AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T-SEJT AKTIVÁCIÓ.
Advertisements

A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai
(HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?)
T-SEJT AKTIVÁLÁS.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Tolerancia/autoimmunitás
Az autoimmun betegségek általános jellemzői
B LIMFOCITÁK IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA
Patológiás és természetes autoimmunitás
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Az immunválasz lefolyása. Barrierek hámsérülés barrier inflamresponse4.jpg” ábra alapján.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Tumorimmunitás.
T-sejt aktiváció.
Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
Az Immunválasz negatív szabályozása
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Immunrendszer sejtjeinek jellemzése és elválasztása Áramlási citometria, FACS Az immunrendszer sejtjeinek funkcionális vizsgálata (1.): poliklonális limfocita.
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
KOSTIMULÁCIÓ.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A PERIFÉRIÁN
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
Az immunrendszert célzó terápiák:  Stimuláció  Szuppresszió  Moduláció.
Az exogén és endogén antigének bemutatása
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
A T limfociták Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
IZOTÍPUS VÁLTÁS ANTIGÉNTŐL FÜGGŐ FOLYAMATOK. C  Cδ C  3 C  1 Cε2 C  1 C  2 C  4 Cε1 C  2 C  Cδ IgM CC CC Ig IZOTÍPUSOK CµIgM Cγ1IgG Cγ2IgG.
T-sejt fejlődés T- SEJT FEJLŐDÉS NK sejt Pro-T  -átrendezés T Pre-T  -átrendeződés Pre-T  Szelekció klonális deléció T T T Érett-T Limfoid.
6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Előadás másolata:

AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA 1. Az antigén koncentráció csökkenése az immunválasz során 2. A B limfocita aktiváció gátlása - ellenanyag visszacsatolás A BCR és az FcRIIB (CD32) keresztkötése antigén-ellenanyag komplexek által ITIM közvetített jelátviteli szabályozás foszfatázok által A B limfociták a vérben vagy a perifériás szövetekben felismert antigén inger hatására csak a segítő T sejtek közreműködésével jutnak el a follikulusokba 3. Az aktivált T limfociták pusztulása Passzív sejthalál a túlélési faktorok kis koncentrációja miatt (citokinek Az aktivált T sejteken megjelenő FasL érzékenyíti a T limfocitákat a Fas- mediált apoptózissal szemben Aktiváció indukált sejt halált (AICD) ismételt antigén specifikus stimulációra 4. A T limfocita aktiváció gátlása A CD4+ T limfociták funkcionális válaszképtelensége – anergia Az immunválasz késői szakaszában a T sejtek a B7 kostimuláló molekulához kapcsolódó CTLA-4 gátló ligandumot fejezik ki 5. A reguláló T limfociták által kifejtett szuppresszió - A Th1 és Th2 citokinek által közvetített kölcsönös gátlás - Szuppresszív citokinek termelése - Az IL-10 gátolja az APC funkciókat, az IL-12 szekréciót és a B7 expressziót - A TGF gátolja a T sejt proliferációt - Az IL-4 gátolja az IFN-mediált funkciókat - Az IL-10 és a TGF gátolja a makrofágok aktivációját

AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA AICD DIFFERENCIÁCIÓ Naiv limfociták Memória Az antigén-specifikus sejtek száma Másodlagos effektorok Elsődleges effektorok EXPANZIÓ AICD MEMÓRIA Napok

AZ IMMUNKOMPLEXEK ÁLTAL KIVÁLTOTT NEGATÍV REGULÁCIÓ B LIMFOCITÁKBAN ITAM ITIM FcRIIb

IMMUNOGLOBULINT KÖTŐ Fc RECEPTOROK Ig szupergén család, MIRR IgE Fc receptorok FcγRI (CD64) FcγRII (CD32) FcεRI FcεRII Iγ-γ α β γ-γ α γ-γ FcγRIII (CD16) FcRI IIIaζ-ζ IIIaζ-γ IIIaγ-γ IIIaβ γ-γ α IgG Fc receptorok IgA Fc receptorok ITIM – Immunoreceptor Tyrosin-based Inhibition Motif

