Kortárs költők honlapjainak válogatása, javaslattétel módszertani felhasználásukra Somogyi Tibor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Advertisements

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
Közösségi oldalak használata
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
A hunok a meotiszi mocsarak mellett laktak.
Ted Snyder: The Sheik of Araby
Az Artisjus és az irodalmi szerzők
„Játszani is engedd…” „KREÁTOR” – JÁTÉKÓRA.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
E-learning és a multimédia
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Szavalóverseny a Magyar Kultúra Napján a Móriczban január 22.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
… 20on alúliaknak tilos ! A kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérjük olvassa el e terméken található tájékoztatót,tartsa be vagy kérdezze meg ifjúságát!
Gabriel García Márquez
Versek
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Milyen öregek vagyunk?. Az idei egyetemi gólyák közül sokan 1988-ban születtek... Ekkor Te már tudtál osztani, szorozni, sőt egyenleteket megoldani...
Az evolúció Az evolúciónagydilemmája... KATTINCSUKCSAK.
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Petőfi: Az őrült – mai tükörben
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
2. tétel.
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
JÓ REGGELT!.
JÓ REGGELT!.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Arany János Mindvégig.
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
CLICK TO ADVANCE SLIDES ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! Kapcsold be a hangszóród. Kattintásokkal lépj tovább a következő oldalakra.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
Beszédaktus jelenség 10/A. 1. Semmit sem tesz, mégis cselekszik Nyelvi megnyilatkozásaink nagy része információközlés Esik az eső. Mára nem készültem.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Barát Müller Péter.
Énekel: Zdenka Lorencová
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A 10 apró különbség férfi és nő között.
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
A csodálatos Az érzéki Az Anya A szerető.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Morális kérdések a XX. század világirodalmában
Gyakorló óra 5/12.
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
A mentorálási gyakorlat komplex terve (portfólió) A tanárjelölt heti órarendje a mentorálás első, második és harmadik fázisában.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
XIX. századi költők a Facebookon
Te vagy az, akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban.
a hét verse Wootsch Benedek: Az új Hajnal illés anna sára ajánlja
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Lackfi János: Letelt évek balladája
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Előadás másolata:

Kortárs költők honlapjainak válogatása, javaslattétel módszertani felhasználásukra Somogyi Tibor

Kortárs irodalom oktatása Mikortól kortárs? Leggyakoribb definíció időbeli: az 1980- napjainkig tartó időszakot jelöli. Irodalmi nyelvi- poétikai megalkotottság, kódrendszer figyelmen kívül marad.

Kortárs irodalom oktatása 2. A választás a tanáré : posztmodern irodalom vagy hagyományosabb. Fogódzók nélküli döntés: a kanonizáció kezdeti, bizonytalan fázisában van. A „ biztos” irodalmi hagyomány helyett, csak a kortárs recepcióra és a saját jó ízlésére támaszkodhat az oktató. Az eligazodás nem könnyű

Problémák Időhiány Biztos fogódzók hiánya Nehéz közelebb hozni a műveket (hiányzó kis színesek) A műveket nehéz kézbe adni ( sokkal kisebb példányszámban adják ki őket)

Helyzet Tankönyvelemezések szerint a kortárs irodalom alulreprezentált. Tankönyveink közlő jellegűek ( kronologikusak, a műelemzéseket az irodalomtörténet folyamata felől közelítik meg) Kortárs irodalom, korszerű eszközökkel képzelhető el, de mai törvényi szabályozások mellett, tanítására csak korlátozott mértékben van lehetőség.

Helyzet 2. „Sok diáknak már az is információ, hogy vannak élő írók, hogy íróvá nem a halál avat. A cél itt az, hogy valamilyen formában jelezzük: az irodalom élő organizmus.” ( Grecsó Krisztián) Sok diáknak olvasási nehézségei vannak Az irodalom és a művészet sokaknak nehezen befogadható Az irodalomoktatás nem egyenlő az irodalomtörténet oktatásával.

A kortárs irodalom új útjai Írók, költők honlapjai Aktív Facebook jelenlét, oldallal, profillal Író karrier kiindulhat Facebookról ( Nyáry Krisztián, Oravecz Nóra) Megjelenő köteteiknek is hoznak létre a szerzők Facebook oldalt.

Honlapok http://irolap.hu/ http://kortarsirodalom.lap.hu/ http://tizdolog.hu/2014/09/07/10-netes-segitseg-a-kortars-magyar-irodalomhoz/ http://www.erdosvirag.hu/ http://www.petoczandras.eu/ https://marionettt.wordpress.com/ http://afrajanos.blogspot.hu/p/versek.html http://orbanjanosdenes.adatbank.transindex.ro/belso.php?k=12&p=285 http://vamosmiklos.hu/index.php/level-az-olvasonak

Varró Dániel: Mászogató Hé, Te baba! Hé te! Hová lesz a séta? Nem mászom el Tömörkényig Csak ide a vödörkémig, Belehörgök ijesztően A szomszéd is ki lesz tőlem. Héka, baba, héka! Hová lesz a séta? Nem megyek a mányi tóig, csak a távirányítóig. Átteszem a kettesre, épp amikor fény derülne a filmben a tettesre. Hé, Te baba! Hová lesz séta? Nem mászom el Rédéig, csak a papa gépéig Emailjeit befejezem, ne főjön a feje ezen. Nem megyek el Csátaljáig, csak a cica tányérjáig. Kieszem a kajáját, úgy tudom, hogy kisbabáknak kimondottan ajánlják.

Lackfi János: Apám kakasa Ej, mi a szösz, kakas szaki, csak nem a szobában lakik? Megzakkant tán az öregem, s beengedi ide nekem? Ide repül, oda kotor, tele önnel minden bokor, bár nincs is bokor a házban, s a kakast se kell magázzam. Kukorékolsz, mint az ágyú, az agyunk is belelágyul! Mint a postás a levelet, padlónk telepecsételed! Becsüld meg magad, öregem, mert hát úszni nem tudsz te sem, s ha levesben kötsz ki végül, tarajod is belekékül! Macska, téged arra intlek, ne lépj túl bizonyos szintet! Kakasnak erős a csőre, vagdos vele nyakra- főre. Láttam már félszemű kandúrt, biztosítlak, jól elrandult! S ha a harcban nem nyuvadsz ki, hát apám fog agyoncsapni

Vers-összehasonlítás A ciklus és a műcím világképére vonatkoztatható jelentéslehetőségek: A mászogató már címében játékos, tréfás hangulatot sugall, míg az Apám kakasa címről mindenkinek azonnal a Petőfi vers jut eszébe, annak inverz átiratának tűnik címe alapján és ez be is bizonyosodik. Mindkét mű játékos, némiképp abszurd, feje tetejére állított világot előjelez. A gyermek- felnőtt nézőpont Az első versben párbeszéd zajlik a kisbaba és a felnőtt, az apuka között. Megszólalásaiban a felnőtt fél a naivat, rácsodálkozóbb a baba világára, gondolkozásmódjára. A másodikban egy valószínűsíthetően gyermeki beszélő oktatja ki a nála alacsonyabb státuszú kakast a helyes viselkedésről és ezáltal felnőtt nézőpontba kerül.

Vers-összehasonlítás 2. A modern világkép jellemzői Mindkét versre jellemző a pátosztól mentes, köznyelvi, sőt szlenges megszólalás, a játékos nyelvezet. A Varró Dani versben ismerős lehet mindenkinek a tv. Az e-mail. Könnyed, játékos nyelvezetével a diákok számára mindkét vers könnyen befogadható és kedvcsináló lehet további versek olvasásához.

Köszönöm a figyelmet!