Multi-play szolgáltatások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
ISO 9001 Tanúsított cég április NIIF VoIP projekt aktualitások Ilyés Gábor Mészáros Mihály Szabó Szabolcs NIIF Intézet.
Hálózati alapismeretek
A NEtTelefon – üzleti Előfizetőknek
Az alternativ műholdas TV szolgáltatásban rejlő lehetőségek forgalmazók és szerelők számára Rácz Tamás – Értékesítési Igazgató.
MT mint tévészolgáltató Fókuszban az interaktivitás
Iroda a felhőben.
ACN videótelefon Iris 5000 ACN Telefon Adapter.
Média Klub október 11. Az IPTV szolgáltatások jövője.
Dr. Bartolits István NHIT IT3 projekt Az IP alapú televíziózás részletes elemzés NHIT IPTV részletes elemzés.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
A kábeltelevízió jövője,
Kábel TV jelene és jövője
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
Digitális Átállás.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
1 Hálózati technológiák és alkalmazások Vida Rolland
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Informatikai megoldások egy kézből
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
A VoIP és a Microsoft Dynamics CRM Kondás János MCSA, MCSE, MCT System Builders Kft.
Bevezetés a VoIP technológiába
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Mire jó a GPRS GSM szabvány 9,6kbit/s-os adatátvitelt biztosította PCMCIA kártyák kellettek Egyedi programok kellettek, amik MS Windows felületen.
21. Távközlő Hálózatok előadás
Invitel Ha több kell.
Szoftver, mint szolgáltatás - Innovatív megoldások beruházás nélkül
Szélessávú tervek és akciók
Vodafone Iroda Majoros Ádám Telekommunikációs Partner.
Vodafone Iroda Kelemen Balázs Területi vezető.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Az IPTV – megoldások kis és nagy rendszerekhez
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
17. Tétel x DSL Készítette: Herczeg Attila. Feladat: Internetet akarnak kiépíteni a faluban, és nem tudják eldönteni, milyen technológiát válasszanak.Ismertesse.
Az Eutelsat KA-SAT szolgáltatásai
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógép hálózatok.
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Sós Patrik Telekommunikációs Partner
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Magyarországi távközlési helyzetkép ITL Klub március 10. Szabó Tibor, Nemzeti Hírközlési Hatóság penetráció a távközlésben.
Cégbemutató, Memoriter ismertető
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Downstream Power Back Off (DPBO)
Flotta Surf promóció A flotta megállapodásban biztosított hang tarifa mellé az alábbi 3 adatopció közül választhatnak a felhasználók. Mindhárom adatopcióra.
Lehet-e még jobb az internet szolgáltatás?
Számítógépes hálózatok
Downstream Power Back Off (DPBO)
XDSL hálózatok tervezése 9. Előadás
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Author / Presentation title
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Előadás másolata:

Multi-play szolgáltatások Lóránt Marcell

Mi a Multi-play? Egy szolgáltató több szolgáltatást tud nyújtani az előfizetőnek Win-win: a szolgáltató több bevételhez jut, ha az előfizető több szolgáltatást vesz igénybe tőle  ennek „kikényszerítésére” a szolgáltatások együttes igénybevétele esetén kedvezményt nyújt, ami az előfizetőnek is kedvező Triple-play: TV, internet, vezetékes telefon Quadruple-play: Triple-play + mobil szolgáltatás Ezek átfogó neve a Multi-Play Az összes szolgáltatás egyetlen fizikai infrastruktúrán valósul meg (a mobilt kivéve)

Kialakulása Kezdetben minden szolgáltatásnak dedikált infrastruktúrája volt Egy adott cég egy szolgáltatás nyújtására specializálódott, pl. Matáv – vezetékes telefon, FiberNet – kábeltévé Belátható, hogy az egyes szolgáltatások között nem volt választási lehetőség, nem volt verseny Ezeken a hálózatokon más szolgáltatást a technológia akkori állása szerint nem lehetett nyújtani Távbeszélő szolgáltatás csak réz érpáron volt nyújtható Beszéd, fax, később modemes internet, ISDN Vezetékes televíziót csak koaxiális kábelen lehetett szolgáltatni