AKTIVÁLÓ ÉS GÁTLÓ RECEPTOROK AZ IMMUNRENDSZERBEN Aktiváló receptor ITAM Megjelenés Gátló receptor ITIM Fc receptorok Ig szupergén család BCR* B sejt TCR,* CD3* T sejt FcRIa (CD64) FcRI* Makrofág, DC (internalizáció) FcRIIa (CD32) FcRIIb (CD32) FcRIIIa (CD16) FcRI* vagy * NK sejt (ADCC) FcRI, FcRI* Hízósejt (ADCC) C-típusú lektin FcRIIb (CD23b) FcRIIa (CD23a) MHC I receptorok Humán KAR Humán KIR NK és T sejt Egér KIR Humán NKG2C/D NK és reguláló T sejt Humán NKG2A/B Egyéb receptorok BCR CD22 CD28 CTLA-4 MIRR Multisubunit Immune Recognition Receptors A ligandum kötő és a jelátvivő egység elkülönül, membrán mikrodomének

- A kostimuláló molekulák gátló receptorokhoz is kapcsolódhatnak CD28 T sejt CD28 Aktivált T sejt A CTLA-4 - B7 kapcsolat gátolja a T sejt aktivációt - 2 Signal 1 + /CTLA-4 B7 B7 CD28 - B7 kapcsolat A kostimuláció kiváltja a CTLA-4 kifejeződését A CTLA-4 nagyobb affinitással kötődik a B7 molekulához, mint a CD28 A 2. szignál hiánya és az ITIM-közvetített jel gátolja a T-sejt választ

A T SEJT AKTIVÁCIÓ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA A B7-HEZ KÖTŐDŐ CTLA-4 ÁLTAL T APC CD28 aktiváció CTLA-4 ITIM B71/2 KÉSŐI KIFEJEZŐDÉS A MEMBRÁNBAN NAGYOBB AFFINITÁS A B7 MOLEKULÁHOZ MINT A CD28

A CD4+ T SEJTEK SZEREPE AZ APOPTÓZIS KIVÁLTÁSÁBAN T SEJT HOMEOSTASIS AZ IMMUNVÁLASZ LEÁLLÍTÁSA

REGULÁLÓ T SEJTEK

A TÍMUSZ EREDETŰ TERMÉSZETES Treg SEJTEK MARKEREI REGULÁLÓ T SEJTEK A TÍMUSZ EREDETŰ TERMÉSZETES Treg SEJTEK MARKEREI CD4+CD25+FOXP3+ GITR CTLA4 B7 ligand Treg CD25 IL-2Rα FoxP3 CD127 IL-7Rα ↓ Treg differenciálódás, fenntartás, funkció Transzkripciós faktor – sok célgén Önmagában nem elegendő a szupressziv funkcióhoz A TGFβ nem indukál reguláló képességet

HATÁSMECHANIZMUS A REGULÁLÓ T SEJTEK FUNKCIÓI Perifériás tolerancia fenntartása Autoimmunitás megelőzése Gyulladási folyamatok korlátozása (asthma, gyulladásos bélbetegségek) A fertőző betegségek elleni védelem gátlása A tumor ellenes immunitás korlátozása HATÁSMECHANIZMUS Belső és külső szabályozás Különböző gátló mechanizmusok Sejt kontaktus – Citokinek Kölcsönhatás a célpont effector T sejtekkel

A REGULÁLÓ T LYMPHOCITÁK SZABÁLYOZÓ FUNKCIÓI Gátló citokinek Citolízis TGFβ IL-10 IL-35 Anyagcsere zavar Dendritikus sejt érés gátlása Indolamin2,3-dioxigenáz LAG-3 – CD4 homológ Treg : effektor T cell = 1 : 8 Treg : DC = 1 : 0,8 Csökkent citokin termelés (IL-2) Sejtkörüli adenozin cAMP transzfer

AZ IL-35 SZEREPE A REGULÁLÓ T SEJTEK MŰKÖDÉSÉBEN NEM CSUPÁN FUNKCIÓ Kezdeti T sejt aktiválás T reg sejtek érzékelik Szupresszív mechanizmusok fokozódnak Az aktivált Treg sejtek molekuláris mintázata effektor sejtek jelenlétében és anélkül más Az EBI3 és IL-12α/p35 (IL-35) alegységek kifejeződése effektor T sejtek jelenlétében nő Az effektor sejtekkel kontaktusban lévő Treg sejtek az IL-35 révén a nem kontaktusban lévő effektor T sejtekre is hatnak Indukált képesség, amiben az effektor sejt is részt vesz NEM CSUPÁN FUNKCIÓ

A REGULÁLÓ T SEJTEK A KISMÉRTÉKŰ AKTIVÁCIÓT TUDJÁK SZABÁLYOZNI