Szlovákia Regionális különbségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Advertisements

A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Róma az örök város.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Reindusztrializáció Közép-Európában
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Összehasonlító gazdaságtan
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Felvidék kulturális öröksége Régmúlt és jelen. Felvidék néphagyománya Felvidék neves városai Írók, neves személyiségek Szlovák-magyar viszonyok - kitekintés.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Regionális gazdaságtan 7.
Stratégiai Műhely EU modellek műhelycsoport Szlovákia személygépkocsi gyártó ipara Készítette: dr. Sipos Mihály szakmai tanácsadó szeptember 27.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Vidék – főváros probléma Szlovákiában
Csehország területi beosztásának rendszere Készítette: Jablonszky Ábel Földrajz BSc
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
A vidéki térségek helyzete Romániában Készítette: Stéger Anett Földrajz BSc III
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Közép-magyarországi régió Budapest régióPest megye régió TERÜLETI STATISZTIKAI MÓDOSÍTÁS ARÁNYOSÍTÁSFORRÁSFELTÁRÁS.
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Uszkai Andrea, Széchenyi István Egyetem, Regionális- és környezeti gazdaságtan MSc Győr, október 14.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
„Orosz és kínai befektetők Magyarországon”c. konferencia
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Az ipar szerepe a vidék átalakulásában a Visegrádi országokban
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Szlovákia Regionális különbségei Takács Ákos Geográfus

Földrajzi probléma, kérdés: Szlovákia regionális különbségeit, hogyan befolyásolta a rendszerváltás és az Európai Unióba való belépés

Rövid történelmi áttekintés A 8. század végén a mai Nyugat-Szlovákia már szlávok által lakott terület volt. a 9. században két önálló államalakulat jött létre a területen: Morva Fejedelemség és a Nyitrai Fejedelemség. A Nyitrai Fejedelemség megalapítója Prinibát, akit az első szlovák uralkodónak is tartanak. 10. században a honfoglaló magyar törzsek telepedtek le fokozatosan. A Magyar Királyság kora: 11. századtól 1918-ig. Csehszlovák korszak 1919-1938 Első Szlovák Köztársaság 1938-1945 Jozef Tiso Csehszlovákia 1945-1989 Bársonyos forradalom 1989 Szlovák köztársaság 1993 Európai Unió tagja 2004-től

A Szocializmus évei Erőltetett iparosítás vette kezdetét Megnőtt a városi lakkosság lélekszáma Foglalkozásszerkezet átalakulása. 1947-ben a mg. 50%; a 80-as években 13% Az életszínvonal fokozatosan nőt, egészen az 1973-as kőolajárrobbanásig. A Szlovák és Cseh régiók gazdaságát sikerült közel egy szintbe hozni (96:100)

Rendszerváltás után 1991-ben megszűnt a KGST. Gyors és hatalmas piacvesztés. Elavult technikával nehéz új piacot szerezni. Szlovákia fő profilja a fegyvergyártás volt. Gyárak leállása → munkanélküliség → szociális problémák.

Szlovákia fejlesztési régiói NUTS 1: Szlovákia 1db NUTS 2: Pozsony, Nyugat-Szlov., Közép-Szlov., Kelet-Szlov. 4 régió NUTS 3: Pozsony, Nagyszombat, Trencsén, Nyitra, Zsolna, Besztercebánya, Eperjes, Kassa. 8 megye LAU 1: 79 járás LAU 2: 2878 település

Szlovákia népességének eloszlása

Szlovákia népsűrűsége NUTS 2-es szinten 23% 49% 28% Nyugat-Szlovákia+ Pozsony régió adja az ország népességének felét

GDP növekedése: 2000 + 2%, 2001 + 3,8%, 2002 + 4,6%, 2003 + 4,5%, 2004 + 5,2%, 2005 + 6,5%, 2006 + 8,5, 2007 +10,4%, (2008 + 7%, 2009 + 6,2%?). -29%

ÉK DNY

Szlovákia gazdasága Dübörög. Dinamikusan fejlődő piacgazdaság. 2007-ben utolért minket. EU25=100%; Szlovákia: 68,6%, Magyarország: 63,5% 2009.01.01-től euró A nagyberuházásoknak köszönhetően rekordszintre, 8,4%-ra csökkent a munkanélküliség A munkaerő piac kedvezőtlen szerkezete (képzettség és regionális megosztás) továbbra is gondot okoz. Az elmaradott területek kedvezőtlen infrastruktúrája K+f ráfordítások alacsony szintje

Szlovákia gazdasága A Dzurinda-kormány (1998-tól) új korszakot hozott az ország számára. Vonzóvá tette a külföldi tőke felé. Megszüntette a kaotikus állapotokat, leszámolt a korrupcióval. 2004-től gyors tőkebeáramlás (autógyárak, multinacionális vállalatok, pénzügyi intézetek). A Szlovák gazdaságot az erőteljes nyitottság jellemzi Fő ágazatai közlekedési eszközök gyártása és a vaskohászat. Autógyártás: Volkswagen (Pozsony); Peugeot-Citcoën (Nagyszombat); Kia (Zsolna) 70 000 főt foglalkoztat. 570 000 autót gyártottak 2007-ben. Az egy főre jutó autók számában világelsők. (105,7 db/1000 lakos) Kassai vasmű amerikai tulajdonban van. Pozsonyban van a székhelye, így Kassa elesik az adóbevételeitől

% 2007-ben 8,4%

Konklúziók A rendszerváltás itt is erősítette a regionális különbségeket. A sikeres gazdaságpolitika és az Európai Unióba való belépés elősegítette az ország talpraállását. Az ország életszínvonala emelkedett, de a regionális különbségek még mindig fenn állnak. Az ország nyitottsága gondot okozhat egy kibontakozó világválság idején.

irodalomjegyzék http://www.nfgm.gov.hu/data/cms1383318/Szlovakia.pdf MEZEI ISTVAN – HARDI TAMAS (2003): A szlovák közigazgatás és területi fejlődés asszimetriái. Tér és Társadalom, 2003/4. pp. 127-155. PODOLáK PéTER (1997): Demographical development of national minorities in Slovakia. In.: Moravian Geographical Reports. 2. 5. pp. 10-21. Horváth Gyula (2004): Dél-Szlovákia - A Kárpát-medence régiói 2.: a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja és a Dialóg Campus Kiadó sorozata. http://www.nfgm.gov.hu/data/cms1383318/Szlovakia.pdf http://epp.eurostat.ec.europa.eu http://world-gazetteer.com