Kialakulása (folyt.) A szélessávú internetelérést biztosító technológiák megjelenésével ezen szolgáltatás esetében már volt választási lehetőség Olyan technológiák kerültek bevezetésre, melyek a meglévő infrastruktúrát (réz érpár/koax kábel) kihasználva kínáltak a beszédsávi modemes megoldásnál lényegesen nagyobb sávszélességet Időben korlátlan, nincs percdíj szemben a modemes megoldással Réz érpár: ADSL (Axelero) Koaxiális kábel: DOCSIS Kezdetben párszáz Kbit/s, később megabites nagyságrend

Kialakulása (folyt.) Ekkor még egy szolgáltatótól max. 2 szolgáltatást (TV vagy telefon + internet) kapott az előfizető Kedvezmény jellemzően nem volt az együttes igénybevételre A megfelelő sávszélességet biztosító internetes technológiák lehetővé tették a szolgáltatók számára a „hiányzó” szolgáltatás bevezetését Koaxiális hálózat  VoIP telefonszolgáltatás (kis sávszélességigény) Réz telefonhálózat  IPTV (relatíve nagy sávszélességigény) Úgy kellett megválasztani a bitrátát, hogy a „lassabb” vonalakon is működőképes legyen a szolgáltatás: Magyar Telekom ~ 2 Mbit/s SD adás esetén Ezek megvalósulása óta beszélhetünk Triple-play-ről: bármilyen infrastruktúrán bármilyen szolgáltatás igénybe vehető

A hálózatok felkészítése a Multi-playre A fogyasztói igények növekedésével muszáj volt olyan technológiákat kifejleszteni, melyek kielégítik ezeket az igényeket Elvárás: nagy sebességű internetelérés és HD csatornák Koaxiális hálózat – többféle megvalósítás létezik A HD csatornák bevezetése egyszerű: DVB-C technológiával egy analóg adás helyén 4-5 HD adás továbbítható (ezt használja pl. a UPC) A sávszélesség-igényt a DOCSIS 3.0 hivatott kielégíteni: az optikai szakaszt meg kell hosszabbítani, valamint a végberendezéseket cserélni A Magyar Telekom koax kábelen is IPTV-t továbbít  az adott szegmensen nézett csatornák által lefoglalt sávszélesség a DOCSIS rendszert terheli (8-10 Mbit/s/csat.)

A hálózatok felkészítése a Multi-playre (folyt.) Telefonhálózat – az internet és a TV egyaránt sávszélességet igényel Megoldás: VDSL2 képes mini DSLAM kihelyezése az előfizetők néhány száz méteres körzetébe, Vectoring bevezetése, a távolabbi előfizetőknek esetleg bonding Így kb. 80-100 Mbit/s dedikált kapacitás elérhető a végpontokon, ami elegendő 2-3 HD adás egyidejű megtekintéséhez és 50-60 Mbit/s sebességű internethez A Telekom jelenleg csak 30 Mbit/s sebességű csomagot forgalmaz ezen a technológián, az 50 megabites csomag még csak tervezett Optikai hálózat – a legkorszerűbb technológia GPON (Gigabit Passive Optical Network): 2,5 Gbit/s lefelé és 1,25 Gbit/s felfelé irányuló sávszélesség, melyen max. 64 előfizető osztozik (Telekom) Ez a hálózat van a legjobban felkészítve az egyre növekvő igények kiszolgálására Telekom: 120/50, Invitel: 150/60, DIGI: 1000/100 megabites csomag

A hálózatok felkészítése a Multi-playre (folyt.) VDSL2 által elérhető sebesség éles hálózaton Forrás: saját modem

A Triple-play és a QoS A valós idejű IP-alapú szolgáltatások esetében fontos a minőség biztosítása Ne forduljon elő, hogy egy a kapcsolat teljes sebességét kihasználó letöltés miatt elérhetetlenné válik az IPTV vagy a VoIP szolgáltatás Erre való a QoS (Quality of Service) Az IPTV és a VoIP csomagjai prioritást élveznek a letöltések felett Megoldás xDSL: Külön virtuális áramkör az egyes szolgáltatásoknak (ATM esetén), vagy külön VLAN (PTM esetén) DOCSIS, GPON: priorizálás IP-tartományok alapján

Néhány nagy Multi-play szolgáltató Magyarországon Magyar Telekom Nyrt. UPC Magyarország Kft. Invitel Távközlési Zrt. DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. Külföldön Deutsche Telekom Verizon Google Fiber

