Géntechnológiával Módosított Szervezetek (GMO-k)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A génmódosított szervezetek kockázatai és a magyar moratórium
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Nemzeti cselekvési terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Bedő Zoltán MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Mosonmagyaróvár november 25.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
EU II..
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Környezetjogi alapelvek
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
1 Konferencia a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés jegyében A Sertéspiac kihívásai - kifejezetten Európában -
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Szabadkereskedelmi társulások
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
1 Az EU kudarca: A hagyományos ketrecek betiltása Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Szabadkereskedelmi társulások
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Környezet és egészség.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Európai Uniós ismeretek
A regionális gazdasági integrációk
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Géntechnológiával Módosított Szervezetek (GMO-k) Dr. Vértes Csabáné főtanácsos Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztály 2015. május 15. Aranyat érő anyaföld konferencia

(GMO-k Magyarországon) III. GMO felhasználása az EU-ban: I. GMO felhasználásának szabályozása USA/EU II. A GMO-k hatása a termesztésre az élelmiszer és a takarmányláncra (GMO-k Magyarországon) III. GMO felhasználása az EU-ban: „napi aktualitások”

GMO felhasználásának szabályozása USA EU Eltérő elvi megközelítés 1980-as évek: GM növények kísérleti célú kipróbálása 1992: FDA az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos vizsgálatok áttekintése „lényegi azonosság elve” 1994: első GM növény piacra kerülése (későn puhuló paradicsom) 1997: USDA a szántóföldi kísérletekhez nincs szükség előzetes engedélyezésre csak bejelentésre (A kísérletek terveit bekérik, folyamatos az ellenőrzés és a beszámoltatás) A „bizonyított tudományos eredmények” koncepciója USA (WTO):az ún. „bizonyított tudományos eredmények” (sound science) jogi koncepciója: Egy alkalmazás mindaddig ártalmatlan, amíg be nem bizonyul, hogy ártalmas

GMO felhasználásának szabályozása EU Az elővigyázatossági alapelv érvényesül, a lehetséges károk szisztematikus kutatása az emberi egészség és a környezet maximális védelme szabályozás az 1990-es évek elejétől szabályozás a GMO-k élelmiszer és takarmánycélú felhasználására szabályozás a genetikailag módosított (GM) növényfajták termesztésbe vonására

GMO felhasználásának szabályozása EU élelmiszer/takarmány Engedélyezés nem gyakorolhat kedvezőtlen hatást az emberi egészségre, az állati egészségre vagy a környezetre; Jelölési kötelezettség: Az élelmiszer vagy takarmány címkéjén a „géntechnológiával módosított (összetevő/szervezet neve)-t tartalmaz” vagy „géntechnológiával módosított (összetevő neve/szervezet)-ből előállított” szavaknak kell szerepelnie. Nyomonkövethetőség 0,9 % GMO előfordulás véletlen vagy technikailag elkerülhetetlen. www.gmo-compass.org

A fogyasztók tudatosabban választanak Nem csak az okozza a fogyasztói fenntartásokat, hogy nem látják hasznosnak az új termékeket, Eurobarometer,hazai közvélemény kutatások mérhetően növekszik a GMO-kkal kapcsolatos információ, a fogyasztók igénylik A fogyasztók tudatosabban választanak

GMO felhasználásának szabályozása EU GM növényfajták termesztésbe vonása Engedélyezés Környezetbe történő kibocsátás (kísérleti szakasz II.) –szigorú előírások nem gyakorolhat kedvezőtlen hatást a környezetre, illetve az emberi és állati egészségre Fajtaként történő elismerés (VCU, DUS) termesztésbe vonás A termesztés hatásai: a termesztésre (koegzisztencia), vetőmag-kereskedelmre (vetőmag: egységes „megengedő” határérték nincs (LOD 0,1%) Jelölési kötelezettség Nyomonkövethetőség

Biogeographical regions, Europe 2001

GMO felhasználásának tilalma (EU) A közösségi jog biztosítja, hogy a GMO-k termesztését és takarmány, illetve élelmiszer célú felhasználását egy tagállam megtiltsa.(2004-”védzáradéki eljárás”) 2005. január 20-án ideiglenes forgalmazási és felhasználási tilalmat jelentettünk be a MON 810 génkonstrukciót hordozó kukoricafajták vetőmagjára- termesztési tilalom. A környezeti kockázatot tudományos indokokkal támasztottunk alá. Bt-toxint termel, a Bt növények maradványainak lassabb lebomlása a transzgénikus növénnyel fedett tábla talajában a teljes biológiai aktivitás alacsonyabb volt a kontroll táblához viszonyítva. A kukoricatáblában és annak szegélyén, a lágyszárúakon élő és a pollenszórás időszakában kelő hernyók a legérintettebbek a MON 810 által termelt Bt-toxin által. Magyarországon a 187 védett lepkefaj 16%-a fejlődhet a táblaszegélyen élő lágy szárú gyomokon is. A vizsgálatok szerint a Bt tartalmú pollen a nappali pávaszemet (Inachis io L.) és az atalanta lepkét (Vanessa atalanta L.) veszélyezteti leginkább.

