I. Baromfitenyésztés előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
A baromfiágazat stratégiája Túlélési esély vagy kitörési pont?
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
1 Az európai és magyar tojáságazat helyzete Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Településmarketing Értékaudit.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
AGRÁRGAZDASÁGTAN II. Ágazati elemzések
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A baromfiágazat ökonómiai értékelése
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A magyar tőkeexport bemutatása
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tej- és a húsmarha ágazat, a marhahústermelés
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Baromfi Konferencia - Villány március 23.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
SPAR-Präsentation A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM Laber Zsuzsa, SPAR Magyarország kft. Kommunikációs vezető, CSR szakértő.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Pogány András stratégiai igazgató
A magyarországi papírgyártás gazdasági környezete a Hamburger Hungária szemszögéből Dr. Szikla Zoltán február 3.
Agrár-környezetgazdálkodás
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Kihívások a tojáságazat előtt
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

I. Baromfitenyésztés előadás

BAROMFI Tyúkfélék Víziszárnyasok Tyúk Pulyka Lúd Kacsa Gyöngytyúk Pézsmaréce

Baromfihús-fogyasztás mellett szóló érvek fogyasztói szokások egészségkultusz gyorsétterem hálózatok vallás szaporaság mesterséges keltetés elterjedése automatizálható termelés a világon mindenhol tenyészthető rövid generációs intervallum gabona terméshozamának emelkedése folyamatos árbevétel, minimális tőkelekötés állategészségügyi helyzet javulása

A VILÁG, AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A MAGYAR BAROMFIIPAR HELYZETE

A világ hústermelése (millió tonna)

A világ húsfogyasztása

A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban

A világ tojás és baromfihús termelése 1983-2003 Millió tonna

Az EU baromfihús termelése 1996-2006 Millió tonna

Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása, 2004 EU 25-ök termelése 11,03 millió tonna EU 15-ök termelése 9,115 millió tonna EU 10-ek termelése 1,915 millió tonna Ezer tonna

A világ baromfihús exportjának megoszlása

A világ jelentős baromfihús importőr országai (brojler + pulyka) ezer tonna

A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT HELYZETE

A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban 1995 - 2004 HUN A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban 1995 - 2004 (%)

A magyar baromfiágazat jelentősége HUN hagyomány szerepe kiváló biológiai alapok termékminőség takarmánytermelés magas színvonalú szakképzés érdekvédelem jelentős baromfi-vágóhíd kapacitás

A magyar baromfiágazat jelentősége HUN A magyar baromfiágazat jelentősége Nemzetgazdasági szinten állattenyésztés bruttó árbevételének 36%-a teljes agrárexport 15 %-a 2 millió tonna szemesterményt konvertál hús és más termékekre 1 főre jutó 67,5 kg összes húsfogyasztás 50%-a baromfihús

Baromfiágazat helyzete HUN Hazánkban Világszinten NÖVEKVŐ JÖVEDELMEZŐSÉG DINAMIKUS FEJLŐDÉS KÉTELYEK REMÉNYEK

Baromfi termékpálya Könnyű piacszabályozás hatálya alá tartozik Kvóták nem korlátozzák a termelést A belső szabályozás igazodik a piachoz Termelési támogatás nincs biztosítva

A baromfiágazat versenyképessége Európai Unió ► Nagy múltú vállalatok ► Követelményekhez való alkalmazkodás ► Támogatási rendszer Magyarország ► Világszínvonalú biológiai alapok ► Rendszerváltás, privatizáció ► Technológiai váltás hiánya ► Kényszerpályán a termelő/feldolgozó

A baromfiszektor versenyképességének növelése HUN Világszínvonalú biológiai alapok Korszerűtlen feltételek Magyar termék védelme Közvetlen nemzeti támogatások megszűnése Exportpiaci gondok Kitörési lehetőség: - Koordináció erősítése - Biogazdálkodás, őshonos fajták - Különleges termékek

A magyar baromfiszektor jövőképe HUN A magyar baromfiszektor jövőképe Mezőgazdasági területek aránya Geográfiai adottságok Tenyésztési tradíció 30 kg baromfihús fogyasztás évente

EU SZABÁLYOZÁSOK Tojásforgalmazás szabályozása Állatjóléti szabályozás (tolltépés, tömés, ketreces tartás) Élelmiszerbiztonsági előírások Környezetvédelmi előírások

Baromfihús termelés Magyarországon 1973 - 2005 HUN (ezer tonna)

A magyar baromfifeldolgozás szerkezete HUN (ezer tonna)

A tyúkféle és tojóállomány változása Ebből: tojó összesen változás* 1000 db % 2003 40222 -3,0 16255 +2,3 2004 39067 -2,9 15513 -4,6 2005 35880 -8,2 14002 -9,7 2006 35522 -1,0 14883 +6,3 *= változás az előző évhez viszonyítva

Lúd-, kacsa és pulykaállomány alakulása Év Lúd Kacsa Pulyka Változás %-ban Állomány 1000 db 2003 3536 5378 3348 +10,5 +31,2 -21,0 2004 2427 2702 5454 -31,4 -49,8 +62,9 2005 1789 3184 4125 -26,3 +17,8 -24,4 2006 2011 2839 4434 +12,4 -10,8 +7,5 *= változás az előző évhez viszonyítva

Csirkefelvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás* 228 231 235 223 Értékesítés** - belföld - export 130 27 146 155 23 150 17 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

Tyúk-kakas felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 7.2 6,0 5,4 4,9 Értékesítés** - belföld - export 3 0.5 2,1 0,4 2,3 0,2 2,0 0,3 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

Pulyka felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 120 139 118 127 Értékesítés** - belföld - export 33 32 35 38 37 28 48 29 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) Genotípus Tojóhibridek Húshibridek

A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel Genotípus kannibalizmus Húshibridek

A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel élénk anyagcsere Genotípus Húshibridek növekedési erély takarmány beltartalmi igénye húsminőség altern. tartásra alkalmas hibridek

Tartástechnológia Tojóhibridek Húshibridek Nevelési idők ketrec ipari broiler alternatív tartásmódok mélyalom szabadtartás szellőztetési módok kifutós tartás tartástechnológia állategészségügy

Takarmányozás fehérje energia táplálóérték szintek ideális protein elv enzimek alkalmazása ásványi anyag ellátás antibiotikumok kérdése hozamfokozók kérdése kokcidiosztatikumok kérdése állati eredetű fehérjék fitáz celluláz

Húsminőségi paraméterek szín, íz víztartó képesség pH változás libamáj

A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (víziszárnyasok) Tartástechnológia: ● Zárt- v. szabad tartás ● Szellőztetés, hűtés Állatvédelem, tömés, tépés Állomány teljes kivágása fejlesztés Környezetvédelmi előírások Takarmányozás: ● DDGS ● hozamfokozók