Magyar Telekom Nyrt-ként működik, közvetetten a Deutsche Telekom többségi tulajdona, Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója Magyarország első és egyetlen szolgáltatója, amely vezetékes és mobil szolgáltatásokat is nyújt (utóbbit nem csak virtuálisan) 1991: Matáv, eredetileg 100%-ban állami tulajdonban, 1993-tól 30%-ban a német Telekom tulajdona 2001: felvásárolták a Westelt, valamint elindult az Axelero nevű ADSL szolgáltatás 2004-2005: márkaváltások Westel  T-Mobile, Matáv  T-Com, Axelero  T-Online

Magyar Telekom (folyt.) 2006: IPTV bevezetése 2008 VDSL2 tesztek, bevezetés Műholdas TV-szolgáltatás indítása (T-Home Sat TV) Márkanevek egyesítése, T-Home  minden szolgáltatás egy számlán jelenik meg, valódi Triple-play

A Magyar Telekom törekvései Az IPTV megjelenésekor csak réz érpáron szolgáltattak Szükségük volt egy infrastruktúrára, amely megbízhatóan képes továbbítani az IPTV-t, és emellett nagy sávszélességet is kínál  elindult az FTTH fejlesztés 2009: 5 éves terv, 780 ezer háztartást szeretnének lefedni Sajnos a szabályozások csak hátráltatták a fejlesztést, így az háttérbe szorult Hurokátengedés, közműadó, stb. Nagyobb prioritást élvezett a felvásárolt kábelhálózatok DOCSIS 3.0-ra fejlesztése, valamint a VDSL2 széleskörű elterjesztése

A Magyar Telekom törekvései (folyt.) Minden szolgáltatást IP alapon szeretnének nyújtani 2016-ig Ehhez szükség van a régi analóg telefonvonalak megszüntetésére Az előfizetők egy „digitális elosztót” (Home Gateway) kapnak, amely a benne lévő VoIP terminál segítségével előállítja az analóg vonalat Üzembiztonság szempontjából rosszabb megoldás a hagyományos telefonvonalnál, mert áramkimaradás esetén csak akkor lesz vonal, ha az elosztó szünetmentes tápegységen van Előnye, hogy az ADSL2+ előfizetők feltöltési sávszélessége duplázódik, mert a korábban telefon/ISDN szolgáltatásnak fenntartott sáv is kihasználásra kerül Továbbá a szolgáltatónak sem kell két párhuzamos hálózatot fenntartani, lekapcsolhatók a TPV központok az SDH hálózattal együtt

A Magyar Telekom törekvései (folyt.) Továbbá szükség van a koaxiális hálózatokon az analóg csatornák és a DVB-C multiplexek lekapcsolására Jelenleg 3 párhuzamos technológia: ez költséges és erőforrás-pazarló Már nem lehet szerződést kötni sem analóg, sem DVB-C szolgáltatásra Csak az IPTV fog maradni  egyetlen fejállomással kiszolgálható a TV-szolgáltatás attól függetlenül, hogy az előfizető kábelen, réz érpáron vagy optikán veszi azt igénybe A felszabaduló frekvenciák felhasználhatók DOCSIS-hoz  nagyobb elérhető sávszélesség, stabilabb kapcsolat Az IPTV mellett csak a műholdas TV szolgáltatás marad meg, ami nem IP- alapú

UPC A 29-es körzet kivételével csak koaxiális hálózaton szolgáltatnak TV: titkosított digitális (DVB-C + Nagravision) és analóg (max. 30 csatorna) Videótár, MyPrime, Horizon Go (utóbbi márciusban érkezik) Kényelmi és távoli elérési funkciók a vevőegységgel rendelkező ügyfeleknek Max. 3 db vevőegység vagy CI+ modul (UPC Mediacard) kérhető Internet: EuroDOCSIS 3.0 rendszer, 15x50 = 750 Mbit/s bruttó kapacitás egy szegmensen A maximális forgalmazott csomag 500/22 Mbit/s UPC Wi-Free szolgáltatás Telefon: VoIP alapú, a UPC Phone alkalmazással bárhol elérhető

