A magyarországi húsipar helyzete nemzetközi összehasonlításban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A magyar húságazat 2010 tavszán
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A gazdasági fejlettség mutatói
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyarország a globális világgazdaságban
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Vállalati stratégia március március március 28.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Az értékkategóriák.
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI)
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Fizetési mérleg jelentés április
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A magyarországi húsipar helyzete nemzetközi összehasonlításban Kürthy Gyöngyi Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési Osztály A MAGYAR AGRÁRKÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYESÜLET III. KONFERENCIÁJA Budapesti Corvinus Egyetem 2015. május 12.

Bevezetés Az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztálya 2014-ben átfogó elemzést készített a magyarországi élelmiszeripar helyzetéről A kutatás aktualitásai: VP új tervezési időszak (2015-2020) Élelmiszeripari Stratégia (2015) Az osztály profilja

Anyag és módszer A nemzetközi és magyarországi vállalati környezet, cégtörténetek bemutatása főként szekunder adatfeldolgozásra épült: magyar és nemzetközi szakirodalom vállalati éves számviteli jelentések, beszámolók vállalati honlapok Makrogazdasági környezet: KSH, Eurostat Primer kutatás: Eurostat (nemzetközi összehasonlítás) NAV adatbázis alapján az alágazat pénzügyi helyzetének elemzése mélyinterjúk eredményeinek feldolgozása tartalomelemzéssel

Húsfeldolgozás a világban A világ legnagyobb húsipari cégei elsősorban Észak- és Dél-Amerikában találhatóak: JBS (Brazília) Tyson Food (USA) Cargill (USA) BRF (Brazília) Vion (Hollandia) A húsfeldolgozás erősen koncentrált, specializált, főleg az elsődleges feldolgozás terén. Mivel a hús márkázatlan tömegtermék, az elsődleges feldolgozásnál a legfontosabb versenyelőny az ár, a méretgazdaságosság, nagy vágókapacitás. Feldolgozott hústermékeknél kisebb vállalatok vannak a piacon, jellemzőbb a márkázás, regionális ízlés, korlátozott exportlehetőség. A nagy óriáscégek az értéklánc minden irányában terjeszkednek: inputok, takarmány, élőállat, továbbfeldolgozás, kereskedelem. Üzletágakat adnak- vesznek, folyamatos a konszolidáció az iparágban.

Húsfeldolgozás az EU-ban Az EU a világ egyik legnagyobb hústermelő- és feldolgozó régiója. Az állatjóléti, élelmiszerbiztonsági előírások versenyhátrányt okoznak a régióban, a Rabobank (2010) számításai szerint ez akár 30% is lehet az észak- és dél-amerikai versenytársakhoz képest. Fő célpiacok éppen ezért a magas fizetőképességű, de minőségi terméket igénylő országok: EU, Svájc, távol-keleti országok, Oroszország A vágókapacitások Európában is nagyok, folyamatosan nő a koncentráció. Európában jobban elkülönül a vörös húsok és baromfi feldolgozása. Legnagyobb cégek: Húsfeldolgozásban: Vion (Hollandia), Danish Crown (Dánia), Tönnies (Németország), Bigard (Franciaország), Westfleisch (Németország) Baromfifeldolgozásban: 2 Sisters Food Group (UK), PHW-Wisenhof (Németország), LDC (Franciaország), Plukon Royale Group (Hollandia), Agricola Italiana Alimentare (Olaszország) Készítménygyártásban: Nortura (Svédország), Campofrio (Spanyolország), Gruppo Cremonini (Olaszország)

A világ, az EU és Magyarország piacvezető húsipari cégének, illetve Magyarország teljes húsiparának árbevétele 2013-ban NAV és nemzetközi nyilvános cégadatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült ábra

A húsfeldolgozás pénzügyi helyzete Magyarországon Megnevezés 2003 2008 2012 Vállalatok száma (darab) 480 561 594 Létszám (fő) 35 630 26 251 27 089 Árbevétel (milliárd HUF) 579,0 633,6 775,7 Export árbevétel (milliárd HUF) 160,8 185,5 271,8 Külföldi tőke aránya (százalék) 26,7 30,4 28,7 CR5 (százalék) 27,9 29,4 31,9 CR10 (százalék) 43,7 43,3 43,8 Forrás: NAV adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás A vállalati struktúra: A vállalkozások között dominál a mikro (60,5%), kis (23,2%), kevés a közepes (12,1%) és nagy vállalat (4,2%) Viszont: a 24 db. Nagyvállalat adta az árbevétel több mint felét, az export több mint 60 %-át! A szektor hozzájárulása az élelmiszeripar egészéhez 2003 és 2012 között: árbevétel 20-25 százaléka export árbevétel 35-26,8 százaléka