GMO felhasználásának tilalma (EU) a tilalmat megalapozó indokok kiterjesztése   Az Európai Unióban, több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként, genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. Tiltás: (tudományos eredmények), gazdasági és társadalmi indokok alapján is ! – szabadon, saját hatáskörben, határozhatnak arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország génmódosított (GM) növényektől való mentességét a jövőben is meg kell őrizni. Ez utóbbi melletti elkötelezettségünket az is jelzi, hogy a genetikailag módosított élőlényektől (GMO-k) mentes mezőgazdaság koncepciója az Alaptörvényben is rögzítésre került. Alaptörvényünk XX. cikke (2) bekezdése szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez és e jog érvényesülését Magyarország többek között genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő.  

GMO-k felhasználása az EU-ban „napi aktualitások” „szabadkereskedelmi egyezmény” Az Európai Unió és az USA tárgyalások egy átfogó kereskedelmi és beruházási megállapodás megkötése céljából. Érintett területek: áruk, szolgáltatások, beruházások é közbeszerzések, a genetikailag módosított szervezetek (?) Kulcsfontosságú kérdés: az Alaptörvényben foglalt GMO mentesség megőrzése. Közelítés az enyhítések irányába elfogadhatatlan  

GMO-k felhasználása az EU-ban „napi aktualitások” A berlini Nemzetközi „Grüne Woche” vásár: Dr. Fazekas Sándor miniszter úr : „Összefogás a GMO mentes Európáért” „Mindannyiunk érdeke, hogy fenntartható módon megtermelt, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra, amelyek előállításával kielégítjük a fogyasztók egyre kifejezettebb igényét, növeljük mezőgazdaságunk versenyképességét, és nem utolsó sorban megőrizzük egyedülállóan gazdag természeti értékeinket.” Együttműködés: a GMO mentes növény-és állattenyésztésért Előnyök: nemzetközi kereskedelemben kedvezőbb exportlehetőségek (prémium kategóriájú mezőgazdasági árucikkek) a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel a fenntarthatóságért

GMO-k felhasználása az EU-ban „napi aktualitások” Állattenyésztés/takarmányozás Új, átfogó fehérjepolitika Duna-Szója megállapodás Ausztria, Bajorország, Svájc, Olaszország észak-keleti része, Csehország, Lengyelország déli része, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Magyar Szója Nonprofit Kft., Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Moldova és Ukrajna dél-nyugati tartományai, Románia,

GMO-k felhasználása az EU-ban „napi aktualitások” A dél-amerikai országok fehérjetakarmány-exportjának helyettesítése A szójadara táplálóértéke, az esszenciális aminosavak optimális összetétele miatt is csak szerény mértékben helyettesíthető. KAP 2014-2020. Támogatás a fehérjenövények (szálas/szemes) termeléshez kötött támogatása öntözésfejlesztési program, növekvő piaci kereslet   2014: 40-42 ezer hektáros szója vetésterület 2015: 63 ezer hektár 2020-ig: 120 ezer hektár Fontos célkitűzés továbbá a szója kiváltását célzó kutatási programok segítése. Ennek egyik eleme az alternatív fehérjenövényekre ajánlott termesztés- és feldolgozási technológiák fejlesztése, új összetételű fehérjetakarmányok receptúrákban való alkalmazása.  

GMO-k felhasználása az EU-ban „napi aktualitások” Összességében ha a természeti adottságainkból fakadó termelési korlátok miatt nem is lehet kitörési pont a teljes magyar mezőgazdaságnak a GMO-mentes szója termesztése, hatalmas lépést jelenthet a magyar takarmányfehérje biztosítása és a szójaalapú termékek iránti erős piaci kereslet kielégítése irányába, ami számos termelő számára jelenthet nagyobb jövedelmet, biztonságosabb gazdálkodási hátteret.  

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!