I. Baromfitenyésztés előadás
BAROMFI Tyúkfélék Víziszárnyasok Tyúk Pulyka Lúd Kacsa Gyöngytyúk Pézsmaréce
Baromfihús-fogyasztás mellett szóló érvek fogyasztói szokások egészségkultusz gyorsétterem hálózatok vallás szaporaság mesterséges keltetés elterjedése automatizálható termelés a világon mindenhol tenyészthető rövid generációs intervallum gabona terméshozamának emelkedése folyamatos árbevétel, minimális tőkelekötés állategészségügyi helyzet javulása
A VILÁG, AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A MAGYAR BAROMFIIPAR HELYZETE
A világ hústermelése (millió tonna)
A világ húsfogyasztása
A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban
A világ tojás és baromfihús termelése 1983-2003 Millió tonna
Az EU baromfihús termelése 1996-2006 Millió tonna
Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása, 2004 EU 25-ök termelése 11,03 millió tonna EU 15-ök termelése 9,115 millió tonna EU 10-ek termelése 1,915 millió tonna Ezer tonna
A világ baromfihús exportjának megoszlása
A világ jelentős baromfihús importőr országai (brojler + pulyka) ezer tonna
A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása
A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT HELYZETE
A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban 1995 - 2004 HUN A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban 1995 - 2004 (%)
A magyar baromfiágazat jelentősége HUN hagyomány szerepe kiváló biológiai alapok termékminőség takarmánytermelés magas színvonalú szakképzés érdekvédelem jelentős baromfi-vágóhíd kapacitás
A magyar baromfiágazat jelentősége HUN A magyar baromfiágazat jelentősége Nemzetgazdasági szinten állattenyésztés bruttó árbevételének 36%-a teljes agrárexport 15 %-a 2 millió tonna szemesterményt konvertál hús és más termékekre 1 főre jutó 67,5 kg összes húsfogyasztás 50%-a baromfihús
Baromfiágazat helyzete HUN Hazánkban Világszinten NÖVEKVŐ JÖVEDELMEZŐSÉG DINAMIKUS FEJLŐDÉS KÉTELYEK REMÉNYEK
Baromfi termékpálya Könnyű piacszabályozás hatálya alá tartozik Kvóták nem korlátozzák a termelést A belső szabályozás igazodik a piachoz Termelési támogatás nincs biztosítva
A baromfiágazat versenyképessége Európai Unió ► Nagy múltú vállalatok ► Követelményekhez való alkalmazkodás ► Támogatási rendszer Magyarország ► Világszínvonalú biológiai alapok ► Rendszerváltás, privatizáció ► Technológiai váltás hiánya ► Kényszerpályán a termelő/feldolgozó
A baromfiszektor versenyképességének növelése HUN Világszínvonalú biológiai alapok Korszerűtlen feltételek Magyar termék védelme Közvetlen nemzeti támogatások megszűnése Exportpiaci gondok Kitörési lehetőség: - Koordináció erősítése - Biogazdálkodás, őshonos fajták - Különleges termékek
A magyar baromfiszektor jövőképe HUN A magyar baromfiszektor jövőképe Mezőgazdasági területek aránya Geográfiai adottságok Tenyésztési tradíció 30 kg baromfihús fogyasztás évente
EU SZABÁLYOZÁSOK Tojásforgalmazás szabályozása Állatjóléti szabályozás (tolltépés, tömés, ketreces tartás) Élelmiszerbiztonsági előírások Környezetvédelmi előírások
Baromfihús termelés Magyarországon 1973 - 2005 HUN (ezer tonna)
A magyar baromfifeldolgozás szerkezete HUN (ezer tonna)
A tyúkféle és tojóállomány változása Ebből: tojó összesen változás* 1000 db % 2003 40222 -3,0 16255 +2,3 2004 39067 -2,9 15513 -4,6 2005 35880 -8,2 14002 -9,7 2006 35522 -1,0 14883 +6,3 *= változás az előző évhez viszonyítva
Lúd-, kacsa és pulykaállomány alakulása Év Lúd Kacsa Pulyka Változás %-ban Állomány 1000 db 2003 3536 5378 3348 +10,5 +31,2 -21,0 2004 2427 2702 5454 -31,4 -49,8 +62,9 2005 1789 3184 4125 -26,3 +17,8 -24,4 2006 2011 2839 4434 +12,4 -10,8 +7,5 *= változás az előző évhez viszonyítva
Csirkefelvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás* 228 231 235 223 Értékesítés** - belföld - export 130 27 146 155 23 150 17 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly
Tyúk-kakas felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 7.2 6,0 5,4 4,9 Értékesítés** - belföld - export 3 0.5 2,1 0,4 2,3 0,2 2,0 0,3 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly
Pulyka felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) 2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 120 139 118 127 Értékesítés** - belföld - export 33 32 35 38 37 28 48 29 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly
A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) Genotípus Tojóhibridek Húshibridek
A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel Genotípus kannibalizmus Húshibridek
A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel élénk anyagcsere Genotípus Húshibridek növekedési erély takarmány beltartalmi igénye húsminőség altern. tartásra alkalmas hibridek
Tartástechnológia Tojóhibridek Húshibridek Nevelési idők ketrec ipari broiler alternatív tartásmódok mélyalom szabadtartás szellőztetési módok kifutós tartás tartástechnológia állategészségügy
Takarmányozás fehérje energia táplálóérték szintek ideális protein elv enzimek alkalmazása ásványi anyag ellátás antibiotikumok kérdése hozamfokozók kérdése kokcidiosztatikumok kérdése állati eredetű fehérjék fitáz celluláz
Húsminőségi paraméterek szín, íz víztartó képesség pH változás libamáj
A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (víziszárnyasok) Tartástechnológia: ● Zárt- v. szabad tartás ● Szellőztetés, hűtés Állatvédelem, tömés, tépés Állomány teljes kivágása fejlesztés Környezetvédelmi előírások Takarmányozás: ● DDGS ● hozamfokozók