A húsipar hatékonysági mutatói Magyarországon és más EU országokban A húsfeldolgozás és húskészítménygyártás néhány hatékonysági mutatója Magyarországon és az EU fontosabb termelő tagállamaiban (2012) Német- ország Francia- Olasz- Magyar- Lengyel- Dánia Ausztria Egy vállalkozásra jutó nettó árbevétel (millió EUR) 4,2 4,9 6,5 4,5 5,0 42,5 4,3 Egy vállalkozásra jutó alkalmazásban állók száma (fő) 16,1 17,2 14,9 44,9 41,6 125,9 17,5 Egy vállalkozásra jutó hozzáadott érték (ezer EUR) 535,6 735,3 777,5 557,9 652,6 7 170,9 779,4 A hozzáadott érték aránya a termelési értékből (%) 13,4 16,5 12,1 14,1 19,5 Árbevétel-arányos bruttó működési eredmény (%) 3,3 1,8 3,6 3,1 5,5 3,8 Személyi jellegű ráfordítások aránya (%) 9,9 14,5 8,5 10,7 8,0 13,5 14,4 Egy alk. állóra jutó szem. jell. ráfordítás (ezer EUR) 24,6 37,7 36,7 9,4 9,0 44,0 32,7 Munkatermelékenység (ezer EUR/fő) 33,3 42,8 52,1 12,4 15,7 57,0 44,6 Forrás: Eurostat adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás

A hústermékek piaci lehetőségei Az egy főre jutó élelmiszerekre és nem alkoholos italokra fordított éves kiadások alakulása az EU tagországokban (2012) Forrás: Eurostat adatai alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás

A magyarországi hústermékek külpiaci lehetőségei Sertéshús exportunk 2003 és 2014 között 231 millió euróról 408 millió euróra nőtt. Fő exportcikkünk a fagyasztott sertéshús, célpiacaink: Japán, Románia, Dél-Korea, az embargó előtt Oroszország. Friss és hűtött termékek: európai célpiacok, pl. Románia, Olaszország. Készítményexportunkat az ízlés korlátozza. Fő célpiacaink a német nyelvterületekre korlátozódnak. Veszélyt jelez az import dinamikus emelkedése! Nőtt a fagyasztott, hűtött húsok behozatala (olcsóbb behozni a vágott állatot, mint az élő sertést!), de figyelmeztető mértékben emelkedett a készítmények importja is! A baromfihús kivitele 2003 és 2014 között 327 millió euróról 570 millió euróra nőtt. Főleg a készítmények kivitele emelkedett, de sikeresen bővült a broilerexport is. Az export 80%-a EU országokba irányul

A magyarországi húsipar helyzete Magyarországon nincsenek nagy cégek az elsődleges húsfeldolgozásban, ezért a méretgazdaságosság, kapacitáskihasználás nem érvényesül. A legnagyobb cégek a készítménygyártásban találhatóak. A külföldi tőke aránya az alágazatban alacsony, nem volt vonzó befektetési célpont a magyarországi húsipar. A magyar tőke sokszor „felélte” a vállalatok tartalékait, elmaradtak a technológiai fejlesztések, beruházások. A technológiai lemaradás, különösen a húsfeldolgozásban, készítménygyártásban nagy és növekvő. A baromfifeldolgozás valamivel kedvezőbb helyzetben van, köszönhetően a szektorra jellemző erős integrációnak, és annak, hogy a cégek mendzseri tulajdonba kerültek.

A magyarországi húsipar helyzete Magyarországon gyenge a fizetőképes kereslet, ami kihat a piaci szereplők árbevételére, nyereségére, beruházási, fejlesztési, innovációs lehetőségeire és szándékára. Azok a húsipari cégek, amelyek nagyobb arányban exportálnak, jobb pénzügyi pozícióban vannak, mint a magyarországi piacra koncentrálók. Nem találtunk összefüggést a pénzügyi helyzet és a vállalati méret között. Ez főleg annak volt tulajdonítható, hogy a kis- és mikrocégek nagyon kis létszámmal működnek, alacsony munkabért fizetnek, ezért lehetnek hatékonyabbak, termelékenyebbek. Az alacsony magyarországi munkabérek miatt általánosságban is kicsi a kényszer a technológiai fejlesztésekre.

Következtetések Magyarországon az exportra termelő húsipari cégek sikeresek a jó fizetőképességű piacuk miatt. Ez sertéshúsnál a távol-keleti, baromfinál az európai piacot jelenti elsősorban. A készítménygyártásnál kevesebb az exportlehetőség. A kisebb cégek is vagy export útján sikeresek, vagy magyarországi réspiacot céloznak meg. Utóbbi kemény növekedési korlát. Az innovációs készség a magyarországi húsiparban fejlesztésre szorul. A technológiai megújulás gyenge. Zöldmezős beruházás elvétve, inkább folyamatos eszközcsere történik. Ennek forráshiány az elsődleges oka, ami összefügg a piaci lehetőségekkel, versenyképességi problémákkal, tőkehiánnyal, ám öngerjesztő folyamat: a lemaradás folyamatosan nő, ami tovább rontja a kilátásokat. A feketegazdaság komoly probléma az alágazatban

Javaslatok Integráció erősítése a sertéságazatban. Pályázati lehetőségek a nagyobb cégek számára is. VP 2015-2020: 300 milliárd Ft. Exportlehetőségek fokozott kiaknázása: Az árversenyben nincs esélyünk. Minőségi, darabolt húsáru. Készítmények: korszerűbb termékpaletta! Piaci igények folyamatos nyomonkövetése. Pl. új piaci igények: „Halal” Jól működő védjegyrendszer kialakítása a kül- és belpiacon egyaránt. A védjegy tükrözze, igazolja a minőséget, biztonságot. Feketegazdaság elleni fellépés. A fehérítés a hatékony cégek fennmaradását, a valós piaci versenyt erősítené.

Köszönöm a figyelmet!