Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lássuk a matematikát számítógéppel
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Számítógépes operációs rendszerek
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
Egy kisvállakozás dinamikus weboldalának fejlesztése: tervezés, problémák, megoldások Szilágyi Gábor.
A szoftverek.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
SZOFTVER.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
HTML (HiperText Mark-Up Language)
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Statikus vs. dinamikus weblapok
Google earth és a térinformatika kapcsolata
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Kis-Tóth Lajos – Komló Csaba: Az e-portfólió alkalmazása a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Web Application for Resource Planning
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Az E-TANÁR portál.
Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Tanulást könnyítő segédprogramok
Komplex dinamikus rendszerek vizualizációja a XaoS fraktálkészítő programmal Kovács Zoltán Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék.
Lássuk a matematikát számítógéppel hu/pwp
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Szövegszerkesztés.
Az NVU webszerkesztő program
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
13.tétel Mutassa be a honlap készítésére alkalmas szoftvereket! Hasonlítsa össze a Macromedia Dreamweaver és Microsoft Office Frontpage programokat!
Kísérletek mobilszámítógéppel
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
A weblapkészítés alapjai
Geometriai problémák bemutatása számítógépes szoftverekkel
Egy GeoGebra verseny terve
Weboldalba ágyazott interaktív feladatok GeoGebra módra Papp-Varga Zsuzsanna ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
Szövegszerkesztés.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék.
Szabad szoftverek felhasználása az oktatásban esettanulmány ➢ A Matek portál rövid története ➢ LateX – dokumentumszerkesztő rendszer tudományos szövegekhez.
SZOFTVER TESZTKÉRDÉSEK TÖMEGES IMPORTÁLÁSÁRA ILIAS E-LEARNING KERETRENDSZERBE Kovács Magda-díj 2015/16. Kimmel Gábor Mérnökinformatikus szak MI2013N.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Windows és Linux Word 1 (1983) … Word for Windows (1989)
Ipar Office 4.0.
Készítette: Papp-Varga Zsuzsa
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban

 Kezdetben inkább fizetős szoftvereket használtak Példa: INFOTIME projekt Szlovákiában (a matematika oktatásához központilag vásárolt Derive és Cabri Geometry szoftver) Ezek a Texas Instruments termékei  Később fejlődésnek indultak a nyílt forráskódú szoftverek

 A nyílt forráskódú szoftverek ugrásszerű elterjedése a harmadik világban  Csökkent a fizetős szoftverek használata az oktatásban  Projekt „ Free Open Source Software for Schools“ (SOS)  Különféle oktató szoftverek, KompoZer – wysiwyg HTML editor  GeoGebra, webnode.cz webpage

 KompoZer: ingyenes szoftver, amely platformfüggetlen, és Linux-ra és Mac OS-re is elérhető  A Kompozer egy Wysiwyg szerkesztő (What You See Is What You Get ).  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy közvetlenül írhatunk és helyezhetünk el képeket. Nem kell html kódot használnunk.  A szerkesztő mindent html nyelvre fordít.  A fájlok html formátumban kerülnek a lemezre. A Kompozerrel elkészíthetjük a saját weblapunkat és közzétehetjük az Interneten, a HTML nyelv ismerete nélkül.  A Kompozerrel előnyben vannak azok a diákok, akik jók az MS Word, MS Excel vagy más MS Office programok használatában. Ők ösztönösen használják a Kompozert, és maguktól megértik a működését.

 Jól használható a matematika több területén, és a matematika oktatásában is. 62 nyelvre fordították, köztük magyarra.  Dinamikus matematikai szoftver.  A segítségével készíthetünk pontokat, vektorokat, szakaszokat, egyeneseket és kúpokat. Ezek később dinamikusan változtathatók.  Valamint közvetlenül megadhatjuk ezek függvényeit és koordinátáit.

 Interaktív java program  Dinamikusan bemutathatók különféle kísérletek  Animációs lehetőség  Szöveges kommentekre is van lehetőség  HTML-be exportálható

A Szlovák GeoGebra Intézet a helyi GeoGebra Intézetek hálózatának tagja. Őket az International GeoGebra Institute – IGI akkreditálja.International GeoGebra Institute – IGI A Szlovák GeoGebra Intézet fő céljai és tevékenységei:  Megismertesse a GeoGebra szoftvert és lehetőséget adjon a felhasználók együttműködésére,  Segítséget nyújt, szemináriumokat szervez, szervezi az oktatók GeoGebra akkreditációját,  Informális GeoGebra közösséget teremt,  Támogatja a digitális tananyagok létrehozását, GeoGebra segítségével,  Szlovák adatbázist hoz létre az oktatási anyagokból, nem üzleti célú felhasználásra,  Támogatja a GeoGebrához kapcsolódó kutatásokat, minden iskolatípusban,  Támogatja az International GeoGebra Institute tevékenységét és a nemzetközi adatbázisnak szolgáltat anyagokat angolul  Részt vesz a GeoGebra hazai és nemzetközi eseményein.

 Weboldal készítésére  Képek és szöveg beillesztésének lehetősége  Wysiwyg szerkesztő (What You See Is What You Get ).  Sokféle felhasználó számára lehetőség  Nyílt forráskódú szerkesztő  Ingyenes weboldal készítésére

 GeoGebra + Kompozer  Webonde.cz Webpage