UPC (folyt.) Mobilinternet szolgáltatás a Vodafone hálózatán Triple-play csomagok Trio S, M, L, XL Quadruple-play A UPC előfizetői kedvezményesen vehetik igénybe a virtuális mobilszolgáltatást Business csomagok Magasabb rendelkezésre állást garantálnak Azonnali hibaelhárítás

DIGI A legújabb nagy szolgáltató Magyarországon Lefedettsége egyelőre limitált Alacsony árak, tulajdonképpen a DIGI megjelenése indította be a versenyt a távközlési szférában TV: kódolatlan digitális (DVB-C) és analóg adás Csak a prémium csatornák titkosítottak, a HD csatornákat bárki nézheti Nincs kényelmi funckió, sem videótár, „fapados” szolgáltatás Internet FTTB/FTTH: max. 1000 Mbit/s Kábelmodemes internet: max. 8 Mbit/s 

DIGI (folyt.) Telefon: VoIP alapú megoldás Mobilinternet (Telenor) Triple-play csomagok Hűség nélkül is kedvezőbb, mint a többi szolgáltató ajánlata Okos csomag: a kiválasztott 3 szolgáltatásra 2 év hűség esetén 30% kedvezmény jár Olcsóságuk azzal magyarázható, hogy rögtön a legfejlettebb infrastruktúrába invesztáltak, melynek fenntartási költsége minimális, valamint nem rendelkeznek régi hálózatokkal, melyeket egyre drágább fenntartani, fejleszteni.

Invitel A Telekomhoz hasonlóan sokféle hálózatot üzemeltetnek Réz érpár ADSL2+/VDSL2 technológia, IPTV, VoIP telefon 60 Mbit/s max. sávszélesség Koaxiális kábel Sok helyen csak analóg TV, néhány településen titkosított DVB-C DOCSIS 3.0 internet, 8x40 = 320 Mbit/s bruttó kapacitás egy szegmensen, max. 120 megabites csomag (egyes területeken), VoIP telefon Optika GPON technológia, IPTV, max. 150 megabites internet, VoIP telefon

Google Fiber A Google optikai hálózata, amely az USA bizonyos államaiban érhető el, elsőként Kansas City-ben 3 féle szolgáltatáscsomag Szimmetrikus gigabites internet TV-vel, 2 TB tárterület a felvételeknek, 1 TB Google Drive, mindez havi $120-130 Szimmetrikus gigabites internet, 1 TB Google Drive, mindez havi $70 5/1 Mbit/s internet, egy címen legalább 7 évig havidíj nélkül ($300 telepítési díj fizetendő) Google Fiber Hut: innen mennek az előfizetőkhöz az optikai szálak, majd ott ONT (Optical Network Terminal) eszközökben végződnek Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fiber

Google Fiber A Google Fiber infrastruktúrája Forrás: http://carycitizen.com/2014/05/13/tech-whats-google-fiber-hut/

Google Fiber Google Fiber Network Box és TV Box Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fiber

Új trendek a médiafogyasztásban Egyre nagyobb felbontású (4K, 8K) TV adás, videók streamelése, YouTube és más videómegosztó oldalak használata Ezen valamelyest segít a HEVC kódolás, de így is kb. 20 Mbit/s stabil sávszélességre van szükség egy 4K-s stream átviteléhez Egyre nagyobb méretű szoftverek, számítógépes játékok letöltése (akár 40-50 GB) „Mindenki mindent azonnal akar” A hálózatokat fel kell készíteni arra, hogy ezeknek az elvárásoknak eleget tegyenek

Új trendek a médiafogyasztásban A bitráta és a képfelbontás összefüggése Forrás: http://blogs.iis.net/alexzam/archive/2013/01/28/h-265-hevc-ratification-and-4k-video-streaming.aspx

A közeljövő rezes technológiái A távoli jövőben szinte mindenhol optika lesz, ám addig igyekezni kell minél többet kihozni a jelenleg létező hálózatokból Ezen átviteli közegeknek már-már a fizikai határait feszegetik DOCSIS 3.1 Fokozatos fejlesztés, a végső stádiumban kb. 10 Gbit/s elérhető egy szegmensen 1 GHz feletti frekvenciatartomány kihasználása Kiterjesztett upstream sáv G.fast, XG-Fast Több száz MHz-re kiterjesztett spektrum Rövid hurkokon több száz Mbit/s elérhető

Köszönöm a figyelmet!