A kelmék varrás okozta sérülései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

a sebesség mértékegysége
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Egyensúlyi állapotábrák
Előgyártási technológiák
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Általános áruismeret Termékfelelősség
EuroScale Mobiltechnika Kft
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Munkaszervezési ismeretek
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Volumetrikus szivattyúk
A szervezet és a környezet határán
Chu Thi Thuy Linh, Soltész Réka
A vér.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
VER Villamos Berendezések
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
(Szükséglet számítás)
Építőanyagok tulajdonságai-1. Kiskunlacháza 2010 Horák György
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A talajok alapvető jellemzői II.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
A nedves levegő és állapotváltozásai
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Csecsemő ruházata.
Műszaki furnér gyártás
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Az anyagok közötti kötések
Az energia fogalma és jelentősége
Csík Zoltán Elektrikus T
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Vizsgálómódszerek.
AZ ÍZÜLETI PORCOK BIOMECHANIKÁJA
A szervezet és a környezet határán
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Bioguard Termékbemutató Normál anyag Bioguard anyag.
A súrlódás és közegellenállás
Húros hangszerek működése
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
A szerszámanyagok kiválasztása
CÉRNÁK.
Anyagismeret KÖTÖTT KELMÉK I. Készítette: Csépes Beatrix.
Anyagismeret tantárgy
Varrástechnológiai ismeretek
Készítette: Kiss Róbertné
Fizikai alapmennyiségek mérése
A hegesztés előkészítése
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Légellenállás 4. gyakorlat. A légellenállás az az ellenállás (fékezőerő), amellyel az áramló levegő a testre hat. A légellenállás olyan közegellenállás,
ÁRUFORGALMAZÁS A RUHÁZATI CIKKEK ÉS VEGYESIPARCIKKEK FORGALMAZÁSA, ALAPANYAGOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSA.
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
a sebesség mértékegysége
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Előadás másolata:

A kelmék varrás okozta sérülései Mechanikai sérülések Hő okozta sérülések

Varrás okozta sérülések A ruházati termékek gyártása során a kelmék varrás okozta sérülései nem mindig észlelhetők szabad szemmel, mégis állandóan számolnunk kell vele. Ezek a sérülések a kelméket alkotó fonalakat érintik, s mindig szilárdságcsökkenéssel járnak. A varrás okozta sérülés szilárdsági és esztétikai szempontból is káros.

Varrással szemben különösen érzékeny kelmék. Egyes kelmék sajátos szerkezetük, vagy kikészítésük miatt érzékenyebbek lehetnek a varrás okozta sérülésekre. Ilyen textilanyagok: Különleges, nemes kikészítésű pamut- és viszkózszövetek (pl.gyűrtelenített) Nagy sodratszámú, cérnázott fonalakból készült szövetek Sűrű szövésű szintetikus selyem szövetek

Varrás okozta sérülések Sérülések lehetnek: Mechanikai sérülés Hő okozta sérülés A tapasztalatoknak megfelelően törekedni kell arra, hogy a varrás okozta szilárdságcsökkenés ne haladja meg a 8-12%-ot.

Mechanikai sérülések A sérülés abból ered, hogy a szövetbe hatoló varrógéptű széttolja a szövet fonalait, elemi szálait. Ha a fonalak, elemi szálak nem tudnak kellő mértékben széttolódni, akkor a varrógéptű oly mértékben megnyújthatja őket, hogy elszakadnak.

Mechanikai sérülés csökkentésének lehetőségei Vékonyabb varrógéptű alkalmazásával Kötött kelméknél gömbölyű hegyű tűk használata Nedves kelmék varrása (légnedvesség növelése, szövet nedvesítés) Varrógéptű finomsági számának megfelelő varrócérna használata Többszörös átvarrások mellőzése Leszorítótalp nyomásának csökkentése

Hő okozta sérülések A sérülés abból adódik, hogy a varrógéptű és az anyag között súrlódás keletkezik, melynek következtében felmelegszik a tű. (250°C-400°C) Ezt a magas hőmérsékletet a szálasanyagok nem bírják elviselni elszenesednek, megolvadnak, elveszítik szilárdságukat, és elszakadnak.

Hő okozta sérülés csökkentése Vékonyabb varrótűk alkalmazása Varrógéptű felületi simaságának növelése Speciális tűbevonat alkalmazása (antiterm) Különleges szövetkikészítések Varrógép sebességének, fordulatszámának csökkentése Varrt anyag nedvességtartalmának növelése Varrógéptű hűtése Varrócérna kenése

A varrás hullámosodása, ráncosodása

A ruházati cikkek gyártása során előfordul, hogy a varrásvonalak mentén az összevarrt kelmeréteg hullámossá vagy ráncossá válik. Az ilyen jellegű hibák rontják a ruhadarab esztétikus megjelenését.

A varrás hullámosodása Abból adódik, hogy a helytelen anyagtovábbítás következtében az egyes anyagrétegek megnyúlnak. Elsősorban vastag, laza szerkezetű, nagy nyúlású anyagoknál fordul elő. Mosás, tisztítás, vasalás hatására csökkenthető a hullámosodás mértéke.

Hullámosodás csökkentése Öltéssűrűség csökkentéssel Vékonyabb varrócérna alkalmazással Helyesen választott varrástípussal Megfelelő anyagtovábbítással Kelmerétegek megfelelő összetartásával Rögzítőszalag befogással Szövetrétegek varrás közbeni tömörítésével, betartásával

A varrás ráncosodása Az egyes kelmerétegek varrás közbeni összehúzódása következtében jön létre. Elsősorban a szintetikus, a nemes kikészítésű pamut- és viszkózszöveteknél fordul elő Mosással, vasalással nem csökkenthető.

A ráncosodás csökkentése Vékonyabb varrócérnák alkalmazása Kis nyúlású cérnák használata Minimális varrócérna fékezés Egyenletesen felcsévélt alsó cérna Megfelelő varrástípus kiválasztása Sűrű fogazású kelmetovábbító Varrógép fordulatszámának csökkentése Öltéssűrűség csökkentése Szabásvonalak fonaliránytól való eltérése 10-15%