II. József A kalapos király.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erzsébet Amália Eugénia
Advertisements

A Habsburg – ház.
Magyarország a 18. században
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
AZ ARANYBULLA-MOZGALOM
A működő rendi alkotmány kora Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Mária Terézia
Bocskai István élete.
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
HAZÁNK MÁRIA TERÉZIA URALKODÁSÁNAK IDEJÉN
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
II. JÓZSEF URALKODÁSA.
Árpád-kor Gyakorlás.
Az udvar és a rendek erőviszonya
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
Készítette: László Gergő Életrajzi adatok Bécsben született 1717 május 13-án Bécsben született 1717 május 13-án Teljes neve:Maria Theresia Amalia Walpurga.
Hunyadi Mátyás élete és kora
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
II.József.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Szeretnék bemutatni valakit:
A Római világ és a barbárok
II. József uralkodása A kalapos király
Mária Terézia gyermekei
Mária Terézia trónra kerülése
Készítette: Szabó Renáta
„Női szemmel minden más?!”
Strincz Beatrix: Ferenc József
Vallásügy a felvilágosodás korában
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
Szent István, Szent László
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
Horthy Miklós.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
II. József "A kalapos király".
Az újjáépítés kora Magyarországon
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Arany János.
A Habsburg Birodalom a XVIII
Hazánk a Habsburg Birodalomban
II. Rákóczi Ferenc „Ha helyénvaló az alattvaló alázata a király jelenlétében, hogyne volna az a teremtménynek az ő teremtője színe előtt.” (II. Rákóczi.
A Napkirály udvarában.
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
Magyarország a kora újkorban
Királyi házak és botrányaik 1900-tól napjainkig
II. József uralkodása A kalapos király
I. Ferenc József.
A török kiűzése Lotharingiai Károly Savoyai Jenő XI. Ince pápa
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Hunyadi Mátyás élete és kora
Előadás másolata:

II. József A kalapos király

Uralkodóház: Habsburg-Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790 Uralkodóház: Habsburg-Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790. Koronázása: nem koronáztatta meg magát Édesapja: Lotaringiai Ferenc István Édesanyja: Mária Terézia magyar királynő Magyar királyság királya - Német király - Német-Római Birodalom császára II. József, Mária Terézia legidősebb fia volt.

Az állandó hadsereg A másfél évszázados török elnyomás és a meg-megújuló háborúk a közös védelem feladatát helyezték előtérbe. A kiképzetlen hadsereg nem volt alkalmas. Nagyrészt idegen katonákból álló , állandó hadsereg állomásozott az országban. Őket a magyar parasztok élelmezték, szállásolták el. Hol rábeszéléssel, hol ,,kötéllel fogták össze” az újoncokat. Az állandó hadsereget több száz- ezer főre duzzasztották.

Habsburg katonai zászló

Ország-országgyűlés nélkül A legfőbb célja az volt, hogy egységes, jól szervezet, központilag irányított államot szervezzen. Trónra kerülése után azért nem koronáztatta magát magyar királlyá, hogy ne kelljen letennie az esküt a magyar törvényekre. A Szent Koronát Bécsbe szállíttatta, és elhelyezte kincstárban mintha csupán egy egyszerű fejdísz volna. A kortársak ezért ,,kalapos királynak’’ csúfolták. Rendeletekkel kormányzott. II. József tízéves uralkodása alatt végig az országgyűlés nélkül uralkodott.

II. József rendeletei (1) A felvilágosodás szellemében. II. József a türelmi rendeletében szabadabbá tette a protestáns vallás gyakorlását. Bezáratta, azokat a szerzetes rendeket,amelyek nem végeztek hasznos munkát. Jobbágy rendeletében tovább könnyített a jobbágyok helyzetén. A jobbágy fia ettől kezdve tanulhatott. Földesura engedélye nélkül házasodhatott. A jobbágy elnevezést használatát is megtiltotta. Az uralkodó célja az volt, hogy megszüntesse a nemesi adómentességet.

II. József rendeletei (2) 2. A birodalmi egység érdekében. II. József rendeletével a német nyelvet tette hivatalossá. Az uralkodó három évet adott a hivatalnokoknak hogy, megtanuljanak németül. Korábban a hivatalos nyelv a latin volt Magyarországon. A kalapos király külpolitikája is sikertelen volt: a török elleni háborújában kudarcot vallott. Halálos betegségét is itt szerezte.

Halála előtt a beteg és csalódott uralkodó a türelmi és a jobbágy rendelet kivételével valamennyi intézkedését visszavonta.

A nemzeti ébredés A németesítő rendeletek éppen az ellenkező hatást váltottak ki. Divat lett a magyar nyelv, a magyar ruha és a magyar tánc. Egyre több iskolában magyar nyelven folyt az oktatás.

Érdekeség Első felesége Bourbon Izabella pármai hercegnő (1741–1763) volt, azonban ő 1763-ban elhunyt feketehimlőben. Ebből a házasságból két leánya született, Mária Terézia Erzsébet főhercegnő (1762–1770) és Mária Krisztina, aki csak néhány órát élt, 1763. november 22-én meghalt, édesanyja 1 héttel később szintén elhunyt. Második felesége Mária Jozefa bajor hercegnő volt (1739–1767), akit 1765-ben vett feleségül, vele viszont sohasem alakított ki bensőséges házastársi viszonyt. Miután második asszonyát is elvitte a himlő (1767), majd egyetlen élő gyermeke, Mária Terézia Erzsébet is meghalt (1770-ben), II. József többé nem nősült meg.

Bourbon Izabella pármai hercegnő Mária Jozefa bajor hercegnő

Friss hír! Időkapszulát találtak Tiszaszentimrén. Az 1780-as években épült parókia felújításánál, egy régi ajtó kibontásakor egy időkapszulát találtak Tiszaszentimrén. A fém doboz négy különböző időben talált levelet tartalmaz. Az első 1784-es keltezésű, a második 1817-ben, a harmadik 1830-ban íródott.

Készítette: Szilvás Dorottya