Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kukoricagóré.
Advertisements

(Bedekovics Péter: London)
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
Készítette: Albert Krisztina
Nyílt napok látogatottsága
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
NYON 1.
Cella Septichora.
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Régészet Szerényi Dóra
MÜKÉNÉ.
Az angol nyelv diadalútja
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Történelem vizsga képei
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Április végén-május elején virágzanak a növényvilág legszebb növényei közé tartozó rhododendronok (havasszépék). Kerekedjünk fel és nézzük meg virágzásukat.
A Paradicsom és a Pokol.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Világ legrégebbi még lakott városa
A Segovia-i akvadukt talán a legnagyobb és legépebb akvadukt (oszlopokon álló vízvezeték) az ókori római császárság idejéből.
Másik Petra, Másik Petra,Szaud-Arábia.
A Nyugat 30/C.
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A csillagászat keletkezése
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
Történelem vizsga képei
A népesség számának változása Európában
Ungvár.
A rómaiak nyomában.
Feladatok tömbökkel.
Ókeresztény Sírkamrák
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Muhammad Ali mecset 1. rész
Newton és gravitációs törvénye
Nikolausz Kopernikusz
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
ÖRDÖGSZIGET.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
A Kheopsz piramis.
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Istennel beszélget egy ember
3. A Kijevi Rusz és a magyarok
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
VASÚTI IRÁNYÍTÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK I.
Feladatsor: középkor Lépj tovább!
Szilvás-kő Előzetes feladat a Bolyai János Gimnázium alapításának 50. évfordulójára Készítette:S.Sz.C.Borbély Lajos Szakgimnáziumának Szakközépiskolájának.
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
A bűvös négyzet játék algoritmusa
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Előadás másolata:

Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.

A kőegyüttes eredetének és céljának a kérdését századokon át nem tudták megfejteni. Titkok a kőben

A régészek ma úgy vélik, 3 nagyobb szakaszban épült: Az 1. szakasz: kb. i.e. 3500 és 1100 közötti időre tehető: Az első Stonhenge- egy több, mint 90 méter átmérőjű körárok és földsánc, illetve kör és téglalap alakban elrendezett kősorok- a feltételezések szerint temetkezési hely volt. A földépítmény „bejáratától” északkeletre áll az óriási, 7 méter magas „sarokkő” (Heelstone). Az utolsó (harmadik) szakaszban: Létrehoztak kb. 30 homokkő oszlopból álló körsáncot A körön belül pedig a megmaradt kékkövekből patkó alakban 5 önálló trilitont (két álló kőoszlopra fektetett kőlap) állítottak fel. Az építkezés második szakaszában: Elkészült a Heelstone és bejárat között vezető föld „sugárút” Több megkezdett, aztán abbahagyott kőkör. Ekkor állítottak fel két körben 80 hatalmas kékkő tömböt

A kőegyüttes főbb részei: földsánc 5 trilithon A kőegyüttes főbb részei: árok 56 kisebb gödör oltárkő

De mi lehetett az építmény rendeltetése? 1600-as évek végén Gerald Hawkins (szintén angol csillagász) felfedezte, hogy mind a kövek, mind a gödrök a legfontosabb nap- és holdjelenségeknek megfelelően helyezkednek el. -> ebből azt a következtetést vonta le, hogy a terület nem csupán obszervatórium volt, hanem valamiféle egyszerű „számítógép”, amellyel előre tudták jelezni a nap- és holdfogyatkozásokat. 1967-ben a skót Alexander Thom, az oxfordi egyetem mérnökprofesszora is megerősítette, hogy a Stonehenge egy olyan csillagvizsgáló volt, ahol a holdciklusokat tanulmányozták. Az 1900-as évek elején Sir Normann Lockyer angol csillagász feltevése szerint a Stonehenge obszervatórium volt. A XIX. század óta ismert, hogy a kövek elrendezése megfelel a nap- és holdciklusok egy-egy szakaszának.

Míg folyik a terület tudományos vizsgálata, a Stonehenge továbbra is a mesék ködébe burkolózik. Egy helybéli legenda azt tartja, hogy a hatalmas kékkövek gyógyító varázskövek voltak, amelyeket Merlin, Arthur király udvari varázslója bűvereje segítségével hozott el Írországból.

vége