Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Habsburg Birodalom a XVIII

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Habsburg Birodalom a XVIII"— Előadás másolata:

1 A Habsburg Birodalom a XVIII
A Habsburg Birodalom a XVIII. században és a felvilágosult abszolutizmus Egyetemes és európai történelem I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2016/2017. őszi félév

2 I. A Habsburg Birodalom Észak, Közép- és Dél-Európa itáliai és ibériai-félsziget államai: félperiféria. Közép-Európa: Habsburg Birodalom mint stagnáló, Porosz Királyság mint emelkedő hatalom. Lengyel Királyság: hanyatló állam. Kelet-közép-európai térség valamennyi országának közös jellemzője: felvilágosult abszolutizmus. Kibontakozása: XVIII. század második fele.

3 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében I. Vesztfáliai béke: Habsburgok szabad kezet kaptak a keleti országaikban. Török terjeszkedés megállítása ( ), majd Magyarországról való kiűzése ( és ). I. Lipót ( ): osztrák örökös tartományok egyesítése (osztrák és cseh protestantizmus + rendi ellenállás leküzdése). Keleti súlypontú dunai birodalom eszméje: Savoyai Jenő.

4 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében II. Kameralizmus: egységes államkincstár jövedelmeinek növelésével a birodalom keleti országainak egyesítése. Fejlett iparvidékek: Bécs-környéke, Csehország és Szilézia. Nagykereskedelem: appaldatorok kezébe került. 1703. Bécsben létrejött az első Osztrák Bank. Mezőgazdaság meghatározó szerepe, de majorságok helyett piacra termelő paraszti gazdálkodás szerepe.

5 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében III. VI. Károly ( ): birodalom egységének és fennmaradásának biztosítása. Haditanács: összbirodalmi intézmény (hadsereg egységének biztosítása). 1714. Titkos pénzügyi konferencia felállítása (uralkodó legfelső tanácsadó testülete). Külkereskedelem fejlesztése: Ostendei Kereskedelmi Társaság (dunai birodalom nyugati és tengerentúli kereskedelmének fellendítése Osztrák-Németalföld és India közötti hajójáratokkal) + Levantei Kereskedelmi Társaság.

6 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében IV. Habsburg Birodalom háborúi között. 1742. Friedrich Wilhelm Haugwitz reformjai. Családi, udvari és államkancellária felállítása + közigazgatás és igazságszolgáltatás megújítása. Directorium (osztrák és cseh udvari kancellária összevonása): közigazgatás mellett adóbehajtás. Igazságszolgáltatási szerv: 1848-ig csak az osztrák és cseh tartományokban működött (bíróságok működtetése külön hatalmi ágként).

7 II. Dinasztikus háborúk 1714 után V.

8 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében V. 1761. Államtanács felállítása: birodalom egészére kiterjedő hatáskör. Államigazgatási reformok: birodalom egységének biztosítása Magyar Királyság bizonyos fokú különállásával. Mária Terézia ( ): felvilágosult abszolutizmus. Lényege: uralkodó népei jóléte érdekében, de azok akaratától függetlenül kormányzott. Abszolutisztikus eszközökkel való kormányzás.

9 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében VI.

10 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében VII. Mária Terézia parasztpolitikája: urbáriumok bevezetése (szolgáltatások rendezése országonként, tartományonként). 1767: Magyarország és Horvátország; 1771: maradék Szilézia; 1772: Alsó-Ausztria; 1778: Stájerország és Karintia). 1777. Ratio Educationis (széles körű közoktatás alapjainak lerakása). Felsőoktatás fejlesztése: Theresianum (1746) és katonai akadémia felállítása (1752. Bécsújhely).

11 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében VIII.

12 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében IX. Egyetemi oktatás: szoros állami felügyelet, de Cristian Wolf felvilágosult gondolatainak oktatása. II. József ( ): 1765-től német-római császár. 1781. Türelmi rendelet: szabadabb vallásgyakorlás + nagyobb állampolgári jog protestánsok és ortodox felekezet számára. Teljes polgári egyenlőség (ingatlanbirtoklás és hivatalviselés) és lelkiismereti szabadság biztosítása lutheránusoknak, kálvinistáknak és görögkeletieknek.

13 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében X.

14 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében XI. Nyilvános és magánhitélet közötti különbség. Zsidóság: iparűzés és felsőfokú tanulás joga. 1782. Szerzetesrendek feloszlatása: szerzetesrendek vagyonát iskolák és plébániák javára történő fordítása. Pápai rendeletek kihirdetése királyi engedélyhez való kötése, püspökök hatalmának korlátozása, állami papi szemináriumok felállítása + könyvek cenzúrázási jogának elvétele az egyháztól. Ellenállás és nézeteltérések VI. Pius pápával.

15 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében XII. További reformintézkedések: Katonai reformok (1771): Vámrendelet (1784): Jobbágyrendelet (1785): Nyelvrendelet (1784): Adóreform (1784):

16 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében XIII. Közigazgatási reform (1785): legfelső- és középszintű közigazgatási átszervezése. Növekvő ellenállás a reformokkal szemben. 1785. Általános jövedelem és földmérés elrendelése, majd 1789-ben általános földadó bevezetése (de csak a cseh és osztrák tartományokban). Cél: nemesség megadóztatása volt.

17 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében XIV. II. József bukásának okai: közötti sikertelen török háború. 2. Magyar rendi és németalföldi ellenállás. 3. A francia forradalom kitörése 1789-ben. Uralkodásának mérlege: hatezer rendelet, de három kivételével valamennyit visszavonta. Osztrák felvilágosult abszolutizmus betetőzője.

18 II. A Habsburgok dunai birodalmának kialakulása és a felvilágosult abszolutizmus a XVIII. század második felében XV. Utód: II. Lipót ( ). Válság elhárítása: Belgium elismerése, török háború lezárása és poroszokkal való megegyezés (reichenbachi találkozó). Engedmények az 1790-es magyar országgyűlésen. De besúgóhálózat kiépítése. Francia forradalom!

19 III. Irodalomjegyzék Salamon Konrád: Világtörténet, Akadémiai Kiadó, 2006, pp Harmat Árpád Péter: Mária Terézia, II. József és a felvilágosult abszolutizmus. In: Térképjegyzék: Történelem Klub. In:

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Habsburg Birodalom a XVIII"

Hasonló előadás


Google Hirdetések