,42 2,13 – 2,71 8 0,218 9,60 9,19 – 10,01 0,957 0,267 2,10 1,94 – 2,26 10 0,985 0,386 3,29 3,01 – 3,57 11 0,968 0,177 2,35 2,11 – 2,59

A felmelegítési sebesség és a kezelési hőmérséklet hatása a Salmonella hőellenálló képességére

Mért D-érték Számított D-érték Salmonella Enteritidis számított és mért tizedelési idejének korrelációja

Felmelegítés sebessége °C/perc Staphylococcus aureus Listeria monocytogenes Escherichia coli Felmelegítés sebessége °C/perc Hőmérséklet, °C

L. monocytogenes, S. aureus és E L. monocytogenes, S. aureus és E. coli számított és mért D-értékeinek korrelációja Escherichia coli Számított D-érték Listeria monocytogenes Mért D-érték Számított D-érték Számított D-érték Mért D-érték Mért D-érték Staphylococcus aureus

Felmelegítés sebessége (°C/perc) A másodfokú polinomiális modell regressziós együtthatói a kódolt egységekkel elvégzett válaszelemzéshez Felmelegítés sebessége (°C/perc) Kezelési hőmérséklet (°C)

Gyors módszerek az esetleges problémák detektálására

Konalbumin denaturációs entalpiája, J∙kg-1 Kezelési idő, óra Konalbumin denaturációs entalpiája, J∙kg-1 50°C-os kezelés során 55°C-os kezelés során 60°C-os kezelés során 0.29586 0.29597 0.29560 3 0.29648 0.29591 0.28984 6 0.29524 0.29619 0.26688 9 0.29546 0.29571 0.21928 12 0.29526 0.29534 0.16250 24 0.29528 0.29665 0.09874 Tojásfehérje-lé termogramja Minták: tojásfehérje-lé Minták kezelése: 50, 55 ill. 60°C-os hőkezelés DSC vizsgálat: 500 ±0,1 mg tojásfehérje-lé referencia oldat: desztillált víz kiértékelés Setsoft2000-s programmal

Közeli infravörös spektroszkópiás mérések MetriNIR 10-17 ST típusú reflexiós készülék 50, 55°C (a) és 60°C-on (b) hőn tartott tojás fehérje-lé minták közeli infravörös log(1/R) spektruma 700-1700nm-es hullámhossz tartományban

50, 55 és 60°C-on tartott tojásfehérje-lé minták PQS minőségpontjai elhelyezkedése 24 órás kezelés során

Kalibrációs egyenes NIR prediktív és mért entalpia érték között 60°C-on hőn tartott tojás fehérje lé minta esetében 55°C

Ami a lényeg! Amit a fogyasztó, a felhasználó érzékel…

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!