Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Porkoláb Tamás
Advertisements

Az egyenáram hatásai.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Galvánelemek és akkumulátorok
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Elektrosztatika Egyenáram
Villamosenergia tárolás
Energia a középpontban
Kémiai áramforrások Galvánelemek Akkumulátorok: Ólom, NiFe, Lithium, …
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Elektromosság.
SO2.
Elektromos alapismeretek
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
Energiaellátás: Előállítás
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Napenergia-hasznosítás
Kénsav H2SO4.
Áramforrások és generátorok
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
REDOXI FOLYAMATOK.
KOLLOID OLDATOK.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ.
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása
A háromszög Torricelli-pontja
Fogyasztók az áramkörben
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
A kén Sulphur (S).
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Galvánelemek, Ohm törvénye teljes áramkörre
Villamos tér jelenségei
Készítette: Lipeyné Garancsy Éva
Az elektromos áram.
Járművillamosság-elektronika
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Galvánelemek.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Járművillamosság-elektronika
A Daniell elem Készítette: Honti Dániel.
Járművillamosság-elektronika
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Luigi Galvani.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
Spirálcellás akkumulátorok és szuperkapacitások
Elektromos áram, áramkör
„egyszer nekem is lehet”
Elektrokémiai fogalmak
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
A galvánelemektől napjaink akkumulátoraiig. Luigi Galvani felfedezése 1780-ban egy tanítványa figyelte meg, hogy amikor Galvani békát preparált, a kés.
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
Az egyenáram hatásai.
Komplex természettudomány-fizika
Az elektrolízis.
KÖLCSÖNHATÁSOK.
Rendszerek energiaellátása 9. előadás
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Rendszerek energiaellátása 8. előadás
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Labor időpontok.
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
MŰSZAKI KÉMIA 4. Elektrokémia ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Előadás másolata:

Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát. Ólom akkumulátorok felépítése Működése Szulfátosodás Küzdelem az ólomszulfát ellen 2015 március 29. összeállította: HA5GY Vincze István

Akkumulátorok Az olyan berendezéseket amelyek az elektrolíziskor befektetett villamos energiát kémiai energia alakjában tárolják és kisütéskor a bevezetett villamos energia nagy részét visszaszolgáltatják akkumulátoroknak nevezzük.

Akkumulátor cella Minden akkumulátor alapegysége az ún. akkumulátor cella, amelyben két különböző anyagú elektróda meg- határozott összetételű folyadékba (elektrolit) merül. Elektromosan egy akkucellát úgy kell kezelni, mint egy valóságos feszültség- forrást: Ug, Rb, Uk

Ólom akkumulátor 30%-os vizes oldata Gaston Planté ( 1884-1889 ) francia fizikus 1859-ben találta fel az ólom akkumulátort. Negatív pólus Pb Pozitív pólus PbO2 Elektrolit H2SO4 30%-os vizes oldata

Akkucella felépítése Elemedény Elektródák Kivezetések Szeparátor Szellőző nyílás Szintjelző <- Pb akku a KURKS cégtől

Zárt zselés akkumulátorok A gondozásmentesség téveszme! Minden ólom akkumulátort, ha egyszer üzembe helyezzük, akkor GONDOZNI kell. Ha magára hagyjuk, akkor hamarabb élete végére ér!

Ólomakkumulátor működése Feltöltött állapotban a pozitív lemezek PbO2 sötétbarna színűek, a negatív lemezek Pb, a tiszta ólomnak megfelelően szürke színűek lesznek, az elektrolit pedig 1,24 – 1,28 kg/dm3 fajsúlyú kénsav oldat lesz. Az elektrolit fajsúlya típusonként változhat, lásd mindig a gyártó előírását!

Ólomakkumulátor működése Kisütött állapotban, mindkét elektródán PbSO4 ( ólomszulfát ) keletkezik, valamint az elektrolit töménysége lecsökken. Az elektrolit töménységét sokszor Bé0 Baumé fok-ban adják meg. Fajsúly 1,20 1,23 1,24 1,26 1,28 kg/dm3 Bé0 24 27 28 30 32

Ólomakkumulátor működése Az ólom akkumulátor kémiája: PbO2 + Pb + 2H2SO4 = 2PbSO4 + 2H2O Töltés < ------ Kisütés ----- >

Néhány fogalom az akku működéséhez Névleges tároló képesség: a 10 órai kisütésre vonatkozó tárolóképesség Ah-ban 25 0C hőmérsékleten. A yenkik 20 órára adják meg. Jele: C10 hőfokfüggő! Teljes feltöltés: az akkumulátor olyan feltöltött állapota, amikor a töltőfeszültség és az elektrolit fajsúlya a gyártó által előírt töltőáram esetén észrevehető módon nem változik, a töltési időszakot követő két óra alatt a hőmérsékletváltozást figyelembe véve. Önkisülés: a terhelés nélkül ( nyugalmi állapotban ) tárolt telep belsejében fellépő kisülés okozta tároló képesség veszteség.

Tehát a nem használt savas akkut is kell kezelni! Csepptöltés Az üzemen kívül helyezett akku önkisülésének pótlására az elszulfátosodás megelőzésére. Csepptöltő áram: 0,01-0,1*I ( C10 ) Tehát a nem használt savas akkut is kell kezelni!

Ólomszulfát PbSO4 Az ólomszulfát keletkezésekor először ún. bázisos amorf szulfátok jönnek létre és ezek idővel kikristályosodnak.

Ólomszulfát

Ólomszulfát

Ólomszulfát

Ólomszulfát A kisütött állapotba került lemezrészek, hosszú állás után kemény kristályos szulfáttá alakulnak, melyeket a normál töltőáram nem képes feltörni, így tölthetetlenné válik az akku, azaz használhatatlanná.

Szulfátmentesítés Két lehetőség van: - ha az akku nyitott, azaz hozzáférhetünk az elektrolithoz, akkor vegyi úton. - ha az akku zárt akkor elektromos úton, időközönként nagy áramtüskékkel való „bombázással”.

Szulfátosodás feloldása Az elszulfátosodott akku már nem tölthető, töltéskor hamar eléri a gázfejlődési feszültséget. A szulfátréteg feltörhető erős áramimpulzusokkal. Desulfator áramkör

Szulfátosodás feloldása

Szulfátosodás feloldása

Akku életmentés

Akku életmentés

Szulfátmenetsítés

Szulfátosodás feloldása Vegyi úton: Akkuvit segítségével, mely magnéziumszulfátot, aluminiumszulfátot, citromsavat és egyéb összetevőket tartalmaz Nagyon jó!

Akku deszulfátor

DQ_radio Debreceni QRP rádió-elektronikai egylet és önképzőkör Debrecen , Faraktár u. 67 a VOKE épületében, minden pénteken délután 16 órától www.dqradio.org Email: info@dqradio.org